Balder Lamers. FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL

Op de Emmasingel in Weert bevindt zich Hoeberechts Advocaten, dat dit jaar zijn jubileum viert. Al 75 jaar lang biedt dit kantoor ondersteuning aan particulieren en ondernemers (mkb) bij uiteenlopende vraagstukken, voornamelijk op het gebied van het ondernemingsrecht. Door zijn manier van werken heeft Hoeberechts een uitstekende reputatie verworven binnen de advocatuur, de rechtbank, in Weert en omstreken.

Joep Hoeberechts (1920-2000) vestigde zich in september 1948 met een advocatenkantoor in Weert. Eerst aan de Emmasingel, vervolgens naar de Langstraat en van daaruit naar de Sint Maartenslaan en uiteindelijk verhuisde het kantoor naar het huidige pand, het voormalige Katholiek Militair Tehuis, aan de Emmasingel. In het kantoor van advocaat en eigenaar Balder Lamers staat als fysiek aandenken alleen nog een bankje uit de tijd van oprichter Hoeberechts. Aan de denkwijze van Hoeberechts Advocaten is in 75 jaar niks veranderd: “Eerlijk advies, altijd met het klantenbelang voorop”, aldus Lamers.

Geschiedenis
Balder Lamers, geboren in Venray, is managing partner en advocaat bij Hoeberechts Advocaten, met als specialisatie het ondernemingsrecht en insolventie-recht. Zijn weg hiernaartoe begint als hij tijdens zijn studie Economie en Recht in Nijmegen een (vrijwillige) voorzittersrol bekleedt bij de rechtswinkel in Nijmegen. Hierdoor krijgt hij in zijn laatste studiejaar een baan aangeboden bij een kantoor in Venray. Voor zijn tweede baan is hij tien jaar lang werkzaam bij een advocatenkantoor in Venlo, de stad waar hij ook naartoe verhuist. Hier specialiseert hij zich in het insolventierecht. Lamers: “Ik ontdekte mijn passie om voor ondernemers, die op het randje van faillissement verkeren, te onderzoeken of er kans is op herstel en vervolgens te kijken op welke wijze de onderneming gered kan worden.”

Tijdens die periode ontmoet Balder zijn vriendin Anke Vos, destijds werkzaam bij Hoeberechts Advocaten. “Gedurende onze relatie ging ik vaker op vrijdagmiddag borrelen met mijn vriendin en haar collega’s bij café ’t Swaentje in Weert, waardoor ik de mensen bij Hoeberechts Advocaten beter leerde kennen. Toen Anke de overstap maakte naar de rechterlijke macht, benaderde Ton Nouwen mij om hier aan de slag te gaan. Niet als werknemer, maar als ondernemer en partner van het kantoor.”

Ton kwam uit de regio, maar had oorspronkelijk een advocatenkantoor in Venray dat fuseerde in 1979 met Hoeberechts Advocaten in Weert. Samen met Wil Meeuwis was hij eigenaar. Joep Hoeberechts was destijds al gestopt, maar las nog iedere week de krant op kantoor. Na het overlijden van Wil op vrij jonge leeftijd heeft Ton het kantoor zelf overgenomen. Later zijn Rob van Leeuwen (momenteel rechter) en Henk van Wel bij het team aangesloten.

In 2010 maakt Balder de overstap naar Hoeberechts Advocaten en in 2016 treedt Ton uit de maatschap. Lamers besluit om de naam Hoeberechts Advocaten te behouden. “Deze naam genoot een uitstekende reputatie, zowel bij de rechtbank, onder collega’s, als bij klanten”, legt hij uit. “Het was vanzelfsprekend om deze naam voort te zetten.”

