Iedere nieuwe werknemer kan te maken krijgen met pre-employment screening. Met deze achtergrondcheck maakt de werkgever een inschatting van de integriteit en betrouwbaarheid van de werknemer. In dit artikel wordt uiteengezet wat pre-employment screening precies is en wanneer het toegepast kan worden.

Wat houdt pre-employment screening in?
Een pre-employment screening vindt plaats voordat een werknemer daadwerkelijk bij een nieuwe werkgever in dienst kan treden. Het vormt een achtergrondcheck, aan de hand waarvan de werkgever de integriteit en betrouwbaarheid van de werknemer in kan schatten.

De inhoud van pre-employment screening ligt niet vast. De werkgever kan hier zelf invulling aan geven. Doorgaans bestaat pre-employment screening uit ten minste de volgende onderdelen:

Aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): De VOG toont of de werknemer in het verleden relevante strafbare feiten heeft gepleegd.
Referentiecheck: De werkgever controleert bij de laatste werkgevers op het CV of de werknemer daar daadwerkelijk gewerkt heeft.
Identiteitscontrole: De werkgever controleert de echtheid en geldigheid van het identiteitsbewijs van de werknemer, door middel van een kopie van het identiteitsbewijs.
Diplomacontrole: De werkgever controleert de echtheid van de behaalde diploma’s van de werknemer, door middel van een uittreksel uit het diplomaregister.
Het is gebruikelijk dat al in de vacature aangegeven is dat er een pre-employment screening uitgevoerd zal worden. De pre-employment screening kan niet worden uitgevoerd zonder goedkeuring van de werknemer.

Wanneer kan pre-employment screening worden toegepast?

Het is niet verplicht een volledige pre-employment screening uit te voeren. Als het gaat om integriteitsgevoelige functies is het echter wel sterk aan te raden.

Integriteitsgevoelige functies zijn: leidinggevenden met een machts- al dan niet monopolypositie; mensen die met kwetsbare groepen werken; mensen die veiligheid moeten waarborgen; medewerkers die toegang hebben tot gevoelige informatie, risicovolle ruimtes of vitale infrastructuur; medewerkers die met geld en goederen van doen hebben.

Deze integriteitsgevoelige functies komen in vrijwel iedere sector voor, in een bijzonder brede diversiteit aan organisaties, zoals ziekenhuizen, scholen, kinderopvang, banken, politieke partijen, vervoermaatschappijen, voedingsmiddelenindustrie, laboratoria, enzovoorts.