Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep & EBRD bewindvoerder Frans Weekers
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep & Frans Weekers, bewindvoerder European Bank for Reconstruction and Development

China is definitief toegetreden tot de Nederlandse kiesgroep bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Donderdag zetten minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de vicepresident van de Chinese centrale bank Yi Gang tijdens de EBRD-jaarvergadering in Londen hun handtekeningen onder het Memorandum of Understanding.

Dit memorandum legt de afspraken voor de samenwerking tussen Nederland en China vast. Met de toetreding heeft China zijn stemmen toegewezen aan de Nederlandse bewindvoerder van de kiesgroep. Sinds 1 mei dit jaar is dat oud-VVD-staatssecretaris Frans Weekers. Hij vertegenwoordigt ook Armenië, Macedonië en Mongolië. Voor China past deelname aan de EBRD in het beleid om meer betrokken te zijn bij multilaterale organisaties, een beleid waarvan Nederland het belang onderstreept. De Tweede Kamer is eerder geïnformeerd over de Chinese toetreding. Tijdens de tweedaagse jaarvergadering op 11 en 12 mei in Londen stond de rol van de 25-jarige EBRD in de toekomst centraal.

In oktober 2015 maakte de China bekend deel te willen nemen van de EBRD. Tijdens een bezoek van de ERBD president aan China op 15 januari 2016 werd bekend gemaakt dat China zou toetreden.

President Chakrabarti meets Chinese Premier Li Keqiang in Beijing
EBRD President Chakrabarti ontmoet de Chinese Premier Li Keqiang in Beijing

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling EBRD werd opgericht na de val van de Berlijnse muur om de landen in Midden- en Oost Europa en de voormalige Sovjet Unie bij te staan in hun transitie naar een concurrerende markteconomie. Het werkterrein van de Bank is in de loop der uitgebreid naar Centraal Azië en Noord-Afrika. Het kapitaal van de EBRD bestaat uit bijdragen van de lidstaten. Het maatschappelijk aandelenkapitaal van de EBRD bedroeg per eind 2014 zo’n € 30 miljard, waarvan een vijfde daadwerkelijk gestort. In de jaren 2010 tot en met 2014 leende de EBRD jaarlijks gemiddeld € 9 miljard uit aan de ontvangende leden. Inclusief de leningen die door anderen aan de projecten werden verstrekt, hebben deze een totale waarde van ruim € 20 miljard op jaarbasis. In 2014 verstrekte de EBRD een totaal bedrag van € 8,9 miljard aan leningen voor 377 projecten in meer dan 30 landen.

Organisatie
Het hoofdkantoor van deze bank is gevestigd in Londen. De Raad van Gouverneurs is het hoogste orgaan van de Bank, de bevoegdheden van de gouverneurs zijn voor een groot deel gedelegeerd aan de Raad van Bewindvoerders. Deze bestaat uit 23 leden. De bewindvoerders, waarvan Weekers er een is, worden benoemd door de lidstaten of groepen van lidstaten (de kiesgroepen). Nederland is sinds de oprichting aandeelhouder van de bank. De Nederlandse bewindvoerder Frans Weekers heeft zitting in de Board van de EBRD en beslist op die manier mee over het beleid van de bank en de projecten in de landen in de regio. Nederland leidt bij de EBRD een kiesgroep met Mongolië, Armenië en Macedonië en nu dus ook China. Het is de taak van de bewindvoerder om ook deze landen in de Board van de EBRD te vertegenwoordigen.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck | Bart Maes