Wanneer je ondernemer bent, stel je jezelf bloot aan nogal wat risico’s. Sommigen daarvan wijken niet of nauwelijks af van de risico’s die je in het dagelijks leven loopt. Anderen zijn specifiek verwant aan het ondernemerschap. De grote vraag is natuurlijk wanneer je bepaalde risico’s moet nemen en wanneer je ze beter kunt afdekken door bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten of door ze simpelweg te vermijden.

Verschillen met werken in loondienst

Nederland kent meer dan een miljoen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Dat aantal stijgt al jaren, omdat veel mensen er de voordelen van inzien om zelfstandig aan de slag te gaan. Ze kunnen dan hun eigen koers varen, hoeven zich niet meer aan de opgelegde werktijden te houden en zijn in staat om de volledige opbrengst uit hun bedrijf zelf te incasseren. Dat zijn allemaal mooie voordelen, maar er zijn ook nadelen. Als zzp’er loop je meer financiële risico’s. Je kunt te maken krijgen met wanbetalers, waardoor je zelf krap bij kas komt te zitten. Je kunt aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade en je kunt zelf door een ongeval arbeidsongeschikt raken, waardoor je acuut zonder inkomsten zit. De grote vraag is natuurlijk welke zzp verzekeringen je bij voorkeur zou moeten afsluiten en welke niet. Je kunt je voor vrijwel alles verzekeren, maar wat is nu echt nodig? Een eenduidig advies is hiervoor niet te geven, omdat veel afhankelijk is van de specifieke situatie waarin een ondernemer zich bevindt.

Verplichte verzekeringen

Onder het afsluiten van bepaalde verzekeringen kom je niet uit. Als je een bedrijfsauto hebt, zul je die verplicht moeten verzekeren. Ook zal de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de nabije toekomst verplicht worden gesteld. Veel andere zaken zijn brancheafhankelijk. Hoe groot is de kans dat jij in jouw werk te maken krijgt met grote schadeclaims, doordat je bijvoorbeeld een advies hebt verstrekt dat achteraf onjuist bleek te zijn? Als dat risico hoog is, sluit dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Bestaat jouw inventaris alleen uit een bureau en een laptop? Dan hoef jij je daar niet veel zorgen over te maken. Heb je echter een magazijn vol voorraden en een werkplaats vol machines? Dan is het verstandig om een aparte inventarisverzekering af te sluiten. Ook niet verplicht, maar zeker aan te raden, is de gewone aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee worden bijvoorbeeld andermans eigendommen vergoed, die jij per ongeluk kapot liet vallen.