Burgemeester Raymond Vlecken,

De afgelopen maand is de provincie Limburg weer volop in het nieuws geweest. Allereerst omdat de Limburgse vlaai is benoemd tot streekproduct met Europese erkenning. Het doel daarvan is de kwaliteit en oorspronkelijkheid van de vlaai behouden. En daarnaast vanwege het feest dat hier beneden de rivieren volop wordt gevierd, namelijk de Vastelaovendj.

Na zeven jaar discussiëren mogen alleen (Belgische)Limburgse bakkers hun vlaai, als die aan alle eisen voldoet, waaronder het niet invriezen (wie zou dat úberhaupt doen?!), ‘Limburgse vlaai’ noemen. Weert als vlaaienstad, met natuurlijk onze eigen Antje van de Statie, staat aan het begin van een traditie die geldt rondom de kleine vlaaitjes. We mogen er wat mij betreft dus trots op zijn dat deze Weerter traditie nu Europees erkend wordt. Om dit heugelijke moment te vieren ben ik op 22 januari, de dag dat de Europese erkenning officieel van start ging, bij alle bakkerijen in onze gemeente die geopend waren, op bezoek geweest. Ik bracht hen een vlaaischep met het gegraveerde gemeentelogo om hen te feliciteren met dit heugelijke feit.

Een ambacht uitoefenen lijkt een “uitstervende” manier van ondernemen te worden. Dit terwijl ik het in deze tijd juist van belang acht, dat wij deze vorm van kwaliteit gecombineerd met ondernemerschap moeten blijven koesteren. Tijdens mijn bezoekjes aan de bakkerijen lagen vlaaien in roed geel en greun overal in de vitrines, vaak nog voorzien van de logo’s van de vastelaovendjsvereniging uit de wijk. Deze vastelaovendj is ook zo’n prachtig erfgoed dat ons na aan het hart ligt. De komende tijd gaan we volop aan de slag om dit erfgoed verder te koesteren wanneer de Narrische Europaische Gemeinschaft vanaf september dit jaar Weert ook Europees op de kaart zet. Twee keer Europese aandacht in één jaar. Logisch eigenlijk: Weert ligt in het centrum van Europa. Wat mij betreft een goede start van 2024!

Ik heb mij dit jaar voorgenomen om verder kennis te maken met onze diversiteit aan ondernemers: van groot tot klein. Als u het fijn vindt dat ik ook uw bedrijf bezoek,neem dan contact op met het gemeentehuis ! U zorgt voor de koffie en ik, met trots, voor de Weertervlaai.

Raymond Vlecken
Burgemeester van Weert