Lizbeth van den Boogaart Fotografie: Irene van Wel

In Venlo zijn we natuurlijk al lang bekend met de uitzonderlijke kwaliteiten van Lizbeth van den Boogaart. Een toppositie bij Fresh Park Venlo, actief bestuurslid bij Ondernemend Venlo en moeder van twee jonge kinderen. Een meer dan terechte winnares van de verkiezing Topvrouw Limburg 2019. De uit Mexico afkomstige zakenvrouw gaat de prestigieuze titel gebruiken om andere vrouwen te inspireren. Je hoeft niet te kiezen tussen carrière en gezin. Het kan allebei. Als je maar goede afspraken maakt.  

Door Wesley Hegge

Speciaal voor de foto draagt ze de award om haar vinger. Een massief zilveren ring, prachtig vakwerk. Trots laat de 38-jarige winnares het sieraad zien, om er meteen bij te zeggen: “Hij is wel erg groot, normaal draag ik zulke opvallende sieraden niet snel.” Wie voor het eerst met haar kennismaakt, begrijpt waarom. Het past niet bij haar karakter. Ze is warm en charmant. Een vrouw die weet waar ze het over heeft, maar tegelijkertijd ook bescheiden is.

Twee kanten
Met bescheidenheid alleen bemachtig je echter geen toppositie bij Fresh Park Venlo (FPV). Er gaat dus meer schuil achter de vriendelijke lach. De jury van de verkiezing vat het treffend samen: ‘Door een ontmoeting met één van de grootste huurders van het park, en diens ontboezemingen over gevoerde onderhandelingen, kregen we een andere Lizbeth te zien: een pittige, temperamentvolle Mexicaanse dame die een potje onderhandelen niet schuwt. Mede dankzij die twee kanten weet ze resultaat te boeken.’

NAAM Lizbeth van den
Boogaart FUNCTIE Directeur
Fresh Park Venlo GEBOREN OP
22 februari 1981 in Mexico
WOONT IN Someren GETROUWD MET Ivo MOEDER VAN Victor en Loïs
LEVENSMOTTO Laat je niet tegen
houden door tegenslagen.
Gebruik ze om er sterker uit
te komen.

Samen met Petra Dassen-Housen (burgemeester van de gemeente Beesel) en Astrid Roebroeck-Pinckaers (eigenaar Ricoh Document Center Zuid) stond Van den Boogaart begin april in de finale van Topvrouw Limburg 2019. In Theaterhotel de Oranjerie in Roermond werd ze tot winnares uitgeroepen. De jury heeft bij de keuze gelet op eigenschappen als visie, innovatie, doorzettingsvermogen en leidinggevende capaciteiten.

Dankzij een flinke portie doorzettingsvermogen heeft Van den Boogaart het ver geschopt. Toen ze op haar achttiende van Mexico naar Nederland verhuisde sprak ze de taal niet eens. “Ik had dus geen idee wat er tijdens de colleges verteld werd. Dat was best moeilijk. In de avonden vertaalde ik de lesstof. Stapje voor stapje heb ik de taal geleerd. Ik spreek nog steeds met een accent, maar dat vind ik niet erg. Mijn boodschap is: ook al kom je uit een ander land, dat maakt niet uit. In tegendeel, het is juist een kracht. Bovendien krijg je in Limburg de kans om jezelf te ontwikkelen, ongeacht je afkomst.”

Na een studie bouwkunde specialiseerde ze zich als vastgoedontwikkelaar. Sinds 2012 werkte ze bij FPV, aanvankelijk als projectontwikkelaar. Twee jaar later werd haar gevraagd directeur te worden. “Zoals het gaat, komen mooie kansen nooit op het juiste moment. Ik was in verwachting van mijn tweede kind. Maar ik dacht: ik ga het gewoon doen. Ik vind dat je niet hoeft te kiezen tussen carrière en gezin. Maak afspraken met je man over de verdeling van taken en plan alles goed. Ik heb elke ochtend en meteen na het werk als ik thuiskom tijd ingeroosterd voor de kinderen. Als ze naar bed gaan, kan ik nog even doorwerken. Ritme is belangrijk, zowel op het werk als thuis.”

