Xander van de Kamp (directeur van ACS cleaning), Erwin Boom (wethouder Economische Zaken gemeente Venlo) en Marianne Steenmetz (projectleider van VenloSupport). FOTOGRAFIE: JEROEN KUIT

Elke werkgever heeft er weleens mee te maken: medewerkers die het moeilijk hebben door privéproblemen zoals schulden, laaggeletterdheid, een scheiding of rouw. Dit kan zich uiten in lage productiviteit, verzuim of gevaarlijke situaties. Als ze eerder worden geholpen, hebben zowel werknemers als werkgevers er baat bij en worden hogere maatschappelijke kosten bespaard. Daarom is VenloSupport opgericht, een samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties die Venlose werkgevers en werknemers kunnen ondersteunen op dit gebied.

Marianne Steenmetz, projectleider van VenloSupport, gelooft heilig in het principe ‘beter voorkomen dan genezen’. “Het is belangrijk dat medewerkers tijdig hulp zoeken”, vertelt ze. “Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft aan dat twee derde van de werkgevers te maken heeft met werknemers met financiële problemen. Naar aanleiding daarvan heeft Fontys voor ons onderzocht op welke manier ondersteuning vorm kan krijgen. Hieruit blijkt dat werknemers graag buiten de werksituatie hulp krijgen van vrijwilligers. VenloSupport wil in die behoefte voorzien.”

Vrijwilligers
Bij de aangesloten vrijwilligers- en beroepsorganisaties zijn zo’n 5.000 vrijwilligers betrokken. Werkgevers kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van VenloSupport. In ruil daarvoor kunnen werkgevers een bijdrage leveren aan de maatschappij, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in hun organisatie te promoten, vrijwilligerswerk binnen werktijd mogelijk te maken of vrijwilligersorganisaties te ondersteunen bij hun taken. Deze wederzijdse steun komt tot uitdrukking in de naam van het project: VenloSupport.

Momenteel draait er een pilot, gesubsidieerd door de gemeente en door Fontys Hogescholen. Vanuit Fontys wordt er onderzoek gedaan naar de vraag hoe de ondersteuning werkt en wat het voor betrokkenen betekent. Aan het einde van het jaar wordt het initiatief geëvalueerd en wordt er gekeken naar een structurele financiële ondersteuning. “Niet omdat we het commercieel willen aanpakken, maar omdat we de onkosten moeten betalen en meer werkgevers en het liefst ook een grotere regio willen bedienen”, zegt Steenmetz.

“Wellicht willen bedrijven een financiële bijdrage leveren wanneer ze VenloSupport inschakelen. Dit zijn lage kosten die een bedrijf betaalt in verhouding tot wanneer een werknemer zich langdurig ziekmeldt.”

Economisch en sociaal domein
Bedrijven kunnen hun werknemers opgeven voor deze hulp, maar werknemers kunnen zichzelf ook anoniem aanmelden. “Om het netwerk van VenloSupport te laten groeien, is het belangrijk dat het platform zich zichtbaar maakt in Venlo”, zegt Steenmetz. Volgens haar willen veel bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen en is VenloSupport daar een goede optie voor. “Het project valt op het snijvlak tussen het economische en het sociale domein; twee domeinen die volgens ons nauw met elkaar verweven zijn en daarom ook nauwe samenwerking vereisen. Hiermee bieden wij met VenloSupport iets aanvullends en dat is uniek in Nederland.” De projectleidster hoopt dat bedrijven die om hulp vragen zelf ook medewerkers met hun kennis en kunde als vrijwilliger aan laten sluiten bij VenloSupport. “Deze wisselwerking is nodig om ons netwerk te laten groeien en zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.”

Schrijnende situaties

Xander van de Kamp, directeur van ACS cleaning in Venlo, neemt deel aan deze pilot omdat hij al vaker op de werkvloer schrijnende situaties heeft meegemaakt vanwege privéproblemen van medewerkers. “Door loonbeslagen zijn er werknemers niet meer op komen dagen, omdat ze het nut er niet van inzagen aangezien ze geen salaris in handen zouden krijgen. Door aan te sluiten bij VenloSupport kunnen we in dit soort situaties tijdig beroep doen op vrijwilligers uit de schuldhulpverlening en bij veel mensen voorkomen dat situaties uit de hand lopen.”

Betrokkenheid
Wethouder Erwin Boom is enthousiast over het initiatief. “Door deel te nemen aan VenloSupport laat een werkgever zijn betrokkenheid zien bij de samenleving. Het gaat veel mensen helpen, vooral nu de privésituaties steeds schrijnender worden door de stijgende energiekosten en inflatie. Daarnaast kunnen werkgevers zelf op andere manieren actie ondernemen om het welzijn van werknemers te verbeteren.” Als voorbeeld hiervan noemt de wethouder ACS cleaning, dat medewerkers dagelijks van gratis vers fruit voorziet en lokale sportverenigingen en goede doelen sponsort. “In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is een gestort salaris alleen niet meer genoeg. Werkgevers dienen net iets meer te doen voor de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers. Daar sluit VenloSupport mooi bij aan.”

Neem voor meer informatie over VenloSupport contact op met Marianne Steenmetz. Dit kan per mail via: marianne@platformvrijwilligers.nl

www.venlo.nl