Golfprofessional Kenzo Vlassaks. FOTOGRAFIE: ROOSJE DELSING
Midden in Limburg ligt Golf & Countryclub Crossmoor, een inspirerende locatie waar open en omzoomde holes elkaar afwisselen, omringd door prachtige waterpartijen en een historisch bos- en heidelandschap. Deze golfbaan is niet alleen een geliefde plek voor fanatieke golfers, maar tevens ook de thuisbasis van de 27-jarige golfprofessional Kenzo Vlassaks. In dit artikel zoomen we in op zijn carrière, van zijn eerste dagen op de green tot zijn huidige succes als golfprofessional.

Kenzo Vlassaks heeft tijdens zijn jeugd verschillende sporten beoefend, waaronder voetbal, tennis en squash. Geen van deze sporten wist hem echter te bekoren. Dat veranderde toen zijn oma en opa, al jaren enthousiast golfers op Crossmoor, hem op zijn 16e meenamen naar de golfbaan. De tiener werd meteen verliefd op de sport en deze liefde is in het afgelopen decennia alleen maar gegroeid. Kenzo: “Hoe vaak je eenzelfde baan ook speelt, door onder meer je eigen slagen en de weersomstandigheden is het elke keer weer een totaal andere beleving.”

‘Crossmoor is een prachtige club, met een geweldige golfbaan, een restaurant, een brasserie en het mooiste terras van Weert’

Kansen in de VS
Hoewel Kenzo Vlassaks als tiener naar eigen zeggen in sporttermen ‘redelijk laat’ met golf in aanraking kwam, heeft dit hem er niet van weerhouden om een carrière als professionele speler na te streven. De mentaliteit van een prof zit in zijn bloed. Zijn vader was een professionele wielrenner en later bondscoach van de Nederlandse en Belgische squashteams, terwijl zijn moeder jarenlang op hoog niveau heeft gezwommen. Na het afronden van de middelbare school vertrekt Kenzo naar een Amerikaanse college waar hij golf en de opleiding Business & Economie kan combineren, om zijn professionele carrière naar een hoger niveau te tillen. “In de VS staat sport op de eerste plaats, de rest komt daarna. Daarom wist ik dat mijn kansen om beter te worden in de sport hier groter waren”, legt hij uit. Kenzo verblijft in Palm Springs, Californië (VS). “Het is een ideale plek door het warme en droge klimaat. Er is bijna geen dag voorbijgegaan waarop ik niet heb gegolfd.” Hij neemt deel aan talloze wedstrijden en toernooien, met als hoogtepunt een individuele 10e plaats op het kampioenschap van de staat Californië.

Prestatiedruk
Na een geweldige tijd in Amerika keert Kenzo terug naar Nederland. Naast het deelnemen aan golftoernooien werkt hij parttime in de horeca van Golf & Countryclub Crossmoor. Dit is nodig, want vanuit het golfen heeft hij geen vast inkomen. “Je verdient alleen geld als je goed presteert”, legt hij uit. Deze constante druk om te presteren en de uitbraak van de pandemie in 2020 doen Kenzo besluiten een nieuwe richting in te slaan. Hij besluit zijn droom om professioneel speler te worden opzij te zetten en zich te richten op zijn nieuwe doel om golfprofessional (instructeur) te worden. Meteen nadat hij aan de opleiding start, voelt hij dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Het geeft me een voldaan gevoel om mijn kennis over te dragen aan anderen, zodat zij hun vaardigheden kunnen verbeteren, meer plezier in het spel krijgen en vooruitgang kunnen boeken in de sport.”

Jongeren enthousiasmeren
Onlangs kreeg Kenzo een telefoontje van de voorzitter van Golf & Countryclub Crossmoor met de vraag om als professional aan de slag te gaan. Kenzo: “Geen seconde heb ik getwijfeld; deze golfclub is mijn thuis. Bovendien is Crossmoor een prachtige club, met een geweldige golfbaan, een restaurant, een brasserie en het mooiste terras van Weert. Het is een plek waar ik graag mijn tijd doorbreng.”

Op 1 juni. jl. is Kenzo gestart als zelfstandige ondernemer bij Golf & Countryclub Crossmoor, waar hij zijn eigen lessen kan inplannen. Een van zijn persoonlijke doelen is om meer jongeren te enthousiasmeren voor de sport. “Bij golf denkt men al snel aan ouderen die in een golfkarretje over de baan heen–gaan, maar het is een sport voor iedereen. Men onderschat hoeveel beweging erbij komt kijken. Met het afleggen van achttien holes, de volledige baan, ben je al snel vier à vijf uur én tientallen kilometers verder. Golf staat ook bekend als een ‘dure’ sport. Het is misschien niet de goedkoopste sport, maar naast het jaarlijkse contributiegeld kun je het wat clubs en outfits betreft zo duur maken als je zelf wilt. Het is goedkoper dan men vaak verwacht.”

Volgens Kenzo komen mensen niet snel met de sport in aanraking als niemand in de familie speelt. “Maar zodra mensen het eenmaal doen, zijn ze verkocht.”, aldus Kenzo. Daarom zet de Nederlandse Golf Federatie in op promotie voor de sport en daar draag ik graag aan bij. Om nieuwelingen te enthousiasmeren, kan men kennismakingslessen volgen bij Golf & Countryclub Crossmoor. “Voor het lage bedrag van
€ 99,- per persoon krijgt met zes kennismakingslessen waarmee ook de benodigde baanpermissie wordt behaald om vervolgens zelfstandig de kleine oefenbaan te mogen betreden. 
Dit is inclusief materiaalgebruik, dus een mooie kans om kennis te maken met de sport, zonder direct iets te hoeven aanschaffen.”

Bondscoach
Nu Kenzo als professioneel instructeur werkt, speelt hij af en toe nog een rondje golf in zijn vrije tijd. Hij beleeft het spel anders dan vroeger. “Nu mijn inkomen er niet meer vanaf hangt, is de druk om per se te moeten winnen verdwenen. Hierdoor kan ik veel meer genieten van de sport, de omgeving en de mensen met wie ik speel.” Hoewel hij zelf niet langer als professional speelt, betekent dit niet dat hij zich niet meer wil bezighouden met topsport. Zijn ultieme doel is om bondscoach te worden. In maart jl. heeft hij het hoogste niveau van de opleiding bij de PGA bereikt: A-professional. “Ik ga deeltijds verder studeren bij het NOC*NSF, Level 5 aan de Fontys in Eindhoven. Met deze kwalificatie kom ik in aanmerking om coach te worden binnen het Nederlandse golfteam en kan ik mij nog verder specialiseren in mijn vak. Het zou fantastisch zijn om die droom werkelijkheid te zien worden. Misschien coach ik zelfs een golfer van Golf & Countryclub Crossmoor naar de top. Dat zou geweldig zijn.”

www.k-golf.nl | Tel: +31 6 21 41 75 21 | Mail: info@k-golf.nl