Pioniers in een steeds veranderende horecawereld
Aihua en Lide Chung van Restaurant Azië

Restaurant Azië is een begrip in Weert en ver daarbuiten. Al vijftig jaar kan aan de Stationsstraat genoten worden van alles wat de Aziatische keuken te bieden heeft. Wat begon als “Jardin de Ming” met gerechten gefocust op de Indische keuken, is uitgegroeid tot een specialiteitenrestaurant met de nadruk op de verfijnde Chinese keuken. Diverse gasten weten de weg naar het restaurant te vinden, dat authentiek op alle vlakken zo perfect met modern weet te combineren.

Familiebedrijf Restaurant Azië
In 2003 namen Aihua en Lide Chung Restaurant Azië over van hun moeder Kweitsen Chung-Wu. Toch is het nooit vanzelfsprekend geweest dat ze het restaurant zouden overnemen. Beiden gaan in de jaren ’90 eerst hun eigen weg, Aihua in de marketing en Lide in de corporate finance. Ze kiezen dus na hun middelbare schooltijd allebei niet voor een horeca opleiding. “Onze ouders hebben ons daarin bewust vrijgelaten. Ze stimuleerden ons om onze eigen overwegingen en keuzes te maken.” Als in 1998 vader Yung Chang Chung overlijdt en broer en zus hun moeder alles alleen overeind zien houden, kiezen ze er in 2003 voor om het toch te proberen. “Onze jeugd speelde zich af in het restaurant. We woonden boven de zaak, hebben onze ouders hard zien werken en familiefeesten werden steevast in Weert gevierd. Met feestdagen, in vakanties en in weekenden werkten we naast onze studie mee in het restaurant. Het voelde dan ook niet goed om het restaurant op te geven voordat we zelf een poging zouden doen om de zaak voort te zetten.” De beslissing om samen Restaurant Azië over te nemen bleek helemaal juist. Aihua en Lide zijn goed op elkaar ingespeeld en waarderen elkaars kwaliteiten. “We vullen elkaar echt aan. We hebben uiteenlopende karakters, maar we hebben in hoofdlijnen dezelfde visie ten aanzien van het restaurant. We willen dezelfde richting op, dat werkt.”

Pionieren om veranderende tijden de baas te zijn
Veranderingen gaan Aihua en Lide Chung niet uit de weg. Integendeel. Broer en zus kunnen met recht horeca pioniers worden genoemd. Aihua Chung: “We zijn eigenlijk altijd al vooruitstrevend geweest. Dat waren onze ouders al en dat hebben ze ons met de paplepel ingegeven. We proberen de markt altijd een stap vooruit te zijn en te anticiperen op wat (we denken dat) komen gaat. Die toekomstbestendigheid vinden we van wezenlijk belang in de horeca.” Lide Chung: “Onze vader had in 1987 als een van de eerste Chinese restaurants in Nederland een kassasysteem. Daar was hij zo enorm trots op dat het nu nog onderwerp van gesprekken is.”

‘We willen laten zien waar de échte authentiek Chinese keuken uit bestaat en onze gasten daar letterlijk en figuurlijk van laten proeven’

In de jaren ’80 is het restaurant al verbouwd tot één grote open ruimte die overgaat van restaurant naar bar naar take-away. Dat was voor die tijd behoorlijk vernieuwend. Dat vernieuwende streven Aihua en Lide nog steeds na. Bij een verbouwing in 2013 is het monumentale pand weer in ere hersteld met grote raampartijen en veel lichtinval. De open opzet is gebleven om de reuring in het restaurant te behouden. Culinair willen Aihua en Lide de gasten laten genieten van modern Aziatisch eten. “Onze ouders stapten al af van de simpele gerechten en het interieur met rood, goud en de accenten van draken en vissen. Restaurant Azië legt de focus op de authentiek Chinese keuken. “We willen laten zien waar de échte Chinese keuken uit bestaat en onze gasten daar letterlijk en figuurlijk van laten proeven.” Veranderende wetgeving maakt ondernemen soms tot een hele uitdaging. “Vanaf 1 juli mogen we geen koks meer aantrekken vanuit Azië. Toch heb je die specialistische kennis vanuit daar nodig om te kunnen doen wat wij doen. We hebben nu nog een goed en vast keukenteam waar we op kunnen bouwen. Toch zullen we ook hier naar de toekomst toe op moeten gaan anticiperen. Het vergt telkens een investering om een omslag te maken.”

