Foto: euregio rijn-maas-noord

De Interregcommissie van de euregio rijn-maas-noord heeft op 28 februari vijf Interreg Deutschland-Nederland projectvoorstellen uit het Kleinprojectenfonds tot maximaal 25.000 euro subsidie goedgekeurd. Speciale gast was gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders, die grensoverschrijdende samenwerking vanuit de Provincie Limburg in haar portefeuille heeft. Na afloop ging ze op de foto met euregio-voorzitter Frank Meyer (burgemeester van Krefeld) in het gemeentehuis van Echt-Susteren.

  1. Medianetwerk Stadt Mönchengladbach en gemeente Roermond. Burgers uit beide steden en omgeving krijgen informatie over evenementen, restaurants en winkelaanbod. Doel is de culturele en economische uitwisseling grensoverschrijdend te versterken. Ook is er een website gepland met actuele evenementen die ook na het project in de lucht moet blijven.
  2. Niers-fietspad. Na 16 jaar is de veel gebruikte uitvouwbare kaart van deze populaire fietsroute aan een update toe. Ook wordt de informatie in twee talen digitaal ontsloten, zodat Nederlandse fietsers die makkelijker kunnen gebruiken. Veel mensen fietsen deze route langs de Niers die o.a. door de Kreis Viersen en de Kreis Kleve loopt en in de gemeente Gennep de Maas in stroomt.
  3. 60 jaar stedenpartnerschap Stadt Krefeld en gemeente Venlo (1964-2024). In het weekend van 7-9 juni is er een divers en gratis cultureel programma met dans, muziek, theater, kunst en ambachten. Koren uit Venlo en Krefeld treden bijvoorbeeld samen op. Het jubileum moet ook nieuwe culturele grensoverschrijdende initiatieven aanzwengelen.
  4. Stilte en bezinningsplekken in Echt-Susteren, Selfkant (D), Maaseik (B) en Sittard-Geleen worden digitaal ontsloten. Wie bijvoorbeeld voor een gesloten kerk staat kan met een QR-code via de telefoon toch naar binnen kijken. Vier kerken die ouder dan 1.000 jaar zijn staan centraal, maar ook is er aandacht voor kruisen en kapellen.
  5. Euregio-Schuttersfeest 2024 in Brüggen van 9 t/m 12 mei met een klompenbal en kinderdag, een ere-avond met dodenherdenking, een euregio schietkoningin, een grote optocht met parade en een koningsgalabal. Nederlandse en Duitse ‘Schützen’ kunnen zich nog aansluiten.

Bezoek hier de website.