Bas Boots

Bij het boodschappen doen, mag ik graag naar de etiketjes kijken. Ik eet bewust, dus ik kijk naar de ingrediënten en waar – dat zult u begrijpen van de directeur van de Limburgse Land- en Tuibouwbond – de producten vandaan komen. Bij voorkeur kies ik producten uit de eigen regio, of op z’n minst uit Nederland en als het even kan, probeer ik ook zoveel mogelijk producten uit het huidige seizoen te kopen. Bij het ontbijt mag ik zo nu en dan graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap drinken. En sinaasappels telen we nu eenmaal niet in Nederland, dus daarvoor maak ik dan een uitzondering.

Maar toch, als het gewoontedier dat ik ben, even naar het etiket kijken. Thiabendazole en imazalil? Daarvan is het gebruik in Europa op fruit toch verboden? Jawel, maar als het op geïmporteerde perssinaasappelen van buiten de EU zit, is het schijnbaar niet zo’n groot probleem. En het is ook niet erg en bovendien niet schadelijk voor de volksgezondheid. Citrusvruchten zijn heel gevoelig voor schimmelziekten, waardoor het gebruikelijk is citrusfruit na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel. Volgens het RIVM zijn de concentraties op het fruit te klein om schade aan te richten.

Nou wil ik hier uiteraard niet een lansje breken voor het toestaan van die middelen in Nederland. Onze boeren en tuinders gebruiken zo weinig gewasbescher-mingsmiddelen als mogelijk. Een goed streven en daar staan we allemaal achter. Wat ik u wel wil meegeven, is dat we de producenten van ons eten in eigen land moeten koesteren. Ze worden – terecht – gehouden aan zeer strenge eisen en hun bestaanszekerheid en toekomstperspectief staan onder druk. Als onze agrariërs verdwijnen, krijgen we wellicht op korte termijn geen honger, maar uw eten wordt duurder en er zal minder aandacht zijn voor de manier waarop het wordt geproduceerd.

Mijn boodschap voor uw boodschappen is dan ook: koop Nederlandse producten, support your locals en voorkom dat een ongelijk Europees speelveld straks op uw bordje ligt.w

Bas Boots
Directeur Limburgse Land- en Tuinbouwbond
www.lltb.nl