Henkelman Weert

WEERT – Het faillissement van de Belgische modegigant FNG begin deze maand sleurt een groot aantal Nederlandse dochterbedrijven mee de afgrond in. De 1.500 Nederlandse werknemers van dochters als Claudia Sträter, Miss Etam en Steps staan op straat. 

FNG zal de gemiddelde Nederlandse consument weinig tot niets zeggen. Dat is ook de reden dat het faillissement hier relatief onderbelicht bleef. De naam is afgeleid van Fred & Ginger, een modemerk waarmee drie Belgische studievrienden 17 jaar geleden begonnen. In sneltreinvaart bouwden zij FNG uit tot een van de grotere modeconcerns in de Benelux. Op het hoogtepunt was het bedrijf goed voor een omzet van ruim een half miljard euro, 500 eigen winkels en 3000 werknemers. Zo meldt RTL nieuws.

Wat is er met FNG gebeurd?
Jarenlang was FNG een opmerkelijk succesverhaal. Aan de lopende band kochten de Belgen kwakkelende modebedrijven, ook in Nederland. Onder het motto ‘discover hidden diamonds and dare to make them shine’ leken zij die weer succesvol te maken. Dit jaar stapelden de problemen bij FNG zich opeens in razend tempo op. De koers kelderde, de handel in het aandeel moest worden stilgelegd, en het bedrijf meldde monsterverliezen. Begin deze maand ging FNG op de fles. De Belgische beurswaakhond en justitie doen onderzoek naar marktmanipulatie en andere misstanden, die niets met corona te maken hebben.

FNG kocht de afgelopen acht jaar ook veel Nederlandse modebedrijven. Die zijn allemaal meegesleurd in het Belgische bankroet. Bij het Nederlandse hoofdkantoor in Diemen, het distributiecentrum in Zoetermeer en de vele winkels werkten zo’n 1500 werknemers. Die staan nu op straat. Tussen 2012 en 2014 kocht FNG achtereenvolgens de Nederlandse modeketens Claudia Sträter, Expresso, Steps en Superstar. In 2016 volgden, via een reeks schimmige transacties, de ketens Miss Etam en Promiss.

De 3.000 werknemers, waaronder 1.500 Nederlandse, moeten afwachten of zij weer aan de slag kunnen bij bedrijfsonderdelen die na het faillissement doorgestart worden. Eerder werd bekend dat de Nederlandse ondernemersfamilie Ziengs (Scapino) waarschijnlijk de Belgische schoenenwinkel Brantano van FNG overneemt. Over eventuele doorstarts van Nederlandse dochterbedrijven is nog niets bekend. De faillissementen van de Nederlandse FNG-dochters worden afgewikkeld door curator Kees van de Meent, bekend van het bankroet van V&D.

Henkelman schoenen in Weert
Twee jaar terug slokte FNG Only A Shoes in Waalwijk en de in Weert gevestigde schoenenhandel Henkelman op. Het bedrijf van Theo Henkelman met een jaaromzet van 45 miljoen euro werd in 2018 overgenomen door FNG. De 55 banen werden toen gered.

Op 31-07-2020 is aan Theo Henkelman Schoenen B.V. h.o.d.n. Theo Henkelman Schoenen te Weert voorlopige surseance verleend. Als bewindvoerder is aangesteld mr. C. van de Meent. Het insolventienummer van deze zaak is S.13/20/15. De (hoofd)activiteit van Theo Henkelman Schoenen B.V. is groothandel en handelsbemiddeling. De surseance is op 7 augustus omgezet in een faillissement. Aan een doorstart wordt gewerkt zo melden bronnen.