25 jaar Zakenblad Regio Weert
25 jaar Zakenblad Regio Weert

Van Weert Informatief naar Weert Zakenblad en Regio Weert Zakenblad. Van losbladig zwart-wit krant met één steunkleur naar een fullcolour glossy magazine. 25 jaar is Regio Weert Zakenblad het vertrouwde ondernemersmagazine voor onder­nemers in de regio Weert, Nederweert, Cranendonck en Leudal. Begonnen als officieel informatiebulletin van de Onder­ne­mers­vereniging Weert OVW en de Stichting Weert Promotion.

Laten we eens terugbladeren door de eerste jaren. Dan blijkt de relatie met Defensie al niet te best. Weert moet opgeofferd worden aan het kanon gebulder van het COT op de Weerter- en Budelerbergen, terwijl ABP net 50 miljoen gulden wil investeren in het aanpalende vakantiepark. Wethouder Alouis Heijmans, de eerste PvdA-wethouder, laat optekenen dat een PvdA’er in het Weerter College van B & W bij sommige grootondernemers in Weert nog verbaasde blikken oplevert: ‘Hij (de grootondernemer, red.) toonde zich bovendien verbaasd over het feit dat ik er als PvdA’er in mijn kostuum, inclusief stropdas, erg netjes uitzag. Ik antwoordde slechts dat ik ook nog met mes en vork kon eten’.
De viering van het 75-jarig bestaan is hoogtepunt van de OVW in 1991, de moeizame verwerving van gronden voor bedrijventerrein Kampershoek is een zorg voor de gemeente. In de tweede helft van 1992 kunnen echter de eerste gronden worden uitgegeven.
OVW-voorzitter Bèr Moonen hekelt op de jaarvergadering van 1992 het kleinschalige en lokale denken van de retail. Samenwerking wordt volgens hem te veel met de mond beleden. Beter gaat het met de samenwerking binnen de handel, industrie en dienstverlening: de oprichting van de sectie HID komt dat jaar van de grond. De eerste business meeting vindt plaats op 12 november in hotel Jan van der Croon.

In 1993 verandert OVW in LOZO Weert en boekt de sectie HID haar eerste succes. Mede door haar inzet kan dat jaar in Weert gestart worden met de eerste twee leerjaren van MTO Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde.
Weert voelt zich door de provincie in de hoek gezet in de ontwerp­structuurvisie Noord- en Midden-Limburg. Er is geen rekening gehouden met de specifieke positie van Weert ten opzichte van Zuidoost-Brabant noch wordt Weert genoemd als toeristisch speerpunt. Alle aandacht gaat uit naar Roermond en Venlo. Het blijft ‘frappé toujours’ aan de poort van Maastricht. Burgemeester Loekie Van Maaren- van Baalen opent bedrijventerrein Kampershoek. Zes bedrijven hebben zich al aangemeld.
In de binnenstad van Weert begint het in 1994 te leven: het Platform Binnenstad wordt officieel gepresenteerd en heeft anderhalve ton (gulden) ter beschikking voor de promotie van het centrum; het Ursulinencomplex gaat van start. Wethouder Heijmans die Weert onder de aandacht wil brengen in de regio Eindhoven via het WTC ziet het belang van jezelf presenteren als centrumgemeente wel in.

“Als ik in het WTC in Eindhoven moet uitleggen waar Weert ligt, welke omvang en pluspunten het heeft en ook nog eens moet vertellen dat er een stuk bedrijventerrein in de aanbieding is…dat werkt niet.”

Het Muntcomplex krijgt een facelift, zo lezen we eind 1994. Schreven’s Bouwkosten Adviesburo heeft op basis van de hoofdlijnen berekend dat de investering 18,16 miljoen gulden bedraagt. Mede door het incomplete programma van eisen, de vele extra wensen van de gemeenteraad, geharrewar rond de huisvesting van SLOW en bibliotheek en BTW-tegenvallers blijft het daar niet bij. Met de kennis van nu…. Buro Buys & van de Vliet presenteert een plan voor een nieuwe binnenstad: de lege binnenstad. Ook hier geldt ‘met de kennis van nu…’ In 1995 dient de eerste vrouwelijke wethouder van Weert, Marleen Gresnigt-Raemaekers, zich aan. Zij wordt meteen in het diepe gegooid van de problematiek rondom de nieuwe ontwikkeling van de IJzeren Man. Op Kampershoek dreigt een tekort aan uitgeefbare gronden. Het kan verkeren! Ook zien we Frans Weekers voor het eerste figureren in de juridische column die door Hoeberechts Advocaten wordt geschreven: een verhaal over kleine criminaliteit en geleden schade.
De nieuwe burgemeester van Nederweert, Henri Suttorp, uit zijn zorgen over de problemen waarmee 30 tot 40% van de agrarische stand in zijn gemeente te maken heeft: agrariërs aan de onderzijde van de markt moeten op een behoorlijke en waardige manier kunnen stoppen zonder meteen in de bijstand te geraken. Zijn dorpsgenoot Ruud Koppens ont­vangt uit handen van premier Kok de prijs voor Manager van het Jaar 1995.

De LOZO Weert krijgt in 1996 een nieuwe voorzitter in de persoon van Gilion van Lierop. In zijn eerste voorwoord citeert hij Winston Churchill: ‘Sommige mensen zien ondernemers net als honden die je kunt slaan; anderen zien de ondernemer als melkkoe die je kunt uitbuiten; slechts weinigen zien de ondernemer als het paard dat de kar trekt’.
Tot slot het eerste ronde tafel gesprek in 1996 met vier vertegenwoordigers uit de bouwsector, toen nog bloeiend in Weert. Met Cor Meulen, Gilion van Lierop, Huub van Heur en architect Ton Wijnhoven. Maar liefst zeven ondernemers: Huub Janssen (Opel), Frank Neitzel (Peugeot), Ton Kluskens (Huynday-Suzuki) Hans Janssen (Citroën), Alex Doesborgh (Toyota), Hans van de Ven (VW-Audi) en Rob Lathouwers, schuiven in de tweede aflevering aan voor hun visie op de autobranche. Ook daar is het nodige veranderd in circa 25 jaar.

Volgende keer meer.