Home Economie Bouw en vastgoed Meuwissen Steenhouwerij stoomt nieuwe generatie klaar

Meuwissen Steenhouwerij stoomt nieuwe generatie klaar

Kevin, Monique en Wim Meuwissen (vlnr.) van Meuwissen Steenhouwerij.

Natuursteenbewerker is een eeuwenoud beroep dat in Nederland door slechts vierhonderd vaklieden wordt uitgeoefend. Bij Meuwissen Steenhouwerij in Weert leerde Kevin het vak van zijn vader. Hij krijgt er binnen enkele jaren een belangrijke taak bij: leiding geven aan de zaak. Zijn ouders Wim en Monique doen een stapje terug en hij neemt het familiebedrijf over.

Zo’n tien opleggers vol Belgisch hardsteen werden dit jaar van de Waalse steengroeve Carrières du Hainaut naar Weert versjouwd. Een behoorlijke hoeveelheid. 250 ton om precies te zijn. Zorgvuldig geselecteerd om bij Meuwissen Steenhouwerij verwerkt te worden tot de meest uiteen lopende producten.

Monique Meuwissen
Monique Meuwissen (54) heeft net als haar man een bewogen loopbaan achter de rug. “Mijn vader Harry Kirkels had een eigen bedrijf in kranen en containers aan de Maaseikerweg in Weert. Daar heb ik gewerkt. Ook ben ik voor een accountantskantoor werkzaam geweest.” Ze is samen met Wim al meer dan twintig jaar actief in het familiebedrijf. Zij hebben samen twee kinderen: Kevin en Kelly. Kelly is niet werkzaam in het bedrijf, maar werkt als logopediste en heeft samen met haar man Ron drie zoontjes. “Voor Kelly is hier ook een plekje vrij maar ze doet nu wat ze leuk vindt en zo hoort het ook”, zegt Monique.

“Voorheen deden we de inkoop bij een groot handel”, zegt Wim, eigenaar van Meuwissen Steenhouwerij. “Maar onze afname was zo groot dat we op zoek zijn gegaan naar een goed koper alternatief. Hoe kom je dichter bij de bron? Door het direct uit de steengroeve te halen.”

Zijn zoon Kevin, momenteel nog chef werkplaats, vult aan: “Doordat we vaak in de steengroeve zijn geweest, weten we hoe kwalitatief goed natuursteen eruit hoort te zien. Aan de buitenkant van het blok zie je precies waar de aders en brandlagen lopen en daar selecteren we het op. Omdat we doelgericht op zoek gaan naar geschikte stukken, is het bovendien prijstechnisch zeer interessant.”

Geoliede machine
Het geluid van de slijpende machines klinkt zachtjes door de vloer. Vanaf het kantoorgedeelte op de eerste etage geeft Wim leiding aan het bedrijf. Zijn vrouw Monique doet de administratie en maakt offertes. Kevin stuurt als chef werkplaats een team van drie natuursteenbewerkers aan, maar neemt ook taken van zijn vader over.

Wim Meuwissen (57) kwam pas op latere leeftijd in aanraking met dit bijzondere vak. De Weertenaar begon zijn carrière ooit als bakker. Vervolgens werkte hij een aantal jaren als vrachtwagenchauffeur. Maar ook dit was niet wat hij voor de rest van zijn leven zou willen doen. “Mijn vader heeft me leren tegelzetten en in 1994 ben ik als zelfstandige tegelzetter aan de slag gegaan.” Zo’n tien jaar later is daar de steenhouwerij uit ontstaan. “Eerst combineerde ik het met het tegel zetten, maar ben vervolgens toch helemaal overgegaan op natuursteen.” Genieten van het leven is de laatste jaren steeds belang rijker geworden. Zijn levensmotto: maak je niet druk, leef zoals je wilt leven. In zijn vrije tijd maakt hij samen met Monique prachtige boot tochtjes. “We hebben een aantal jaren geleden een jacht gekocht. Die hebben we hele maal opgeknapt.” Reik halzend kijkt hij uit naar de volgende bootvakantie die op het programma staat. “We gaan binnen kort een tocht maken via de Moezel en de Saar door Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.”De samenwerking verloopt als een geoliede machine. “Het is fijn om met familie te werken”, zegt Monique. “Natuurlijk zijn er soms meningsverschillen, maar dat hoort erbij.” Vooral de mix van jong en oud komt het bedrijf ten goede. “Ik heb altijd iemand om op terug te vallen”, legt Kevin uit. “Als ik voor een dilemma sta, vraag ik mijn ouders om raad. We vangen elkaar op. Zij hebben de levenservaring en ik heb veel nieuwe ideeën.”  

