Vandaag, op witte donderdag waren de voorbereidingen voor alweer de 4e jaargang van Hemels witbier. Het oudste bierrecept van Weert maar ook het oudste witbier recept van Limburg en dat wordt gebrouwen op Goede Vrijdag.

Men brouwt nog steeds volgens het oorspronkelijke recept uit 1838 van de Minderbroeders Franciscanen op de Biest die het brouwden tot 1936. Het recept kent maar liefst 4 granen, gerst, spelt, haver en boekweit maar ook toen gebruikte men al koriander voor een frisse smaak. De latere toevoegingen van sinaasappelschil en vlierbloesem maken het een bijzonder en gedurfd witbier.

Bierbrouwerij ‘Het Slot’
In het hart van Weert vind je het franciscaner klooster, dat sinds 1461 een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis vormt. Van 1614 tot 1936 brouwden de Franciscanen hier bier en stookten ze jenever. Het originele witbierrecept uit 1838 werd in 2022 ontdekt in de archieven van de Orde van de Franciscanen in Utrecht.

Het recept werd vroeger gebrouwen in de legendarische brouwerij Het Slot, die vanwege zijn reputatie als kloosterbrouwerij een belangrijk onderdeel van de lokale gemeenschap vormde. Een gevelsteen met de tekst “puet en bier buijsen 1747” herinnert nog steeds aan de voormalige brouwerij, waar naast bier ook jenever werd gestookt.

Het Hemels Witbier is een eerbetoon aan deze rijke brouwerijtraditie en is verkrijgbaar op verschillende plaatsen in Weert. Het is een redelijk authentiek bier met een unieke smaak die wordt gecreëerd door het gebruik van koriander en boekweit, en voor een extra vleugje citrus worden er sinaasappelschillen aan toegevoegd.

Proef de geschiedenis van Weert met een slok van Hemels Witbier en ontdek waarom deze lokale favoriet een must-try is voor iedere bierliefhebber. Vanaf eind april verkrijgbaar bij de Weerter slijterijen en Horeca.