In ons drukke ondernemersleven lijkt het soms alsof we van de ene klus naar de andere rennen zonder tijd om adem te halen. Naast werkdruk voelen we soms ook sociale- en financiële druk. Los van het feit dat mijn gezin en dan met name mijn vrouw mij aan mijn jas moet trekken, heb ik geleerd dat het vinden van balans tussen werk en ontspanning cruciaal is om mijn werk succesvol te kunnen doen en dan ook nog te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven. Mijn motto als iemand zucht of steunt: “druk is een gevoel”.

Druk met iets zijn kan me gelukkig ook energie en tegelijkertijd rust geven. De afgelopen weken was dat de organisatie van de Charity Cup. Al jaren wordt met dit initiatief van de familie Bos veel geld opgehaald voor goede doelen in de regio. De teller staat inmiddels op meer dan een half miljoen euro en daar gaat 7 juni weer een smak bijkomen.

Alle hectiek en druk die ik voel, valt in het niet bij de druk die een grote groep mensen in Weert voelt. Namelijk financiële druk. Druk van rond komen iedere maand, iedere week, iedere dag. En dan de sociale druk die kinderen voelen omdat ze soms stiekem wachten totdat de meeste kinderen naar huis zijn, zodat ze op school een pc kunnen gebruiken. Simpelweg omdat ze geen internet of laptop kunnen betalen. Of kinderen die te voet naar school gaan omdat ze geen fiets hebben. Vreemd toch als je dat hoort zo, althans voor mij wel. Je zou toch zeggen dat we dat in Weert niet hoeven te hebben? Reden om dit jaar geld op te halen voor Stichting Leergeld. Een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om minder draagkrachtige gezinnen te ondersteunen. Ze bieden bijvoorbeeld laptops, fietsen en financiële hulp voor opleidingen. Geld gaat niet naar de ouders maar echt naar de kinderen.

Druk is dus relatief… En druk heeft ook een andere kant: ondernemers zijn vaak geneigd om ontspanning als tijdverspilling te zien. Maar juist kleine momenten van rust kunnen leiden tot de beste ideeën en inzichten. Misschien kom je wel tot het inzicht dat je ergens het verschil kunt maken door je talent, vermogen of wat dan ook in te zetten voor iets anders dan je eigen onderneming.

Balder Lamers
Hoeberechts Advocaten