Het team van Hoeberechts Advocaten in 1988

Klanten voorop
Waar er in 1972 nog maar twee advocatenkantoren waren in Weert, zijn dit er inmiddels vijf. Tussen al deze kantoren heeft Hoeberechts Advocaten in de afgelopen driekwart eeuw zijn goede naam weten te behouden. “We zitten nooit zonder werk”, vertelt Lamers met een glimlach. De klantenkring bestaat tegenwoordig voor 90 procent uit cliënten uit Midden-Limburg en de rest zijn grotere landelijke relaties. “Dankzij de kwaliteit die we leveren en de goede reputatie bij de rechtbank, zijn we in staat om een specifiek type gewaardeerde cliënten aan te trekken. Onze belangrijkste kernwaarde is, dat we het belang van onze klanten altijd voor ons commerciële belang stellen. Geld verdienen is leuk, maar we geven de voorkeur aan het bouwen van lange termijnrelaties. Een belangrijk aspect hiervan is het behoeden van onze klanten voor mogelijke valkuilen. We gaan dus niet procederen voor relaties als we vinden dat een zaak weinig kansrijk is. ‘Koppige mensen maken advocaten rijk’, zeggen ze in Japan. Ik zie behoorlijk veel advocaten procederen in ‘kansloze’ zaken waarbij klanten binnen twee jaar duizenden euro’s lichter zijn, zonder resultaat. Zonder voldoende omzet kun je als kantoor niet overleven, maar dit mag nooit ten koste gaan van het belang van de klant. Geld moet nooit de drijfveer zijn. Bij Hoeberechts Advocaten hebben we nooit concessies gedaan aan de kwaliteit van onze werkwijze en dat zullen we ook nooit doen. We verkopen in zulke gevallen liever ‘nee’ en verwijzen klanten door naar een ander kantoor. Door zo te blijven werken hebben we een sterke vertrouwensband met onze klanten, van wie sommigen tien, twintig of zelfs dertig jaar al klant bij ons zijn.”

Uniek team
Vandaag de dag bestaat het team van Hoeberechts Advocaten uit vijftien medewerkers die klanten helpen met uiteenlopende vraagstukken op het gebied van (onder meer) arbeids-, personen en familie-, ondernemings-, en vastgoedrecht. “Ons team is een perfecte combinatie van jonge, slimme en ervaren mensen”, vertelt Lamers. “Want hoewel er per specifiek dossier één advocaat verantwoordelijk is, wordt er onderling veel gefilosofeerd over de beste manier om het gewenste resultaat voor de klant te bereiken. Het is mooi om vanuit deze verschillende perspectieven alle facetten van een zaak te belichten. Het levert extra kwaliteit en je komt goed beslagen ten ijs als er geprocedeerd moet worden.”

Volgens Lamers moet het primaire doel zijn om te voorkomen dat een zaak voor de rechtbank komt. Het indienen van een zaak bij de rechtbank betekent namelijk een verlies van controle en escalatie met de wederpartij. Komt het dan toch tot een procedure dan moet een goed onderbouwd dossier ervoor zorgen dat de argumenten van de tegenpartij weerlegd worden, zodat je de kans op een succesvolle uitkomst vergroot. Zeker als je zelf de zaak start moet je gewoon goede papieren hebben. Bovendien streeft Hoeberechts Advocaten ernaar om de rechter zoveel mogelijk bij de hand te nemen door de zaak zo volledig mogelijk, maar vooral ook goed leesbaar te presenteren. “Een rechter moet het gevoel krijgen dat hij er niet omheen kan om het betoog te volgen en te besluiten in het voordeel van de cliënt. De beste beloning is dan als je in de overwegingen van de rechter letterlijk je eigen tekst en argumenten terug leest.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Oprichter Joep Hoeberechts zette zich veelvuldig in voor de Weerter gemeenschap. Zo was hij o.a. secretaris van de Vincentiusvereniging in Weert. Bovendien was hij voorzitter van de stedelijke harmonie St. Antonius, het Rode Kruis. Ook Balder zet zich graag in voor het welzijn van anderen. “Het leven is niet altijd eerlijk, niet iedereen krijgt dezelfde kansen en soms zijn er uitzichtloze situaties waar iemand zelf niet meer uitkomt. Het helpen van de medemens is een taak van ons allemaal. Ik vind het erg belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving als je daartoe in staat bent”, vertelt hij. Zo is hij bij verschillende clubs en organisaties betrokken zoals de Ronde Tafel, Rotary, Cubis (voorzitter), en Stichting Dagopvang Weert (voorzitter). “Bij de Dagopvang regelen we de ouderenopvang voor circa honderd mensen die tussen wal en schip vallen als het gaat om geïndiceerde zorg. Mensen die nog thuis wonen maar even weg kunnen om de mantelzorger te ontlasten.” Waar hij zich ook met hart en ziel voor inzet, is zijn voorzittersrol bij de Crossmoor Charity Cup, waarvan de 9e editie dit jaar plaatsvond op 2 juni jl. Dit is een speciale golfdag waarbij de opbrengst volledig naar het goede doel gaat. Balder: “Dit jaar is maar liefst € 70.500 opgehaald waarmee De Voedselbank Weert een nieuwe vrachtwagen kan kopen.” Dit doet hij allemaal belangeloos en zonder financiële tegenprestatie. “Ik krijg er iets veel mooiers voor terug, namelijk energie en voldoening. Voor mij zorgt dit voor een fijne werk-privébalans.”

