Wethouders Jos van Rey (Roermond) en Suzanne Winters (Weert).

Een opmerkelijke samenwerking tussen de gemeenten Weert en Roermond. Deze twee historische steden hebben hun krachten gebundeld om de efficiëntie en toegankelijkheid van hun archiefbeheer te verbeteren. Wethouders Suzanne Winters (Weert) en Jos van Rey (Roermond) hebben op 31 mei jl. hun handtekening onder deze historische samenwerkingsovereenkomst gezet. Hiermee worden de archieven behouden voor Midden-Limburg.

Roermond is sinds 2006 de bewaarder van de archieven van de gemeenten Leudal en Roerdalen. Deze rol werd vorig jaar uitgebreid met de toevoeging van de MER-gemeenten (Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen). Door de toevoeging van de archieven van Maasgouw ontstond er een ruimteprobleem. Hier kwam Weert in beeld, zij hadden ruimte beschikbaar in hun archiefbewaarplaats. Momenteel zijn er ruim 600 strekkende meter archieven opgeslagen in Weert.

Samenwerking biedt mogelijkheden
Archivaris Jac Lemmens: “De samenwerking biedt meer dan alleen gedeelde opslag. Het creëert de mogelijkheid om gezamenlijke projecten uit te voeren op het gebied van digitalisering, publieksbereik en historische exposities. Het bundelen van krachten kan leiden tot meer tentoonstellingen, publicaties en educatieve programma’s om het culturele erfgoed van de regio Midden-Limburg te bevorderen.

Van een analoge naar een digitale dienstverlening
Deze samenwerking is niet alleen gunstig voor de gemeenten, maar ook voor de inwoners, studenten, onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn in deze historische bronnen. Door het verbeteren van de toegankelijkheid en digitalisering van de archieven, wordt het gemakkelijker om op afstand informatie te zoeken en documenten in te zien nu de toegankelijkheid van de archieven door digitalisering verbeterd is.

Roermond en Weert hebben samen een lange en bewogen geschiedenis
Beide gemeenten hebben al jaren op verschillende vlakken een uitstekende samenwerking. Maar als je in de geschiedenis duikt, blijkt dat de onderlinge verstandhouding in het verleden minder hecht was. Al in 1485 leverde de adellijke familie Van de Marck (Roermond) slag met de familie Van Horne (Weert) bij Tungelroy. Er vielen vele doden en ruim een eeuw na dato werden de doden bij halfvasten nog steeds herdacht met een ommegang rond de Martinuskerk te Weert. In 1789 kwamen 630 Weertenaren verhaal halen in Roermond en gijzelden drie leden van het Hof van Gelre. Het hof had de gemene gronden toebedeeld aan de heren van Chimay, terwijl die altijd voor algemeen gebruik waren geweest van de burgers van Weert. De rechters werden ontvoerd en naar Brussel gebracht. Uiteindelijk liep dit af met een sisser en keerden deze regenten ongedeerd terug naar Roermond.

NAAM Jac Lemmens FUNCTIE Gemeentearchivaris van Weert (2009) en Roermond (2021) GEBOORTEJAAR 1964
WOONT IN Sittard STUDEERDE geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988) en archiefwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (2003) ZIJN DOCTORAALSCRIPTIES geschiedenis handelde over ‘De joodse gemeente Maastricht’ en zijn doctoraalscriptie archiefwetenschappen gaat over ‘Het ontstaan van archiefselectie in Nederland’ als onderwerp PUBLICEERDE OVER archeologie en muziek- en verenigingsgeschiedenis SPORT fervent schaatser en wielrennen

www.archiefroermond.nlwww.erfgoedhuisweert.nl