1910 de Emmasingel in Weert met stadsgracht
1910 de Emmasingel in Weert met stadsgracht

Wethouder Van Eersel presenteerde onlangs de plannen ‘Actualisatie Visie Stadshart’. Er wordt een plan gemaakt om meer beleving in de binnenstad te brengen. Tijdens de presentatie werden ook een aantal schetsen getoond hoe sommige verbeteringen naar verhouding met weinig geld kunnen worden gerealiseerd. Men denkt dan ook aan het deels herstellen van de grachten op de Wilhelminasingel.

Woensdagavond werd de discussienota voorgelegd en dat wordt een startpunt om met externe partners van gedachten te wisselen over de toekomst van de binnenstad. Daarbij hoort niet alleen het herstellen van een gracht, maar ook het omvormen van commerciële ruimten naar woningen en het terugbrengen van de fontein op de Markt. De gemeente Weert gaat tevens onderzoeken of de Provincie Limburg hier een financiële bijdrage in kan leveren. Voordat men de plannen voorlegt gaat men eerst met de gemeenteraad in conclaaf om de plannen verder uit te werken.

In 1817 nam de raad van de gemeente Weert het besluit om de restanten van de stadsgrachten, stadspoorten, grachten en vestingwerken af te breken teneinde te voorzien in werkgelegenheid voor behoeftige mensen. In 1824 werd de sloop aanbesteed van de Beekpoortertoren. Rond diezelfde tijd werden ook de brede grachten half gedempt en tot bleekvelden bestemd. De gedempte buitenste gracht tussen Beekpoort en Molenpoort werd zelfs op een duistere manier verkocht aan particulieren; vandaar dat dit stuk singel thans smaller is dan de overige singels. Ter plaatse van de wallen kwamen wandelwegen, die in het Weerts de naam “wélkes” behielden. In de jaren 1933-1934 tenslotte moesten tijdens de aanleg van de stadsriolering de reeds half gedempte grachten geheel verdwijnen voor de aanleg van de huidige singels.