Een delegatie van Roermondse raads- en collegeleden is in januari 2017 op werkbezoek geweest in Manchester. Het doel was te zien hoe in Manchester de retailsector en overheid samenwerken op het gebied van bereikbaarheid. Het bezoek was een vervolg op de Peer Review die Roermond in juni 2016 organiseerde. Een groep internationale experts adviseerde Roermond toen hoe het gemeentebestuur de samenwerking met retail-ondernemers kan verbeteren. In Manchester heeft de Roermondse delegatie een aantal voorbeeldprojecten (Good Practices) bezocht die tijdens de Peer Review door de experts zijn genoemd.

Leerpunten uit Manchester
Onlangs hebben de deelnemers van het werkbezoek gezamenlijk geëvalueerd. Toen is besproken welke ervaringen uit Manchester gebruikt kunnen worden om de samenwerking tussen de retail-sector en de gemeente Roermond te verbeteren op het gebied van bereikbaarheid. De volgende leerpunten zijn daaruit naar voren gekomen.

• We kunnen grote ondernemingen en winkeliersverenigingen stimuleren om een ‘Personal Travel Planner’ aan te stellen die personeel en bezoekers stimuleert gebruik te maken van duurzame vervoerswijzen.
• Retail-ondernemers en gemeente kunnen gezamenlijk gegevens verzamelen over bezoekers en deze gegevens met elkaar delen. Hiermee kan de gemeente gericht beleid voeren en kunnen ondernemers hun marketing verbeteren.
• We willen de strategische samenwerking versterken met binnenstadondernemers (BIZ), Designer Outlet Roermond en Gemeente Roermond op het gebied van bereikbaarheid.
• We willen stimuleren dat bezoekers vaker lopend of fietsend naar de binnenstad komen, bijvoorbeeld door het aanbieden van deelfietsen, het realiseren van Cycle-Hubs en het verbeteren van de bewegwijzering.

“De dingen die we in Manchester hebben gezien en geleerd nemen we mee bij het opstellen en uitvoeren van het nieuwe mobiliteitsbeleid.” Aldus Raja Fick-Moussaoui, wethouder Verkeer en infrastructuur.

Resolve
Het werkbezoek aan Manchester en de Peer Review in juni 2016 maken onderdeel uit van het project RESOLVE; een project waarin 8 Europese steden en de Erasmus Universiteit Rotterdam de komende 5 jaar samenwerken. In RESOLVE bundelen partners hun kennis en ervaring om de betrokkenheid van de retailsector bij het opstellen van verkeersbeleid te vergroten. Op lokaal niveau gebeurt dit met het opstellen van een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (in het Engels SUMP genaamd), op regionaal en landelijk niveau door de met RESOLVE opgedane kennis en ervaring breed te verspreiden en op Europees niveau door een aanvulling op de SUMP-richtlijnen voor te stellen. RESOLVE wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en mogelijk gemaakt door het INTERREG Europe programma van de Europese Unie.