Gilde Opleidingen
Dit schooljaar nemen vijf studenten deel: Maaike van Heesewijk, Ruud Hennissen, Romy Sijben, Ali Bazairi en Cas Jacobs.

Vijf studenten van de MBO-opleiding Retail & Commercie hebben in het kader van Jong Ondernemen een eigen bedrijf opgericht. Ze brachten de foodhugger op de markt, een voorwerp om voedselverspilling tegen te gaan. Doel van het project is studenten te enthousiasmeren voor het ondernemerschap. En dat is bij Cas, Ruud, Maaike, Romy en Ali zeker gelukt!

Door Wesley Hegge

De overheid stimuleert ondernemerschap in het onderwijs. De Rijksoverheid is partner van Jong Ondernemen. “Wij nemen als Gilde Opleidingen al enkele jaren deel aan het project”, zegt Theo Halfers, docent bij Gilde Opleidingen in Weert. “Met dit project kunnen ze de theorie in de praktijk brengen. We zien dat bepaalde studenten een talent voor ondernemen hebben.”

De leerlingen ontdekken waar hun talenten liggen en welke rol binnen het bedrijf zij
het leukste vinden.

Bedrijf runnen
Dit schooljaar nemen vijf studenten deel: Maaike van Heesewijk, Ruud Hennissen, Romy Sijben, Ali Bazairi en Cas Jacobs. Ze verdeelden zelf de functies binnen hun bedrijf, bepaalden hun doelgroep, brainstormden over het product, schreven een ondernemingsplan, verkochten aandelen en hun product en zorgden voor een financieel overzicht. Theo: “Studenten ervaren zo op een praktijkgerichte manier hoe het is om een eigen bedrijf te runnen. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en welke rol binnen het bedrijf zij het leukste vinden. De jongeren gaan door middel van de evenementen van Jong Ondernemen de concurrentie aan met andere deelnemers van Student Company.”

Ondernemers
De studenten worden begeleid door mensen die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven. Johan Heijnen, die verschillende bedrijven heeft gehad, stond het afgelopen schooljaar de studenten van Gilde Opleidingen bij met raad en daad. “Ik probeer de studenten mee te geven wat het ondernemerschap inhoudt”, legt Johan uit. “Het komt niet aanwaaien. Je moet er echt energie insteken. En dat doen de studenten ook. Het gaat er mij om hen enthousiast te maken voor het ondernemerschap.”

Kracht van MBO
Theo: “MBO’ers zijn echte aanpakkers. De kracht van het MBO is dan ook de combinatie van theoretische kennis en hun praktijk ervaring. Zij zijn zeer gewild als stagiaires. Bij de bedrijven waar ze stage lopen krijgen ze binnen de kortste keren belangrijke functies. Tegelijkertijd vormt een MBO-opleiding ook een goede basis voor een vervolgstudie op HBO-niveau.” Johan onderschrijft dat: “Mijn eigen ervaring als werkgever is dat je het beste een combinatie van HBO’ers en MBO’ers in je bedrijf hebt kunnen werken. Dat geeft een goed evenwicht.”

www.gildeopleidingen.nl