Gulden Humor voor Lex Uiting

Lex Uiting (37), presentator, zanger, verslaggever en liedjes schrijver werd maandag 3 juni in zijn woonplaats Amsterdam verrast tot Laureaat van de Gulden Humor.  

 

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 30 november tijdens de ‘Gulden Humor’ bijeenkomst, dit jaar georganiseerd door stadscarnavalsvereniging De Marotte uit Sittard. Zij vieren dan ook het 13x 11-jarig jubileum. 

 

De Orde van de Gulden Humor wordt vanaf 1962 als hoogste Limburgse vastelaovesorde door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge verleend aan kandidaten die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend en een ruime bekendheid genieten in de provincie Limburg. De laureaat wordt daarmee lid in de Broederschap van de Orde van de Gulden Humor.

 

Lex Uiting (1986) begon zijn carrière ooit bij omroep Venlo en Maasland Radio. In 2005 ging hij bij BNN VARA aan de slag  met programma’s als Kinderen voor Kinderen, Rambam, het junior Songfestival en op de radio ‘Met Coen en Sander’ en Giel Beelen. Sinds 2018 werkt Lex Uiting voor RTL 4 waar hij sidekick en reporter op locatie werd voor RTL Late Night met Twan Huys. Na het stoppen van RTL Late Night trad Uiting in 2019 toe tot het team van RTL Boulevard. Aanvankelijk als reporter, maar sinds 2020 ook als co-presentator.

 

In 2017 werd Uiting uitverkozen tot Jocus stadsprins Lex I van Venlo en maakte hij de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’ die werd uitgezonden op NPO3. Voor deze documentaire schreef Lex de titelsong ‘Nao ’t Zuuje’. Deze documentaire laat de droom van iedere jongen in het zuiden zien: ooit Prins Carnaval worden van je eigen dorp of stad. In 2017 overkwam het Lex Uiting in Venlo. ‘Noa ’t Zuuje’ gaat over de verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ‘Vastelaovend’ genoemd, nou écht betekent. Van oudere generaties die lange tradities in stand houden, tot de nieuwe jonge garde die in die tradities stapt en ook nieuwe tradities creëert. Daarmee is Lex Uiting dè ambassadeur en hèt gezicht van de hedendaagse vastelaovend in Limburg, aldus Bart Maes president van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge.

 

In 2023 verscheen zijn debuutalbum LEX, met daarop 14 liedjes in het Limburgs dialect. Hierop staat ook het nummer LetsteLeedje, een duet met Chantal Janzen dat Uiting eerder dat jaar al uitbracht en inmiddels al 1 miljoen keer werd gestreamd. Samen met zijn vrienden heeft hij podcastserie leedjes gemaakt over het ontstaan van de leedjes die op het LEX album staan. Sinds 2019 treedt Uiting met zijn eigen band op festivals en heeft een eigen theater- en clubtour in grote poppodia gehad. Daarmee is Lex uiting ook een ambassadeur van de Limburgse dialect popmuziek. 

 

De Gulden Humor werd in 1962 voor de eerste keer uitgereikt aan Charles Eyck, in 1963 aan Toon Hermans en in 1964 aan Godfried Bomans. De Orde werd in totaal al 53 keer uitgereikt. In 2021 werd de orde toegekend aan acteur Huub Stapel en in 2023 aan oud-gouverneur Theo Bovens. De toekenning van de Orde van de Gulden Humor gebeurt op voordracht van de 17 oudste en grootste stadsvastelaovend verenigingen van Limburg.

 

De Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge heeft tot doelstelling het in stand houden en bevorderen van de carnaval als een uiting van levende volkscultuur en folklore in Limburg. Carnaval is een belangrijk onderdeel van het Limburgs dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities. Bij de SLV zijn de zeventien grootste en oudste stadsvastelaovesvereniginge van Limburg aangesloten. Meer informatie: www.slv-limburg.nl

 

Over carnavalsvereniging ‘De Marotte Zitterd’

De Marotte Zitterd is de oudste carnavalsvereniging van Sittard. De vereniging is in 1881 opgericht. De officiële naam luidde destijds “Carnavals Sociëteit De Marotte te Sittard”. Claudius Kamps was de eerste vorst (president) van de vereniging. Marotteis een ander woord voor zotskolf of narrenstok. Naast het organiseren van een carnavalsoptocht hield men zich bezig met het inzamelen van geld voor de armen. Tijdens de optocht werd er een collecte gehouden. De eerste door De Marotte georganiseerde optocht werd op 20 februari 1882 (carnavalsmaandag) gehouden.  https://marotte.nl