Zelfportret Rien van Zeist

Weerter fotograaf Rien van Zeist draagt zijn collectie over aan het Gemeentearchief Weert. De ‘Collectie Kunstfotografie’ bestaat uit fotonegatieven, dia’s, digitale foto’s en afdrukken in kleur en zwart-wit.

Woensdag 10 januari werd op het kantoor van het Gemeentearchief Weert de schenkingsacte getekend.

Collectie Kunstfotografie
De collectie is slechts een deel van het omvangrijke oeuvre van Rien van Zeist. De selectie is nauwkeurig samengesteld door beeldend kunstenaar Renier Vaessen. De schenking omvat onder andere foto’s van Weert en omgeving. Vaessen kreeg het mandaat de collectie van om en nabij 1000 werken samen te stellen, naast autonoom ook registratief werk. Deze collectie wordt op termijn via de website van het Gemeentearchief voor het publiek beschikbaar gesteld.

Feest van herkenning
Het werk van fotograaf Rien van Zeist illustreert het veelzijdige karakter van het Nederlandse landschap en de Zeeuwse kust in het bijzonder.
Zelf zegt hij daarover: “Het herkennen van een bepaalde sfeer of situatie, die dan door middel van de camera vastgelegd wordt, is een feest op zich. Een feest van herkenning. Tijdens het afdrukken van de negatieven wordt getracht om zoveel mogelijk van wat ik voel of wil uitdrukken tot z’n recht te laten komen. Als dit dan ook aansluit bij beleving van de beschouwer ben ik gelukkig, al is dat geen voorwaarde. In het landschap is de mens zelf ver te zoeken, soms zijn alleen menselijke tekens aanwezig. Uiteraard is het licht een essentieel element, het speelt een bindende rol in mijn foto’s, waarbij het zoekend oog steeds op weg gaat om vormen en lijnen in samenwerking met dat licht verrassend weer te geven.”

Rien van Zeist
Rien van Zeist (Apeldoorn, 1943) studeerde aan de School voor Grafische Vakken in Utrecht en nam daarna fotografielessen bij Hans Götze in Den Haag. Hij start zijn carrière als fotograaf/lithograaf in Deventer bij de Nederlandse Diepdruk Industrie. In 1967 treedt Van Zeist als lithograaf in dienst van Drukkerij Smeets en verhuist dan naar Weert. Het is de tijd dat Koninklijke Smeets Offset Weert naam maakt in Europa en daarbuiten met de uitgaven hoogwaardige kunstboeken.

Naast zijn werk bij Smeets ontwikkelt Rien van Zeist zich als zelfstandig fotograaf. Vanaf 1987 exposeert hij onder meer in Museum Tiendschuur in Weert, het Omroep Museum in Hilversum, in de Grote- of Nicolaaskerk in Brouwershaven en in het Ministerie voor Verkeer en Waterstaat in Den Haag.

Tijdens de carrière ontvangt hij meerdere prestigieuze prijzen, zoals in 1988 de hoofdprijs nationale fotowedstrijd van Milieudefensie in Den Haag en de Floriade fotoprijs.

In Weert was Rien van Zeist dertig jaar, tot 2020, bestuurslid van het Kunstcentrum Weert. In die hoedanigheid heeft hij zich onder meer ingezet voor de jaarlijkse atelierroute op tweede Paasdag, tal van gezamenlijke exposities (waaronder ‘Uitgesproken’ 2000, ‘Dialoog’ 2003, ‘Reve was hier’ 2007) en tentoonstellingen in het Kunstcentrum nabij het Openluchttheater De Lichtenberg.

Het Gemeentearchief Weert is bijzonder verheugd dat Rien van Zeist er voor gekozen heeft zijn collectie voor Weert te behouden.

Westenschouwen autonoom werk 1990 foto: Rien van Zeist