De wijze waarop organisaties hun kantoorpand gebruiken is de afgelopen jaren flink veranderd. In veel kantoorpanden wordt na de pandemie nog maar een deel van de beschikbare werkplekken gebruikt door werknemers. Zij kiezen er vaker voor om gedeeltelijk vanuit huis te werken en daarmee kostbare reistijd te besparen. Daarnaast nam het aantal volledig digitaal opererende bedrijven toe.

Voor steeds meer organisaties reden om de verhuizing naar een kleiner bedrijfs- of winkelpand te overwegen. Het leidt tot een kostenreductie, wat het bedrijfsresultaat ten goede komt. Heb jij de verhuizing naar een ander, kleiner kantoorpand al overwogen? Pak de kabelbinder, het meubelhondje en de verhuisdozen alvast uit de kast. 

Brainstormsessies en plenaire vergaderingen op kantoor 
Een kantoorpand volledig sluiten is vaak geen optie voor organisaties. Met name de plenaire vergaderingen met het complete team en bijvoorbeeld een brainstormsessie organiseert men normaliter op kantoor. Heb jij een vaste teamdag? Het creatieve proces rond zo’n brainstormsessie komt in een fysieke ruimte vaak beter tot z’n recht dan in een online vergadering. Men is online sneller afgeleid door een binnenkomende e-mail, door een pushbericht op een telefoon, enzovoorts. 

Verlies het sociale aspect niet uit het oog 
Daar komt nog bij dat ook het sociale aspect van een fysiek overleg belangrijk is voor veel werknemers. Zij vinden het prettig om collega’s regelmatig in persoon te ontmoeten. Praat bij, wissel ervaringen uit, enzovoorts. Het is veel minder gebruikelijk om een klassiek gesprek bij de koffieautomaat digitaal te voeren. Zouden collega’s uitsluitend vanuit huis werken, dan wordt de binding met een organisatie steeds dunner. Ook kan dit het mentale welzijn van medewerkers schaden. Signalen van een beginnende burn-out worden bijvoorbeeld veel minder makkelijk herkend, wanneer een collega uitsluitend vanuit huis actief is. 

Bespaar energie en zet in op een duurzame manier van werken 
Door voor een kleiner kantoorpand te kiezen bespaar je niet alleen op de huur ervan. Ook draag je hiermee bij aan een duurzame manier van ondernemen. Het leidt tot een reductie van het energieverbruik. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor ondernemers. Mede als gevolg van het feit dat consumenten het thema vaker meenemen in hun koopbeslissing. Bieden twee organisaties hetzelfde product tegen een vergelijkbare prijs aan? In dat geval kiest de consument voor de meest duurzaam opererende organisatie. De keuze voor een kantoorpand dat qua omvang past bij het aantal mensen dat dagelijks op kantoor werkt sluit hierop aan.