Jasper Heesakkers

Het nieuwe vastelaovendjseizoen is weer in alle hevigheid losgebarsten. Voor de liefhebbers één van de onbetwiste hoogtepunten van het jaar. Voor organiserende verenigingen de kroon op een jaar lang vrijwilligerswerk. Zo ook voor de Weerter Stadsvastelaovendjvereîniging De Rogstaekers. De tijd dat carnavalsactiviteiten spreek-woordelijk op de achterkant van een bierviltje werden georganiseerd ligt ver achter ons. Met tienduizenden euro’s aan kosten, honderden vrijwilligers, een heel vergunningentraject, bergen aan regelgeving en alle bijkomende risico’s, lijken de Rogstaekers meer op een klein bedrijf dan op een vereniging. Het spel van vastelaovendj, dat draait om de “lôl enne flawwekûl” kent een serieuze en zakelijke organisatie. En dat brengt elk jaar weer de nodige uitdagingen met zich mee. De vastelaovendj is diep geworteld in lokale tradities, maar vereist een dynamische en duurzame organisatie om die tradities door te kunnen blijven geven aan nieuwe generaties.

Ik hecht er grote waarde aan om te benadrukken dat vastelaovendj géén evenement is. Het is veel meer dan dat. Vastelaovendj is immaterieel, cultureel erfgoed. Vastelaovendj hoort bij onze Limburgse cultuur en bij onze identiteit. Het is onderdeel van wie we zijn. Het mooie aan vastelaovendj is dat elke stad en elk dorp het op hun eigen manier, met eigen taferelen viert. De lokale kleur is overal anders. Tijdens onze activiteiten zingen honderden vastelaovendjvierders samen vol trots en uit volle borst “Vae zeen as Rogstaekers geboeëre”. Dat geeft wel aan hoe sterk de Rogstaekers zijn verbonden met de Weerter identiteit en de ziel van de stad.

Vastelaovendj bestaat bij de gratie van de samenleving. Een vereniging kan van alles organiseren, maar zonder optochtdeelnemers, zonder muziekgezelschappen, zonder publiek en zonder vierders bestaat de vastel-aovendj niet. Lokale ondernemers mogen zeker ook niet ontbreken in dit rijtje. De traditie in stand houden kost geld. Heel veel geld. Gelukkig mogen we ook hier steunen op heel veel Weerter bedrijven. Zij verbinden zich aan de identiteit van de stad, dragen bij aan de leefbaarheid en houden samen met ons een prachtig stuk cultureel erfgoed in stand. En daar zijn we hen uiteraard heel dankbaar voor. Ik wens iedereen een mooie vastelaovendj toe. Alaaf!

Vorst Jasper Heesakkers
Voorzitter Stadsvastelaovendjvereîniging De Rogstaekers
www.vvderogstaekers.nl