Reizen als inspiratiebron
Naast de liefde voor hun familie en familierestaurant, delen Aihua en Lide een enorme passie voor reizen. Beiden vertrekken graag en zoveel mogelijk richting onontdekte oorden, al dan niet met hun familie. Reizen en de wereld verkennen zit in het DNA van de familie Chung. “Door te reizen doen we inspiratie en ideeën op voor het restaurant. Als jonge kinderen hadden we al het voorrecht om veel van de wereld te zien. We beseffen nu hoe uniek dat destijds was. Op onze beurt geven we het reisgen ook graag aan onze kinderen mee.”

Het culinaire aanbod blijft divers
Aihua en Lide willen het aanbod voor de gasten divers houden door restaurant, afhaal en bezorging via de Chinese Box Club. “De mogelijkheid om af te halen was er altijd en zullen we behouden. De Chinese Box Club heeft vijf jaar geleden een vliegende start gehad en we zien daar een vaste kern van klanten waar we net zo dankbaar voor zijn.”

‘We proberen de markt altijd een stap vooruit te zijn en te anticiperen op wat (we denken dat) komen gaat’

Het feit dat op alle mogelijke manieren van de échte Chinese keuken kan worden genoten, lijkt de sleutel tot succes van Restaurant Azië. Toch blijven de Weerter ondernemers er bescheiden onder. “Dat wij er nog steeds zijn, is best een prestatie. We zien tot onze spijt de Chinese restaurants in Nederland steeds meer verdwijnen.” Die bescheidenheid typeert de familie Chung. Gelukkig realiseren ze zich dat ze trots mogen zijn op wat ze hebben neergezet.

NAAM Lide Chung GEBOREN IN Duitsland in 1979 waar de familie Chung een restaurant had voordat ze terugkeerden naar de Stationsstraat in Weert GETROUWD MET King Fo VADER VAN Oskar (12) en Viktor (11) VRIJE TIJD Reizen, om nieuwe dingen te ontdekken die hij kan toepassen voor het restaurant LIDE IS rationeel, gestructureerd, efficiënt en van de hoofdlijnen VOLGENS ZIJN ZUS zit er achter zijn, voor sommigen wellicht wat strenge uiterlijk, een innemende en sympathieke man.

NAAM Aihua Chung GEBOREN IN Weert in 1974 en bereikt dus zelf dit jaar ook een mijlpaal MOEDER VAN Louise (20), Charlotte (19) en Thomas (10) VRIJE TIJD Reizen die voor haar in het teken staan van culturen proeven en inspiratie opdoen voor Restaurant Azië AIHUA IS open-minded, optimistisch, sociaal en van de details VOLGENS HAAR BROER Lide is Aihua een levende database.


Restaurant Azië bestaat 50 jaar. Een mijlpaal, met succes bereikt door het enthousiasme van alle gasten en de inzet van alle medewerkers. Aihua en Lide Chung willen iedereen die aan het duurzame succes van Restaurant Azië heeft bijgedragen, hartelijk danken: “We zijn in Weert groots geworden en zijn iedereen daar enorm dankbaar voor.” Het 50 jarig bestaan wordt dan ook groots gevierd op vrijdag 28 juni 2024 met een evenement vol modern Aziatisch eten, entertainment en spektakel. De familie Chung en alle medewerkers zien ernaar uit om u te verwelkomen op het jubileumfeest of op elke andere dag van de week in het Restaurant aan de Stationsstraat 20 te Weert.


TEKST: ELLEN KUPERS • FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL