De algemene ledenvergadering van Ondernemend Venlo op 18 februari vond plaats in de vorm van een webinar. Zo kunnen de leden elkaar ook in tijden van corona blijven ontmoeten. Voorzitter Peter Thissen blikte terug en vooruit en projectleider Jacko D’Agnolo gaf een presentatie over het project Duurzame Bedrijventerreinen. Hoe kunnen we op de bedrijventerreinen starten met verduurzamen? Online spraken de leden met elkaar over mogelijke projecten. Met hier en daar al concrete plannen als resultaat.

Zo’n honderd leden volgden via de livestream vanuit huis, het bedrijf of elders de webinar van Ondernemend Venlo (OV). Hoofdmoot van de webinar vormde het project Duurzame Bedrijventerreinen. De bedrijventerreinen mogen in dit kader namelijk aan de slag met 1,8 miljoen euro. Presentatrice Gerardine Schreurs interviewde projectleider Jacko D’Agnolo over de kansen en uitdagingen.

Initiatieven
D’Agnolo gaf aan dat bij verduurzamen vaak vanuit de techniek geredeneerd wordt. ‘Men kijkt naar het aanbod, maar als je collectief gaat verduurzamen draait het om de vraag. Waar is behoefte aan? Welke wensen hebben bedrijven? Welke eisen stellen we? Hoe organiseren we dat projectmatig en hoe ontzorgen we ondernemers? Want voor het merendeel van de ondernemers is het namelijk geen dagelijkse business.’

‘Het planten van bomen op industrieterreinen compenseert de CO2-uitstoot’

De projectleider greep zijn kans om de honderd leden van OV die de webinar volgden aan te spreken. ‘We zijn op zoek naar bedrijven die regionaal en in clusters willen kijken hoe ze kunnen starten met verduurzamen, gericht op verduurzaming van energie of klimaatadaptatie. We zoeken koplopers, maar dat houdt niet in dat je het allemaal zelf moet doen. Helemaal niet, het gaat veel meer om het aandragen van ideeën en initiatieven waarmee onze stichting aan de slag gaat.’

Sessie
Na afloop van de presentatie werden de leden online in werkgroepen ingedeeld om met elkaar in gesprek te gaan over kansen op het gebied van verduurzaming. Gesprekleiders maakten notities en kwamen na afloop met interessante opmerkingen. Zo zien veel ondernemers kansen in het centraal verzamelen van hemelwater op bedrijventerreinen, zodat het op een goede manier terug de natuur ingebracht kan worden. Een van de ondernemers gaf aan met zijn bedrijf in een gehuurd pand gehuisvest te zijn. Hij wil wel graag verduurzamen, maar de huisbaas is hierin nogal terughoudend. Wellicht speelt deze issue bij meerdere eigenaren van panden en huurders. Het voorstel is dan ook om vanuit het collectief hier aandacht aan te besteden.

Als het gaat om wat er onmiddellijk gedaan kan worden, is het planten van bomen op bedrijventerreinen een opmerking die veelvuldig terugkwam. D’Agnolo gaf aan dat hier vanuit de stichting ook naar gekeken wordt. ‘We hebben contact gelegd met Trees for All. Deze stichting plant bomen als middel tegen klimaatverandering. Het planten van bomen compenseert namelijk de CO2-uitstoot. We hebben inmiddels een data-röntgenfoto gemaakt van de bedrijventerreinen en daarmee hebben we zicht op welke gebieden zich zouden lenen om te beplanten.’

Ook werd de vraag gesteld of het project Duurzame Bedrijventerreinen gecombineerd kan worden met de Regionale Investeringsagenda. Namens Crossroads werd daar positief op gereageerd. Ook dat biedt weer kansen.

‘Wat als je als huurder wil verduurzamen, maar de eigenaar van het pand terughoudend is?’

Al bij al bieden de uitkomsten van de sessie perspectief voor de toekomst. Er bleken binnen de werkgroepen zelfs concrete plannen te zijn gesmeed tussen ondernemers waarbij ze willen onderzoeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld warmte te delen. Ook vormde de sessie voor ondernemers reden om contact te leggen met buren om te kijken wat er mogelijk is. Een aantal koplopers heeft zich dus gemeld. Wie volgt?