Fresh Park Venlo
Als directeur van FPV is Van den Boogaart operationeel, technisch en commercieel verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van het bedrijvenpark. Ruim honderd bedrijven die actief zijn in groente en fruit vinden onderdak in veertig panden. Alles is erop gericht om vers voedsel op de juiste plek én het juiste moment te leveren. FPV faciliteert de bedrijven en creëert randvoorwaarden. “Dat doe ik samen met acht professionals, we vormen een multidisciplinaire beheerorganisatie. Ik heb de afgelopen jaren geïnvesteerd om iedereen in zijn of haar kracht te zetten. Het team is een mix van mannen en vrouwen met een diverse achtergronden. Het is onze taak om de bedrijven flexibel vastgoed aan te bieden. Als ze groeien, zorgen wij dat de bedrijfsruimte meegroeit.”

Aan de wand van het kantoor hangen luchtfoto’s. Op de eerste foto, die dateert uit 1960, is te zien hoe een coöperatie van telers midden in de verlatenheid grond heeft gekocht om gebouwen te bouwen. Het bedrijvenpark groeit vervolgens gestaag. De komst van Veiling ZON werkt als een magneet waardoor steeds meer aan de veiling gerelateerde bedrijven zich vestigen op het park. Inmiddels is FPV met 135 hectare één van de grootste food hub’s van Europa.

Amerikaanse investeerder
Omdat het terrein tientallen jaren geleden is gebouwd, is een deel van de gebouwen behoorlijk oud. “Herontwikkeling is noodzakelijk, want je kan bedrijven niet in gedateerd vastgoed faciliteren. De eisen worden hoger, zeker in de foodsector. Ik heb daarom een ontwikkelvisie geschreven, met een berekening voor de totale kosten van herontwikkeling. Voor Veiling ZON was dat bedrag te hoog.” Het vastgoed was oorspronkelijk een belegging van de telers en dat moest ook zo blijven. Veiling ZON heeft ervoor gekozen op basis van een eeuwigdurende erfpachtsituatie haar eigendom in FPV te verkopen aan de Amerikaanse investeerder Hines. De transactie omvat circa 110 hectare grond, waaronder 25 hectare ontwikkelpotentieel, 23 logistieke panden en diverse parkeerterreinen. De verkoop is daarmee de grootste logistieke ‘single asset deal’ in de Nederlandse geschiedenis. Hines heeft ook de beheerorganisatie overgenomen. “Dat is belangrijk, want we willen de regionale betrokkenheid behouden. Je kunt FPV niet vanuit Amerika aansturen. De kracht is dat we dus lokaal een sterke beheerorganisatie behouden en dankzij Hines toegang hebben tot de internationale markt. Hines beschikt over specifi eke marktkennis waardoor we kunnen concurreren met andere beleggers. Die combinatie is erg krachtig.”

De verkoop vond afgelopen oktober plaats. Momenteel worden de eerste gebouwen al geüpgraded. Er zijn plannen om uit te breiden met 30.000 vierkante meter.

Ondernemend Venlo
Om de toekomstplannen uit te voeren, investeert Van den Boogaart ook in een groot, divers network buiten de poort van FPV. Bij Ondernemend Venlo (O.V.) is ze actief als bestuurslid voor Parkmanagement en bestuurslid bij de afdeling Tradeport. “Fresh Park Venlo is een belangrijke speler in Venlo en door middel van O.V. kunnen we ons verbinden. Als bedrijven alles zelf doen, bereik je niet veel. Samen sta je sterk. Als sparringpartner van de gemeente proberen we zaken voor elkaar te krijgen. Een goede bereikbaarheid heeft hoge prioriteit, zeker voor FPV.” Van den Boogaart gaat de titel Topvrouw Limburg 2019 gebruiken om andere vrouwen te inspireren. “Vlak na de uitreiking kwamen jonge meiden naar me toe. Ze zeiden dat ze geraakt waren door mijn verhaal. Dat vind ik geweldig, dat is waarvoor ik het doe. Vrouwen hoeven niet te kiezen voor het een of ander. Alles is mogelijk. Onlangs ben ik benaderd door een school om mijn verhaal te doen, om leerlingen te inspireren. Ik hoop vaker mijn verhaal te mogen doen.”

www.freshparkvenlo.nl

Fresh Park Venlo vanuit de lucht. Momenteel krijgen verschillende gebouwen een upgrade. Ook zijn er plannen om fors uit te breiden.