De Regionale Uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD), waaronder de gemeente Nederweert valt, heeft een aantal agrarische bedrijven bezocht om te controleren of de luchtwassers juist werken.

Aanleiding voor de controle vormen de signalen die de gemeente Nederweert regelmatig ontvangt over geuroverlast in het buitengebied. Deze signalen hebben ook betrekking op locaties waar luchtwassers geplaatst zijn.

Controle in belang van sector
De controleurs die woensdag in het buitengebied op pad gingen keken naar de werking van luchtwassers. In totaal werden 15 bedrijven bezocht. Toepassing van een luchtwasser bij een agrarisch bedrijf vermindert de uitstoot van ammoniak, geur en fijn stof. Een goede werking is ook in het belang van de sector.

Beeldbepalend
Volgens burgemeester Evers beïnvloeden bedrijven die regels niet goed naleven vaak het beeld van welwillende ondernemers op een negatieve manier. “Dat geldt ook voor de agrarische sector. Het is goed dat er gecontroleerd wordt op de juiste werking van luchtwassers.”

Resultaten
De eerste indruk is dat er overwegend sprake is van een goede werking van de luchtwassers. Alle conclusies worden verwerkt in een rapportage. Deze zal naar verwachting medio juni 2016 klaar zijn. Daarna wordt de rapportage aangeboden aan het gemeentebestuur.

Buitengebied: meer dan alleen controles
Nederweert kent het programma ‘Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen!’. Doel van dit programma is om het buitengebied in de gemeente toekomstbestendig te maken en te houden. Ondernemers, inwoners en bezoekers werken samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Door nieuwe manieren van denken, originele samenwerkingen en een verfrissende kijk op regelgeving, is het de bedoeling dat er een vitaal platteland ontstaat waar iedereen op zijn of haar manier van kan profiteren en van kan leren.