Home Locatie Weert Dankzij werk bij Crest durft Syriër Qossay Ahmed weer te dromen

Dankzij werk bij Crest durft Syriër Qossay Ahmed weer te dromen

Qossay Ahmed

Zijn gevoel van eigenwaarde heeft hij terug. En eindelijk droomt hij weer over een toekomst. Twee jaar geleden ontvluchtte Qossay Ahmed (25) zijn geboorteland Syrië. Gescheiden van zijn familie kwam hij in Nederland terecht. Na een intensief traject bij Werk.Kom nam snoepfabrikant Crest hem in dienst. Eerst als corveeër, maar inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot productiemedewerker.

Het gaat hem goed. Zijn tanden lacht hij veelvuldig bloot. Als hij praat, soms zoekend naar de juiste woorden, is dat telkens met een aanstekelijk enthousiasme. “Het werk is fijn, mijn collega’s zijn aardig”, zegt Ahmed  enthousiast. “Ook Nico Blom (operationeel manager en zijn leidinggevende op de werkvloer, red.) is heel aardig”, vult hij grinnikend aan.

Snelle ontwikkeling
De Syrische vluchteling leert snel, zoals dat heet. Sinds hij in april in dienst trad bij de Weerter snoepfabrikant Crest heeft hij flinke stappen gemaakt. Waar hij aanvankelijk de functie vervulde van corveeër, met bijbehorende taken als schoonmaken en het uitvoeren van klusjes, werkt hij tegenwoordig als productiemedewerker.

Blom ziet veel potentie in Ahmed. “Hij maakt een mooie ontwikkeling door en kan uiteindelijk een zelfstandig werkende operator worden”, zegt hij. “Ervaren operators nemen hem nu bij de hand en leren hem hoe het proces werkt. Bijvoorbeeld machines afstellen en onderdelen vervangen. Omdat hij in Syrië ook technisch werk heeft verricht, gaat hem dat behoorlijk af.”

Verantwoordelijkheid nemen
Ahmed is één van de eerste vluchtelingen uit Syrië die in de regio werk heeft gevonden. Niet toevallig was het Crest dat hem een kans bood. Joop Molenaar, managing director van Crest, vindt dat het bedrijfsleven haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen. “Het hoort bij duurzaam ondernemen.”

Het past bovendien in de filosofie van het oer-Hollandse familiebedrijf. Molenaar: “Nederlanders zijn liberaal en staan dus open voor andere culturen. Hier werken mensen uit bijvoorbeeld Duitsland, Polen en Thailand. Dus waarom zou daar geen Syrische man of vrouw tussen passen?”

Vraag en aanbod
Volgens Molenaar willen meer werkgevers in de regio hun verantwoordelijkheid nemen. “Maar zij hebben veel vragen. Bijvoorbeeld hoe ze in contact komen met vluchtelingen, of ze statushouder moeten zijn of niet.” Die vragen speelden bij Molenaar evenzeer. Gelukkig staan ondernemers er niet alleen voor.

Met zijn vragen is hij naar Werk.Kom gestapt. Dat is een samenwerkingsverband van de gemeenten Weert, Nederweert en de Risse Groep. De organisatie begeleidt werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een betaalde baan. “Een Syriër heeft ook een achterstand ten opzichte van anderen”, zegt Nanda Vleeshouwers, accountmanager van Werk.Kom. “Wij hebben een duidelijk werkwijze. De werkgever heeft een bepaalde vraag, die bespreken we en kijken vervolgens wat het aanbod is.”

Traject bij Werk.Kom
Ahmed behoorde tot de groep mensen die bij Werk.Kom in het bestand stond. “Voordat vluchtelingen als Ahmed bij een werkgever beginnen, volgen ze eerst een uitgebreid traject van vijftien weken. Ze worden onder meer op een werkcomponent geplaatst”, zegt Vleeshouwers. “Daar bekijken we of iemand bijvoorbeeld een hele dag aaneengesloten kan werken of alleen een dagdeel. En of iemand staand, zittend of afwisselend werk kan doen.”

Bij een vluchteling komt daar bovenop dat hij ook een taalcursus volgt. Verder speelt de jobhunter die aan Ahmed is gekoppeld (Danielle Veenhuizen) een belangrijke rol. Daar heeft hij veel van geleerd. “We hebben samen een cv opgesteld en sollicitatiegesprekken geoefend”, zegt de Syriër. Tenslotte is besproken wat zijn arbeidsverleden is. Het werk bij Crest sluit goed aan op zijn talenten. In Syrië verrichte Ahmed technische werkzaamheden in een chocoladefabriek.

Dromen
Door de betaalde baan heeft Ahmed zijn gevoel van eigenwaarde teruggekregen. Na alle ellende van afgelopen jaren, durft hij eindelijk weer voorzichtig te dromen over een toekomst. “Ik wil in Nederland blijven wonen”, zegt hij stellig. “Door het werk kan ik geld sparen, mijn rijbewijs halen en een gezin opbouwen.”

Een vriendin heeft hij nog niet. “Maar dat komt vanzelf als je zo doorgaat”, verzekert Vleeshouwers hem.

Qossay Ahmed (25) is een Syrische vluchteling. Twee jaar geleden verliet hij zijn geboorteland. Voordat de oorlog het land verscheurde, werkte Ahmed onder meer in een chocoladefabriek. Hij deed een opleiding mechatronica waardoor hij technisch onderlegd is. Zijn gezin ontvluchtte twee jaar geleden Syrië. Zijn vader en broer verblijven momenteel in Oostenrijk. Zijn moeder en twee zussen leven in Jordanië. Ahmed kwam twee jaar geleden in het asielzoekerscentrum in Echt terecht. Nadat hij statushouder werd, kreeg hij een huis toegewezen in Weert. Hij meldde zich aan voor een uitkering en belandde in een traject bij Werk.Kom. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een baan bij Crest in Weert.

© Zakenblad / Wesley Hegge