Afgelopen maand vond in Weert een prachtige open dag plaats van het oudste bedrijventerrein uit de gemeente; Kanaalzone. Daar waar in 1900 de eerste bedrijven zich vestigden in weilanden naast de Zuid-Willemsvaart, ligt nu een uiterst veelzijdig bedrijventerrein met grote en kleine bedrijven in verschillende branches.

Ik ben, net zoals waarschijnlijk veel bezoekers, verwonderd en tegelijkertijd trots op de werkgelegenheid die dit bedrijventerrein biedt in het Weertse. En dan is dit nog maar één van de bedrijventerreinen die Weert rijk is.

Ik was nieuwsgierig welke bedrijven er door de jaren heen allemaal hier, specifiek op dit bedrijventerrein, gevestigd waren. Een uurtje speuren op weertisveranderd.nl. gaf mij bekende namen, zoals de Werthabrouwerij, Landbouwbelang, Smeets, Philips en het huidige Limagrain. Maar ik las ook vele bijzondere namen en fabrieken; Finnbröd; de gasfabriek, Duracarb en de Nationale Luciferfabriek.

Mooi om eens over te lezen hoe deze ontwikkeling Weert heeft gemaakt naar de stad zoals die nu is. Namelijk een mooie stad, grensgemeente, met een grote kennis- en maakindustrie. In de afgelopen periode is me wel opgevallen dat Weertenaren bescheiden zijn. Dat wat wij hier kunnen en doen mag best verder verteld worden. We liggen notabene naast de Brainportregio en het Duitse Ruhrgebied. Ik maak er samen met het college nu werk van om dat wat wij in Weert allemaal kunnen, doen en maken, ook te vertellen in ons gemeentelijke netwerk.

Maar dat kunnen wij niet alleen. Zoals in mijn vorige column al aangegeven vind ik het leuk om samen met de bedrijvencontactfunctionarissen kennis te maken met onze diversiteit aan ondernemers: van groot naar klein en omgekeerd. Als u het fijn vindt dat ik ook uw bedrijf eens bezoek, neem gerust contact op met één van de bedrijvencontactfunctionarissen! U zorgt voor de koffie en ik neem onze trots mee: de Weerter vlaai.

Raymond Vlecken
Burgemeester van Weert