Iedereen heeft wel eens een slechte dag op z’n werk. Soms ook wel twee. Maar als je echt de grip op je werk en daarnaast op je dagelijks leven dreigt te verliezen, is er misschien meer aan de hand. Van een burn-out kom je niet zomaar af. Gelukkig biedt goede hulp uitkomst.

De cijfers van de Arbo Unie liegen er niet om. Uit onderzoek van eerder dit jaar blijkt dat er een enorme toename is van verzuim, met name onder 25 tot 45-jarigen. Stress, lange werkdagen, hoge werkdruk, veel verantwoordelijkheden en weinig steun van collega’s: het draagt allemaal niet echt bij aan een gezonde arbeidsbalans.

Het eerste kwartaal van 2023 viel 26% van het totale aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim volgens de cijfers. Ook onderzoeksbureau TNO meldt al meerdere jaren dat stress op het werk bijdraagt aan veel burn-out klachten bij werknemers, vooral ook onder jongeren.

Een burn-out, wat nu?
Als je een burn-out hebt, ben je een flinke stap verder dan ‘gewoon’ overspannen. In beide gevallen heb je veel last van stressklachten: hartkloppingen, vermoeidheid, hoofdpijn, een gejaagd gevoel. Maar een burn-out gaat verder: je bent lichamelijk, emotioneel en psychisch uitgeput. De batterij is leeg. Je lijf schakelt bijna letterlijk uit en zelfs de meest kleine dagelijkse bezigheden zijn te veel. Aan deze chronische overbelasting gaat vaak een heel proces vooraf, want een burn-out krijg je niet zomaar.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor een burn-out en daarmee ook voor de behandeling. En dat is het goede nieuws: een burn-out kan overgaan. Ook al voelt dat voor veel patiënten op dat moment niet zo: je kunt goed herstellen van alle klachten. Professionele hulp kan een boel doen.

Onder begeleiding van een huisarts, praktijkondersteuner (poh-ggz), psycholoog of bedrijfsarts leer je hoe je om moet gaan met spanning en stress. Okee, herstellen duurt vaak lang, maar je komt er echt. Hoe vroeger je aan de bel trekt bij de eerste signalen, hoe sneller je er weer bent.

Wat vergoedt de zorgverzekering bij een burn-out?
Na een bezoek aan de huisarts, word je soms doorverwezen voor gespecialiseerde hulp. Let op, dat betaal je vaak zelf. Behandeling van een burn-out valt namelijk niet automatisch onder de basisdekking van je zorgverzekering. Dat komt omdat burn-out binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gezien wordt als aanpassingsstoornis. Een aanpassingsstoornis valt niet binnen de dekking van de basisverzekering.

Toch gaat een burn-out vaak gepaard met meerdere klachten, zoals depressie, angst en paniek. In dat geval kun je op basis daarvan een doorverwijzing krijgen naar de gespecialiseerde GGZ. Depressie of angst- en paniekstoornissen worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Ook psychologische hulp wordt grotendeels vergoed door de basisverzekering. Daarvoor heb je wel een verwijsbrief nodig van de huisarts en een DSM-5 diagnose.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als je de eerste signalen van een burn-out opmerkt, kun je meteen actie ondernemen. Er zijn verschillende behandelingen die voor meer rust en ontspanning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, psychotherapie of mindfulness. In dat geval is het handig om te kijken voor een aanvullende zorgverzekering die alternatieve geneeswijzen (deels) vergoedt.”