Dagelijks krijgen we feedback op allerlei soorten manieren. Je kan feedback krijgen van je partner, je ouders, collega’s, maar ook van mensen die je niet goed kent. Het kan soms knap lastig zijn om feedback te ontvangen of om feedback te geven. Feedback ontvangen is namelijk niet altijd even leuk en als je feedback geeft wil je niet de andere persoon kwetsen. Het komt regelmatig voor dat collega’s aan elkaar feedback moeten geven. Denk hierbij aan situaties waarbij je je collega feedback moet geven of hij of zij snel genoeg werkt of dat hij of zij zijn/haar werkzaamheden wel goed uitvoert. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe jij op de juiste manier je collega’s van feedback kunt voorzien. Benieuwd naar deze tips? Lees dan gauw verder, want hieronder leggen we je het haarfijn uit!

4 tips hoe je je collega’s het beste feedback kunt geven

Het geven van feedback aan collega’s kan knap lastig zijn. Het is een belangrijke vaardigheid die goed van pas kan komen. Goede feedback zorgt ervoor dat collega’s beter hun taken uitvoeren en dat werkprocessen efficiënter worden uitgevoerd. Daarnaast draagt het bij aan een goede werksfeer en -omgeving. Ben jij benieuwd hoe je op de juiste manier feedback kunt geven en wil je meer leren over dit onderwerp? Denk dan eens aan een door Björn Deusings verzorgde cursus feedback geven. Björn Deusings is een bekende auteur die gespecialiseerd is in kaart brengen van slimmer samen werken en hoe je persoonlijke effectiviteit kunt ontwikkelen. Ook raden we het zeker aan om een kijkje op Feedbackgeven.nl. Dit is een website waar je cursussen kunt volgen op het gebied van feedback geven. Op deze manier kun je op de juiste manier feedback geven op een respectvolle en constructieve manier.

Om het je wat makkelijker te maken hebben we een 4 tips onder elkaar gezet die je helpen om je collega’s zo goed mogelijk van feedback te voorzien:

  • Zorg dat je duidelijk en concreet bent: één van de belangrijkste onderdelen van goede feedback geven is dat je duidelijk en concreet bent naar de ander. Je feedback moet specifiek en gericht zijn op een bepaald gedrag, prestatie of situatie. Daarnaast is het van belang om vage of algemene opmerkingen te vermijden. Geef voorbeelden om je punten duidelijker te maken.
  • Zorg voor constructief feedback: het is van belang dat je feedback constructief is en gericht is op het verbeteren van de prestaties en ontwikkeling van je collega. Focus je dus vooral op het gedrag of de acties die je hebt waargenomen en niet op de persoon zelf. Het gebruik van positieve en ondersteunende taal zorgt voor een open en samenwerkende sfeer;
  • Zorg voor een goede timing en fijne omgeving: het uitzoeken en kiezen van een geschikt moment en een geschikte locatie om feedback te geven is erg belangrijk. Let erop dat je hierbij de privacy en vertrouwelijkheid waarborgt. Het kan hierbij van toepassing zijn om een aparte vergadering in te plannen. Dit is een stuk beter dan dat je je feedback geeft in het bijzijn van andere collega’s;
  • Wees eerlijk en oprecht: een andere goede tips is om altijd eerlijk in je feedback te blijven. Let er wel op dat je je respectvol naar elkaar blijft. Benadruk positieve aspecten en blijf constructieve suggesties voor verbetering geven. Benoem ook goede prestaties en specifieke stappen die de collega kan meenemen om zich verder te ontwikkelen.