Hans de Kinderen, directeur van de coöperatieve Rabobank Midden-Limburg. FOTOGRAFIE: SMILE FOTOGRAFIE
Na 40 jaar neemt Hans de Kinderen (61) afscheid van de coöperatieve Rabobank. Het Land van Weert en Cranendonck verliest per 1 juli niet zomaar een bankier. Als bruggenbouwer, pionier en vertrouwenspersoon belichaamde de Valkenswaardenaar de bank die hij vier decennia lang trouw bleef. Het hart bij de samenleving, gedreven door de oprechte intentie om de mensen en de wereld om hem heen vooruit te helpen.

Het naderende afscheid maakt hem weemoedig. Hans de Kinderen kijkt met grote dankbaarheid terug op veertig jaar coöperatief bankieren. Het Rabo-avontuur begon in de jaren zeventig als vakantiehulp in Valkenswaard. De jonge Hans verzorgde er onder meer het geldtransport tussen de lokale bankfilialen. “Op de fiets met 200.000 Duitse marken in een plastic zak tussen de snelbinder. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar toen kon dat nog gewoon”, lacht hij.

Met zijn opleiding bedrijfseconomie op zak was hij in 1983 klaar voor het echte bancaire werk. Auditafdeling, hypotheken, kredietbeheer en zakelijk relatiemanagement; Hans maakte kennis met alle disciplines en ontdekte zo waar zijn hart lag. Drie jaar later, op zijn 25e, werd hij hoofd Bedrijven bij de Rabobank in Heeze, de plek waar pater Van den Elsen in 1896 de eerste Boerenleenbank van Nederland oprichtte. Hans werd geïnspireerd en voelde zich verbonden met het gedachtengoed van de coöperatieve bank. “Ik zag met eigen ogen hoe maatschappelijke dienstverlening eruitziet, wat je als bank voor mensen kunt betekenen. Niet alleen met financiële oplossingen, maar ook door de inzet van kennis en je netwerk. Midden in de samenleving met een speciaal budget voor noden in de maatschappij. Dat voelde goed. Klanten en hun omgeving echt verder helpen.”

Geloven in mensen
In zijn 40-jarige verbintenis met de Rabobank stond Hans de Kinderen altijd dicht bij de markt. De voeten in de klei, voor iedereen benaderbaar en op z’n best in roerige tijden, zoals bij een bankenfusie of reorganisatie, wanneer de volle focus gevraagd werd. Nooit verloor hij de mens uit het oog. Het meest genoot hij van de contacten met ondernemers. “Samen kansen verkennen, nieuwe verbindingen leggen en zoeken naar mogelijkheden: dat heeft me altijd getrokken. Ik geloof in mensen en in hun plannen. De échte ondernemer herken ik meteen. Die combineert passie voor het vak met actie en visie. Belangrijk dat je in het werk op je dynamo kunt lopen in plaats van de batterij. Natuurlijk zit het wel eens tegen. Dan is het een uitdaging om samen naar oplossingen te zoeken.”

Sinds november 2010 wendde de directeur zijn energie aan voor de regio Weerterland en Cranendonck. Daar, in de nabijheid van klanten en betrokken collega’s, voelde hij zich thuis en kwam zijn talent het beste tot z’n recht. “Dichtbij zijn is voor mij de basis om goed mijn werk te kunnen doen. Dat is altijd zo geweest. Toen ik in Heeze werkte, heb ik enkele weken meegeholpen op de boerderij om te begrijpen hoe de agrarische bedrijfsvoering in elkaar zat. Op de bankvloer deed ik hetzelfde. Door tussen je collega’s te staan, kom je erachter wat er leeft en kun je ook rekenen op begrip als je een keer minder goed nieuws te vertellen hebt. Soms kan het niet anders en moet je vervelende keuzes maken. Zolang je maar integer bent. Eerlijkheid duurt het langst.”

De kracht van samen
Waar hij het meest trots op is? “Op al die collega’s, hier in het Weerterland en Cranendonck”, zo klinkt het vastberaden. “Hun betrokkenheid is enorm. Zij leven zich niet alleen in, maar maken hun belofte aan de klant ook waar”, zegt de scheidend directeur die vorig jaar zomer aan de wieg stond van de coöperatieve Rabobank Midden-Limburg, een samensmelting van de lokale Rabobanken Roermond-Echt, Peel, Maas en Leudal, en Weerterland en Cranendonck. Collega Harry Lempens neemt de rol van Hans over.

Hoewel de wereld en dus ook de financiële dienstverlening in veertig jaar tijd ingrijpend is veranderd, staat de Rabobank nog steeds voor dezelfde coöperatieve waarden, zo constateert Hans. “Voor mij draait coöperatief bankieren om faire tarieven, transparante voorwaarden, bezorgde advisering en maatschappelijke impact. Dit betekent dat je als bank alleen producten verkoopt waar mensen behoefte aan hebben en ook in moeilijke tijden achter je klant blijft staan. Ook het komende jaar geven de Limburgse Rabobanken samen 4 miljoen euro van hun winst als coöperatief dividend terug aan de samenleving. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo hebben we ook het predicaat dementievriendelijke bank, bundelen de krachten in de strijd tegen financieel misbruik en steunen diverse initiatieven die mensen en de maatschappij sterker maken. We doen het samen. Ook dat vervult mij met trots.”

Werken aan een betere wereld
Namens de Rabobanken in Limburg gaf Hans de Kinderen de afgelopen twee jaar opnieuw lading aan de maatschappelijke agenda die na de crisis in 2008 wat naar de achtergrond verdween. Met het Business Innovatie Team Limburg inspireerde hij ondernemers tot duurzaam ondernemerschap en het zetten van stappen in de energietransitie voor het bedrijf en op het bedrijventerrein. Belangrijke thema’s die hem ook als vader en opa aan het hart gaan. “Als fervent bergsporter ga ik dit najaar samen met mijn zoon de Kilimanjaro beklimmen. Ik heb tegen hem gezegd: dit is onze laatste kans voordat de gletsjer weg is.”

Het was een moeilijke, maar ook een bewuste keuze om op 61-jarige leeftijd en nog in de kracht van zijn leven uit het warme bad van de Rabobank te stappen. “Je verbreekt toch het contact met mensen die je zo dierbaar zijn. Maar ik krijg er ook iets waardevols voor terug. Een rustiger tempo van leven. In de komende periode gun ik mezelf een sabbatical van enkele maanden alvorens parttime het ondernemerschap te gaan vervullen. Maar één ding staat vast: het werk dat ik ga doen moet betekenisvol zijn. Ruimtevaarder André Kuipers is voor mij een inspirator. Vanuit de ruimte zag hij een kwetsbare blauwe aarde met een hele dunne schil, omringd door het heelal. Op dat kwetsbare bolletje moeten we bijzonder zuinig zijn; er is geen alternatieve plek om te wonen. Laten we samen werk maken van een duurzame en inclusieve maatschappij.”

www.rabobank.nl