Valerie van Diepe en Arjan Kuijper. Foto: Vraag en Aanbod - Rolf Elling

Steeds meer bedrijven halen hun productie terug uit lagelonenlanden. Daar plukken ondernemers in de regio de vruchten van. Ook Arutech Metaalbewerking uit Nederweert merkt dat de trend van reshoring toeneemt. De reden om het werk weer bij Nederlandse bedrijven neer te leggen komt onder meer door de betere kwaliteit, snellere levertijden en de behoefte aan meer betrokkenheid tussen klanten en leveranciers.

Dat zeggen technisch-eigenaar Arjan Kuijper en commercieel directeur-eigenaar Valerie van Diepe in een interview met vakblad Vraag en Aanbod. Arutech Metaalbewerking is gespecialiseerd in het vervaardigen van kunststof en metalen producten door middel van CNC draaien en frezen.

Trend van reshoring
Van Diepe: ‘Het face-to-facecontact is en blijft uitermate belangrijk. Tel hierbij de behoefte aan maatwerk en bijbehorende kwaliteit met de gewenste en vaak korte levertijden op en de reshoring is een feit.’ Door teruglopende seriegroottes zie je dat bedrijven hun aandacht meer gaan richten op de enkelstuksproductie of kleine series. Bij Arutech, dat zelf ook buitenlandse klanten heeft, zien ze dat bepaalde klanten minder ver vooruit durven te kijken – of kunnen kijken – en daardoor vaker kleinere, repeterende, series werk bestellen in plaats van een ‘grote’ bestelling met het volume van een jaarverbruik. ‘Daarentegen zien we een stijging in het aantal klanten dat werk bij ons neer wilt leggen, dat nu nog wordt uitbesteed in het buitenland. Dit betreft dan vaak juist wel weer de grotere series draai- en freeswerk.’

Concurreren
Concurreren met een lagelonenland is prijstechnisch niet eenvoudig. Maar met de juiste processen, aandacht voor verbetering en een passend machinepark is het zeker niet onmogelijk. Van Diepe: ‘We willen graag met de toeleverancier rond de tafel kunnen zitten, zonder daarbij de hinder van afstand en verschillen in taal en interpretatie te ervaren.’

Feiten over reshoring op een rij
Bent u als ondernemer benieuwd of reshoring ook voor u een voordeel kan opleveren? De publicatie ‘Produceren in Nederland of in lagelonenlanden?’ (februari, 2016) van de Kamer van Koophandel (KvK) zet de belangrijkste feiten over reshoring voor u op een rij. Daarnaast helpt de publicatie u met drie belangrijke vragen:

  • Reshoren of offshoren: hoe neem ik een zorgvuldige beslissing?
  • Hoe kan ik ook in Nederland kostenefficiënt en slim produceren?
  • Welke ondersteuning is er voor mij beschikbaar als ik kies voor reshoring?

KvK publicatie