Groeiperiode
De steenhouwerij maakt een groeiperiode door. De show room die grenst aan de werk plaats geeft een mooie indruk van de grote variëteit aan producten die gemaakt worden. De bedrijfsactiviteiten bestaan hoofdzakelijk uit drie onderdelen: bouwwerken, interieur en grafmonumenten. Zeventig procent van de opdrachten is bouwgerelateerd. Dat zijn dorpels, vensterbanken, gevelbekleding en gevelplinten, die voornamelijk van Belgisch hardsteen worden gemaakt.

De opdrachten die zij krijgen met betrekking tot het interieur bestaan uit het vervaardigen van keukenbladen, douchebakken en trappen. Voor de grafmonumenten wordt graniet gebruikt, omdat het weerbestendig en gemakkelijk in onderhoud is. Binnen de grafmonumenten is overigens een kentering gaande. Het zijn vooral urnenplaten in plaats van grafstenen die besteld worden.

“Het voordeel van werken in drie pijlers is dat wanneer het minder zou gaan met één van de onderdelen, we dat op kunnen vangen”, stelt Kevin. “Voor de bouw zijn we sterk afhankelijk van de economie. Momenteel hebben we het daarom druk. Er wordt volop gebouwd.”

Opvolging
Er breekt een spannende periode aan voor het familiebedrijf. Volgens een uitgestippeld plan zou Kevin binnen vijf jaar zijn vader moeten opvolgen. “We hebben er het volste vertrouwen in dat hij dat kan”, zegt Wim. “Kevin is al negen jaar werkzaam binnen de steenhouwerij en kent alle facetten van het vak.” Het spannende zit ergens anders in. Kevin: “Mijn vader en ik hebben jarenlang samen in de werk plaats gestaan. Nu ben ik nog nauw betrokken bij de werkplaats. Maar als ik straks mijn vader opvolg, moet ik daar afstand van nemen. Het is best moeilijk om dat uit handen te geven.”

Kevin Meuwissen
Kevin Meuwissen (30) heeft de opleiding elektromechanica op Sint Jansberg In Maaseik afgerond. Diezelfde studierichting volgde hij daarna op een hoger niveau aan de Katholieke Hogeschool Limburg in Hasselt. “Ik heb in Hasselt op kamers gewoond. In de weekenden hielp ik mijn vader op het bedrijf. Na 2,5 jaar ben ik met de studie gestopt, omdat ik fulltime ging werken in het bedrijf.” In zijn vrije tijd slaat hij een balletje bij Tennisvereniging Boshoven. Verder houdt hij ervan om te genieten van het leven door bijvoorbeeld een terrasje te pikken.

Het belangrijkste is dan ook een goed gesmeerde werkplaats op te bouwen. “Daar zijn we elke dag een beetje mee bezig”, aldus Wim. “We kiezen voor mensen die geschikt zijn voor dit bijzondere vak.” Dat kost tijd, want de medewerkers worden intern opgeleid. Hoewel het een eeuwenoud beroep is, wordt gewerkt met de meest moderne machines. Kevin komt er niet helemaal alleen voor te staan. Wim en Monique zullen zijdelings betrokken blijven bij het bedrijf. “Bijvoorbeeld voor drie dagen in de week”, zegt Wim.

Bijzondere branche
In Nederland werken zo’n vierhonderd natuurbewerkers. Het is dus een kleine sector. Kevin volgt de ontwikkelingen binnen het vakgebied op de voet. “We zijn als bedrijf lid van de Algemene Nederlandse Bond van Natuur steenbedrijven, dat is de branche organisatie. Ik ben ook lid van de JOA, de Jongeren Organisatie van de ABN. Met de JOA maken we ieder jaar binnenlandse excursies. We bespreken met andere vakmensen nieuwe technieken. Verder bezoek ik beurzen in het buitenland. Op die manier blijf je geprikkeld en op de hoogte van de ontwikkelingen.”

© Zakenblad / Wesley Hegge