Keyport2020 investeert in onderwijs

Onlangs hebben drie project ideeën elk € 10.000,= toegekend gekregen van Keyport 2020. Door de ondersteuning van Keyport kunnen deze project ideeën worden getoetst op haalbaarheid en uitgewerkt worden tot concrete businessplannen. Als deze ideeën uitgevoerd worden dragen zij bij aan de versterking van de regio. Ze zijn innovatief, ondersteunen het ondernemerschap of dragen bij aan de arbeidsmarkt optimalisatie binnen de regio.

Onderstaand een korte omschrijving van de drie ideeën die nu ondersteund worden door Keyport 2020:

Platform Hoger Onderwijs
Uitwerking van het businessplan Platform Hoger Onderwijs. Binnen de Keyport 2020 regio is er behoefte aan goed opgeleid hoger personeel. Daar kan aan gewerkt worden door de leerlingen die nu in havo/vwo worden opgeleid een goed beeld te laten krijgen van de bedrijven en instellingen om hen heen zodat ze de kansen voor werk in de regio goed leren kennen. Andersom kunnen bedrijven en instellingen van Keyport zichzelf op de kaart zetten en zo werken aan invulling van hun behoefte aan hoger opgeleid personeel.

Doelstelling van het uiteindelijke project is het binden en scouten van talent voor de regio. Dit moet leiden tot:
1.Oplossen/reduceren van structurele tekorten op de arbeidsmarkt (hbo- en wo-gediplomeerden).
2.Betere afstemming tussen vraag en aanbod.
3.Het versterken van de kennisinfrastructuur in de regio.
4.Samenwerking/netwerkvorming bedrijfsleven en onderwijs (SOML, LVO, Technasia, HBO opleidingen en universiteiten).
5.Het verhogen van (internationale) zichtbaarheid van de regio.

Centrum voor opleiding en ontwikkeling Keyport 2020
De ondersteuning door Keyport 2020 is bedoeld voor het opstellen van businessplan en het committeren van stakeholders voor de uiteindelijke uitvoering van het project. Aanleiding is de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, vooral als het gaat om technische functies. Het blijkt dat een groot aantal mensen niet kan deelnemen aan de arbeidsmarkt omdat men niet over de juiste papieren en certificaten beschikt.
Binnen het Centrum voor opleiding en ontwikkeling Keyport 2020 wordt samengewerkt door de gemeenten in de regio Keyport 2020, Werk.Kom, UWV, mbo-opleidingen, private opleiders, LWV, MKB-Limburg, Keyport 2020 en het bedrijfsleven.

Het doel van het project is om werkzoekenden (uit bestanden van gemeenten, UWV) te activeren. Het streven is om jaarlijks 50 uitkeringsgerechtigden via dit project uit de uitkering te halen en duurzaam in het arbeidsproces terug te brengen.

Het project richt zich op zij-instromers, bijstandsgerechtigden, jeugdwerkelozen, oudere (50+) werkzoekende uit de regio Keyport 2020. Door hen een maatwerk opleiding aan te bieden wordt het mogelijk om bedrijven te voorzien van de juiste lassers, (proces)operators, heftruckchauffeurs/ logistiek medewerkers en/of metaalbewerkers.

Het uitgangspunt en voorwaarde is dat de aanpak ‘overdraagbaar’ is. Dit wil zeggen dat het nu toegepast kan worden om de problematiek rondom bijvoorbeeld lassers op te pakken, maar dat het concept ook toepasbaar is op andere knelpuntfuncties zoals bijvoorbeeld reach/heftruckchauffeurs, of operators. Hiervoor wordt een aangepaste opleidingsmethode ontwikkeld.

Intermodale vervoersoplossing voor reststoffen
Husa Transportation heeft geconstateerd dat voor een aantal reststromen (bijvoorbeeld afvalstoffen en meststoffen) weinig tot geen interessante intermodale transportoplossingen zijn. Niet alleen zijn er geen geschikte containers, maar daarnaast gebruikt vooral de afvalwereld veel ‘eigen’ voertuigen en containers. Om intermodaal transport van afval en meststoffen toegankelijker te maken is een ‘intermodale reststoffencontainer’ bedacht. Een systeem dat zowel aansluit op de afvalstoffen inzamel- en vervoerssystemen als op de intermodale vervoerssystemen. Deze container maakt het mogelijk om relatief kleinere stromen intermodaal, zonder dure en soms milieubelastende tussenoverslag te vervoeren naar de meest geschikte verwerker c.q. eindgebruiker. De introductie van deze container kan letterlijk nieuwe wegen openen voor de verwerking en toepassing van reststromen en daardoor voordelen bieden voor zowel de maakindustrie, agri als logistiek.

Doelstelling is het uitwerken van het businessplan voor de ontwikkeling en introductie van een nieuw type ISO-container, geschikt voor reststromen in de Keyportregio. Het betreft een innovatieve container, die niet alleen past op transport-, laad- en losvoorzieningen conform het ISO-systeem, maar ook op de vervoersmiddelen, die gebruikelijk zijn in de reststoffensector.