Op 8 juli vond aan de Maasboulevard in Venlo het Smart Mobility Event plaats, georganiseerd door Kies Techniek. Rian Dings en Frank Niessen waren bij de organisatie betrokken. Zij vertellen over deze dag, de toekomst van techniek en technologie, maar uitten ook hun zorgen over het feit dat veel mensen de snelle ontwikkelingen nog steeds niet inzien.

Voor Rian Dings, directeur van Techkicks, was het logisch om dit event in haar eigen stad te organiseren. “In een groot deel van Nederland zijn mensen zich nog niet bewust van de kansen die snelle technologische ontwikkelingen bieden. Wij beschouwen het als onze taak om tech in de spotlight te zetten, te beginnen in Venlo.”

Actief en succesvol zijn
Dings en Niessen zien dat onze maatschappij in ramp tempo te maken krijgt met zowel vergrijzing als vergroening. De technologische ontwikkelingen hebben een positieve invloed op alle sectoren: zorg, onderwijs, logistiek, maakindustrie, agrarisch, retail. Dings: “Om actief en succesvol op de arbeidsmarkt te blijven, dien je te weten wat er technologisch gebeurt. De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan snel. Wie zich daar niet van bewust is, staat over vijf jaar buiten de maatschappij. Vergelijk het met begrijpend lezen; als je de basis hebt gemist, is het moeilijk om bij te komen en te blijven. Het gaat niet over praktisch of theoretisch opgeleid, maar of je wel of niet meegaat met de techontwikkelingen. Het beïnvloed iedereen. Daarom willen wij die mooie ontwikkelingen laten zien. Mensen laten ervaren hoe leuk de tech(niek) wereld is, welke fantastische ontwikkelingen er gaande zijn. Dit zijn activiteiten in de openbare ruimte, op scholen of demonstraties en lezingen bij bedrijven en organisaties.”

Wie bij het Smart Mobility Event aanwezig was, kon middels diverse doe- en beleefactiviteiten kennis maken met ontwikkelingen op het gebied van smart mobility. Denk aan autonome voertuigen, robots, waterstofauto’s, datarollator en andere slimme toepassingen om mobiliteit beter te laten doorstromen. Frank Niessen, operationeel manager bij ProfCore (specialist op het gebied van personeels- en productievraagstukken in de procestechniek en logistiek), verklaart het waarom van dit event. “We organiseren fysieke tech-events om iedereen de kans te geven techniek te ontdekken. De wereld bevindt zich in een techrevolutie en het is ons doel mensen te informeren, maar vooral ook te enthousiasmeren. Omdat iedereen er mee te maken krijgt. De nieuwe generatie pakt deze ontwikkelingen snel op, maar ouders en ouderen staan er ver van af. Zij hebben echter wel invloed op de studiekeuzes van hun kinderen.”

Toekomstige tweedeling
Technologische ontwikkelingen zijn al op allerlei manieren ons leven binnengedrongen: domotica, in de auto, via chatbots, kunstmatige intelligentie en meer. Rian Dings. “Het is voor veel mensen niet zo’n mooie inspirerende techwereld zoals wij dat zien. Het is vaag, moeilijk, te nerdy en een te ver van mijn bedshow. Door velen wordt kunstmatige intelligentie gezien als een digitale vaardigheid en ChatGPT als een programma. Terwijl dit het begin is van een nieuwe technologisch verandering, die vergelijkbaar is met de komst van het internet, maar dan met een vele hogere ontwikkelsnelheid. Er is geloof dat tech ons gaat ondersteunen bij het oplossen van lastige kwesties. In essentie is er ook een maatschappelijk probleem, omdat het iedereen gaat raken. We zien dagelijks voorbeelden in het nieuws. Dit zou zo maar kunnen zorgen voor een mogelijke toekomstige tweedeling in de maatschappij, omdat de techsector heel snel ontwikkelt en er een groep is die dit niet wil of kan volgen. Techniek en de technologische revolutie valt nog te vaak buiten de boot op agenda’s. Daarom onze events om te laten zien dat het leuk en boeiend is.” Dings en Niessen beschouwen het als een stukje missiewerk. Na het Smart Mobility Event van afgelopen zomer zal in december een volgend evenement plaatsvinden. Dan staat het thema ‘licht’ centraal. Opnieuw is de Venlose binnenstad als locatie gekozen, al is over de concrete invulling nog niet alles bekend. “In de toekomst volgen nog meer events,” aldus Niessen. “Wij willen mensen meenemen en enthousiasmeren. Zowel op hun werkplek als in het dagelijkse leven.”

Voorbeelden
Het Smart Mobility Event van afgelopen zomer ging vooral over toepassingen in de mobiliteitsbranche. De technologische ontwikkelingen gaan veel verder. Denk aan robotica voor de agrarische sector, robots als klassenassistent in het onderwijs of een zorgrobot voor thuis. Zeker door het toenemend personeelstekort biedt deze ontwikkeling veel kansen. Zo kan technologie dankzij camera- en detectiesystemen zien of een bewoner van een verpleeghuis te lang stilzit of zelfs gevallen. Rian Dings: “Deze technologie is gekoppeld aan een robot die vragen stelt aan de cliënt en ondertussen hulp oproept. Daarnaast is het mogelijk andere technologie te koppelen om prettig thuis oud te worden. De verwachting is dat over vijf jaar de zorg gebruik kan maken van een lopende robot. Dankzij de Internet of Things en kunstmatige intelligentie functioneert deze deels zelfdenkend. Technologie inzetten om de wereld mooier en prettiger te maken, dat is toch tof.”

Nieuwe kansen
Het team achter Kies Techniek zoekt graag de verbinding met het bedrijfsleven. Supply Chain Valley is als samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheid en omgeving volgens Dings en Niessen een uitstekend voorbeeld. “Zij laten zien wat ze voor de regio kunnen betekenen,” aldus Niessen. “Het gaat erom medewerkers mee te nemen in de ontwikkeling.” Over eventuele weerstand die dit bij mensen oproept zegt Dings: “Binnen nu en vijf jaar gaat technologie impact hebben op alle reguliere banen. Veel functies zullen voorgoed veranderen. Robots met armen plukken appels, verplaatsen dozen, werken in de horeca en brengen pakketten rond. Wie kiest voor technologie krijgt nieuwe kansen. Belangrijke toekomstige beslissingen zijn in handen van technologiebedrijven, niet van wereldleiders. Het is een baanbrekende ontwikkeling die te weinig zichtbaar is. Wij willen laten zien wat er gebeurt en gaan graag het gesprek aan.”

techkicks.nl • profcore.nl