‘Het geeft voldoening wanneer ik een klant behoed voor een lastige situatie’

Medewerkers
Voor de medewerkers was en is Hoeberechts een fijne werkplek omdat ze veel vrijheid krijgen en zichzelf kunnen zijn. “Op ons kantoor, waar alleen maar fijne en bevlogen mensen werken, krijgen we normaal gesproken het werk af tussen 8.30 en 17.30 uur”, vertelt Lamers. “Alleen bij grote projecten, zoals een faillissement, een kort geding of een groter overnametraject ontkom je er niet aan om in de avonden of weekenden even door te trekken. Ton zei altijd dat je structureel op 90% moet werken zodat je af en toe naar 120% kunt als dat nodig is. Verder is iedereen vrij om zijn uren en vakanties in te plannen. We lunchen vaak samen met alle aanwezigen op kantoor, er is geen onderscheid tussen advocaten en secretaressen en we doen vaak leuke dingen buiten kantoortijd.”

Hoeberechts Advocaten zet ook in op de ontwikkeling van de medewerkers. Lamers: “De wereld verandert. Als advocaat ben je nooit uitgeleerd. Los van alle verplichte opleidingseisen binnen de advocatuur krijgt iedereen de mogelijkheid om specialisatieopleidingen te volgen. Er is werk genoeg, dus goede advocaten zijn welkom. Spreekt dit kantoor je aan? Solliciteer dan via de website.”

Veranderende wereld
Lamers is optimistisch over de toekomst: “We boeken goede resultaten en ik hoop dat Hoeberechts Advocaten, inclusief onze filosofie, over 75 jaar nog steeds bestaat. De wereld, klantbehoeften en werkwijze veranderen. Van carbonpapier ging het naar fax en e-mail. Nu staat Artificial Intelligence voor de deur. Bepaalde werkzaamheden zullen wegvallen, maar ons werk is voor een groot deel ‘mensenwerk’. Ik geloof er dus ook in dat er een markt is zolang je toegevoegde waarde blijft leveren en het verschil maakt voor cliënten.

NAAM Balder Lamers (47)WOONPLAATS Weert PARTNER Anke Vos KINDEREN Pim (15) en Julie (13) STUDIE Nederlands Recht in Nijmegen VOORZITTER VAN Cubis, Crossmoor Charity Cup en Stichting Dagopvang Weert SPECIALIST OP HET GEBIED VAN insolventierecht en vennootschaps- en ondernemingsrecht TEVENS geregeld benoemd tot curator, naast zijn functie als advocaat