FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL

Algemeen directeur Caroline van Nieuwenhoven van Autobedrijf van Nieuwenhoven in Nederweert-Eind voorzag jaren geleden dat elektrische vervoersmiddelen een steeds grotere rol zouden gaan spelen vanwege duurzaamheid en veranderende vervoersbehoefte. Met de start van hun groene label ‘Green2Go Electric Mobility’ voorziet ze zowel particulieren en ondernemers in elektrische fietsen, e-scooters, elektrische en hybride auto’s. Haar doel: een mobiliteitscentrum dat klanten voorziet in de gehele vervoersbehoefte.

Onlangs werd Caroline van Nieuwenhoven in haar showroom door een man aangesproken met de woorden: ‘Nee bedankt, ik hoef geen koffie, ik wil de directeur spreken.’ Ook al is ze algemeen directeur van het bedrijf, de gedachten dat ze het koffiemeisje is omdat ze als vrouw in een autozaak rondloopt, spookt bij veel mensen blijkbaar nog door hun hoofd. Na haar managementopleiding besluit Caroline ook nog de studie autotechniek & automanagement aan de IVA Business School te volgen om zoveel mogelijk van de technische kant te weten te komen. “Een goede zet, zo bleek, toen ik als verkoper werkte in ons familiebedrijf”, vertelt ze. “Keer op keer vroegen mannen mij de motorkap te openen, gevolgd door een technische overhoring. Die blik op hun gezicht zodra ze erachter kwamen dat ik overal uitleg over kon geven, is onbetaalbaar.”

‘Onze ambitie is om met ons bedrijf beschikbaar te zijn voor de zakelijke markt in de lokale omgeving’

Overname
Autobedrijf van Nieuwenhoven is al vijftig jaar lang een bekend autobedrijf in de regio, met uitgebreide expertise in de verkoop en het onderhoud van zowel nieuwe als gebruikte personen- en bedrijfswagens. Caroline: “Tot 2010 waren wij dealer van het merk Nissan”, maar daar zijn we mee gestopt door de verplichtingen die werden gesteld, qua uitstraling en afname. Mijn broer en ik wilden een lokale speler zijn en onafhankelijk zijn om zo ons bedrijf naar een hoger plan trekken. Met het creëren van een eigen logo en huisstijl zijn we doorgegaan als universeel autobedrijf.”

In 2016 neemt Caroline samen met haar broer Bart het bedrijf over van hun vader Bert, die in 1970 op dezelfde locatie het bedrijf startte samen met zijn broer. Zij richtten onder de naam ‘Gebroeders van Nieuwenhoven’ een werkplaats op en later werd er een showroom toegevoegd. Bart is verantwoordelijk voor het technische aspect, terwijl Caroline het commerciële brein is. Als vrouw heeft ze de afgelopen jaren ook een extra sfeer aan het bedrijf toegevoegd. “Klanten vertellen me dat ze nu niet alleen voor rubber en metaal komen, maar ook de ‘female touch’ binnen het bedrijf ervaren, zoals bloemen op tafel en iets lekkers bij de koffie”, zegt ze met een lach.

Elektrisch rijden
In 2012 hebben Caroline en haar broer een nieuwe divisie toegevoegd: Green2Go Electric Mobility. “Enkele jaren geleden merkten we dat elektrische vervoersmiddelen steeds populairder werden. We twijfelden of we als bedrijf op het platteland hierin moesten meegaan of dit aan de grote steden moesten overlaten. Desondanks hebben we besloten om hierop in te spelen,” legt Caroline uit. “We zijn klein begonnen met e-bikes en scootmobielen, en dat bleek een onontgonnen markt te zijn. Daarna zijn we ook elektrische auto’s en scooters gaan verkopen. In de afgelopen jaren heeft Green2Go Electric Mobility diverse uitbreidingen ondergaan en is het uitgegroeid tot een indrukwekkende ‘shop in shop’. Wat we steeds vaker zien plaatsvinden is echte kruisbestuiving. Klanten die hier met hun auto of bedrijfswagen komen, kopen uiteindelijk ook een e-bike en klanten die een e-bike hebben gekocht, komen vervolgens ook met hun auto bij ons voor onderhoud. Het mooiste deel van mijn werk is dan ook om op de werkvloer te staan en klanten met een complete mobiliteitsoplossing en een glimlach de deur uit te zien gaan.”

Ondernemers
Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor ondernemers, geeft Caroline samen met haar team gratis advies over elektrisch rijden. “Als je wilt verduurzamen, zijn er talloze mogelijkheden”, zegt Caroline. “Elektrisch rijden is er één van, maar het is niet per se de beste keuze voor iedereen. Ondernemers willen graag weten of ze moeten kiezen voor diesel, benzine, hybride of elektrisch. We evalueren de specifieke situatie van elke klant, maken berekeningen en presenteren de verschillende opties voor elektrisch rijden binnen het bedrijf. Onze ambitie is om met ons bedrijf beschikbaar te zijn voor de zakelijke markt in de lokale omgeving. Vooral nu steeds meer merkdealers verdwijnen uit de regio Weert. We hebben ervaren monteurs, die gecertificeerd zijn voor elektrische voertuigen. We hebben ervaring als ex-dealer en we werken voor leasemaatschappijen. Zo kunnen ondernemers dicht bij huis een allesomvattend mobiliteitspakket vinden en hoeven zij niet het hele land door te reizen voor onderhoud en APK.”

Mobiliteitscentrum
Caroline werkt vijf tot zes dagen per week. Daar geniet ze van. “Zondag en woensdag zijn mijn vrije dagen, toch ben ik vaak dan alsnog bezig voor ons bedrijf. Veel mensen kijken uit naar hun pensioen, maar voor mij geldt dat niet. Daar vind ik mijn werk veel te leuk voor.”

Ze heeft haar toekomstvisie helder voor ogen: “We zijn momenteel bezig met de transformatie naar Van Nieuwenhoven Mobility, waarin onze twee afdelingen naadloos samensmelten. Op die manier creëren we een geïntegreerd mobiliteitscentrum, want we zijn niet louter een auto- of fietsbedrijf. Bij ons kom je binnen voor mobiliteit, om aan al je vervoersbehoeften te voldoen, inclusief zaken als verzekeringen, onderhoud, reparaties, leasing, en meer. Dit plan wordt momenteel uitgerold en we streven ernaar om hiermee een trendsetter te worden op het gebied van duurzame en totale mobiliteit.”

Leaseplannen

Van Nieuwenhoven stelt zowel (elektrische) auto’s als e-bikes beschikbaar voor leaseconstructies, zodat ondernemers vervoer op een aantrekkelijke manier kunnen regelen voor hun werknemers. Kijk voor meer informatie op: www.green2go.nl en www.autobedrijfvannieuwenhoven.nl

NAAM Caroline van Nieuwenhoven FUNCTIE Mede-eigenaar & algemeen directeur bij Autobedrijf van Nieuwenhoven BV en Green2Go Electric Mobility GEBOREN 1972 WOONT IN Nederweert OPLEIDING hbo Facilitaire dienstverlening Heerlen, IVA Driebergen (autotechniek & automanagement) GETROUWD MET Robert Stultjens (ook werkzaam in het bedrijf) KINDEREN Thimo (22) en Milan (18) VRIJE TIJD Vakantie vieren in Italië, sportfanaat, thuis genieten met gezin, concerten BESTUURSLID BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (vrijwillig)