Rabobank Weerterland en Cranendonck
Rabobankdirecteur Jules Coenen (r) en voorzitter van de raad van commissarissen Wim Bekelaar. Foto: Smile Fotografie, Maartje van Berkel.

De kou van de financiële crisis is nog niet uit de lucht. Rabobankdirecteur Jules Coenen en voorzitter van de raad van commissarissen Wim Bekelaar blikken terug. En vooral vooruit.

De financiële sector kent heftige bewegingen sinds 2008. Ook de Rabobank is niet ontkomen aan de nodige aanpassingen. Zowel in structuur als in strategie. Meest opvallend is de fusie van de lokale coöperaties met de centrale tot één landelijke coöperatie. “We zijn van 107 bankvergunningen terug bij één”, vat Wim Bekelaar het samen. Jules Coenen ziet als een van de belangrijkste voordelen dat er veel minder tijd en geld in toezicht gaan zitten. “Dat leidt tot minder kosten en tot meer oog voor de klant.”

In de nieuwe ‘governance’, zoals dit heet, is ‘Utrecht’ eindverantwoordelijke voor het totale bedrijf, met een lijn naar alle lokale directies. De lokale directie, ondernemingsraad, raad van commissarissen en ledenraad blijven overeind. “Doordat wij ons niet meer met de bankvergunning en bijbehorende controle hoeven te bemoeien, kunnen we alles inzetten op een betere, coöperatieve bank.”

Maatschappelijke verbinding
Leden die zich zorgen maken over de coöperatie kan commissaris Bekelaar geruststellen met de constatering dat de invloed van de ledenraad is toegenomen. “De voorzitter van de raad van commissarissen wordt nu eens in de drie jaar gekozen door de ledenraad. Met 106 collega’s vormen wij de Algemene Ledenraad van Rabobank Nederland. Zo hebben de leden zeggenschap over mijn verbindende rol en de oriëntatie van de bank op de lokale gemeenschap.”

Directeur Coenen onderstreept ook de veelzijdige samenstelling van de raad. “Die is belangrijk voor onze oriëntatie op de maatschappij. Wonen en werken in deze regio is uiteraard een must voor de commissarissen. Daarnaast streven we naar een mix van expertises. Zo hebben we in april de diversiteit van het team weer compleet gemaakt door de toetreding van John van Iersel. Een ervaren bestuurder en ondernemer, met honderd procent agrarisch profiel.”

Coöperatieve waarden
Als bankier kan de lokale Rabobank tevreden zijn over de financiële resultaten van 2015 en het eerste kwartaal van dit jaar. Met ‘wederom een winststijging’ en ‘hogere klantwaardering’. Ook het effect van de coöperatieve inspanningen mag er zijn, oftewel: ‘de toegevoegde waarde voor de regio’. Met ‘Samen Sterker’ als een van de opvallendste activiteiten. Door stemming van 16.200 leden kregen 409 verenigingen afgelopen jaar samen 100.000 euro te besteden. “Dat is relevant, want al dit georganiseerde samenzijn en samendoen van groepen mensen, op het vlak van onder meer sport en cultuur, bevordert een sterke en stabiele leefomgeving.”

Een andere coöperatieve pijler is de economische kennis, zowel landelijke als regionaal. In 2015 heeft de bank een onderzoeksbijdrage geleverd aan het regionale rapport ‘Landbouw loont’. Ook is een economische samenwerking gestart van de drie lokale banken, de sector en de overheid om de landbouw in de regio Brainport/Keyport optimaal te stimuleren. “Dit is slechts voorbeeld”, legt Jules Coenen uit. “Zo beschikken we als Rabobank over veel meer kennis. En die werkt meerdere kanten op. Heen en weer tussen centraal en lokaal én tussen lokale accountmanager en klant.”

Naast economische kennis heeft de coöperatiever bank sociale verantwoordelijkheid. Zo wijst Wim Bekelaar op het plan om dit jaar samen overheid en ondernemers tot een programma te komen dat kansarmen aan de slag helpt op de lokale arbeidsmarkt. “Via scholing en ervaring willen we die uit de uitkering halen. De bank financiert dit en bij succesvolle plaatsing betaalt de gemeente terug.”

Rentmeesterschap
Om te kunnen bijdragen aan een optimaal levenspad voor particuliere én zakelijke klanten in een welvarende leefomgeving moet de bank spek op ribben hebben. Jules Coenen: “In de basis van het bankieren gaat het om de balans tussen inkomend spaargeld en uitgaande leningen. Die ziet er voor onze Rabobank gunstig uit. Inwoners vertrouwen on 1,1 miljard euro spaargeld toe. Als marktleider hebben we daar een hypotheekportefeuille van 1 miljard tegenover staan, plus een half miljard aan bedrijfskredieten. Na de nodige kostenreductie pakken we nu met alle collega’s dagelijks de handschoen op om in verantwoord rentmeesterschap de bestendige lijn uit het verleden door te zetten naar de toekomst.”

Bron: Rabobank | tekst: Frits Nies, foto: Smile fotografie