Op zondag 30 juni zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hostellerie Munten de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2024 en de Publieksprijs uitgereikt. Het thema voor de architectuurprijs 2024 was ‘projectmatige woningbouw’.

Criteria
De vakjury bestond dit jaar uit Boris Meessen (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting van de gemeente Nederweert), René Steijvers (Steijvers Vastgoedmanagment) en Iwan Poyse (architect bij PT-architecten). Zij hebben de projecten aan de hand van tekeningen bestudeerd en naderhand bezocht.
Aangezien het bij projectmatige woningbouw draait om meer dan de kwaliteit van één woning en het ensemble van meerdere woningen een impact heeft op de omgeving, hanteerden zij de volgende criteria:
– De inpassing van het project in zijn omgeving;
– De consistentie in vormgeving;
– De uitwerking van de plattegronden en
– Het juiste materiaal gebruik.

Geen makkelijke selectie
De stichting Architectuurlijk Weert had uit een groot aantal recent voltooide projecten in Weert en Nederweert 12 projecten genomineerd. Dat het geen gemakkelijke keuze voor de jury was, blijkt uit het feit dat maar liefst 3 projecten een eervolle vermelding kregen. Te weten:
– Het woningbouwproject aan de Alexiastraat in Nederweert;
– Het project aan de Nazarethsteeg in Weert en
– Het project aan de Muntmeestershof in Weert.

Architectuurprijs 2024 naar ‘De Bakkerij’ in Stramproy
Het betreft hier een ‘compact, met verschillende woontypen, ontworpen woongebouw. Door de keuze van rode dakpannen en net zo rode baksteen oogt het geheel als een stenen massa met gevelopeningen’. De vakjury motiveert haar keuze verder met: ‘deze, na de sloop van een bakkerij en bakkerswinkel vrijgekomen locatie is optimaal benut voor een doordacht woongebouw. Aan de Monseigneur Nolensstraat oogt het als een rij van drie woningen. Het zijn echter 6 appartementen aan een achterliggend klein binnen terrein met in een U-vorm nog eens vier woningen’. ‘Dit gebouw voegt zich qua korrelgrootte probleemloos in zijn setting en het manifesteert zich ondanks de uitgesproken vormgeving, bescheiden. Het parkeren is mooi aan het zicht onttrokken opgelost en de jury looft de materiaalkeuze en de detaillering’.


Het ontwerp van dit winnende project is van Geert-Jan Kwaspen van Kwaspen Architectuur uit Stramproy. Het project is tot stand gekomen in opdracht van woningvereniging ‘Woonik’ welke voortkomt uit woningstichting St. Joseph (Stramproy) en woningvereniging Nederweert. Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, ‘de onzekere linkerhand’ getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen.

Publieksprijs voor Walestraat in Stramproy
Jaarlijks wordt ook het publiek uitgenodigd te stemmen voor haar favoriete project. Dit kon via een stand op de weekmarkt van zaterdag 15 juni in Weert of via de website van Architectuurlijk Weert. Ook hier was het een close-finish met slechts 4 stemmen verschil tussen de nummer één en twee. De meeste stemmen gingen naar het project aan de Walestraat in Stramproy. Ook dit project is ontworpen door Kwaspen Architectuur uit Stramproy. De opdrachtgever is Kwaspen Woningbouw, eveneens uit Stramproy.

De tweede plaats was hier een ex aeqou van het hofje ‘De Heerlijckheid’ aan de Waagmeestershof in Weert en de ‘Bakkerij’ aan de Monseigneur Nolensstraat in Stramproy.
De beste motivatie voor het winnend project is beloond met een cadeaubon voor een diner voor twee bij Restaurant Marrees.

Over Stichting Architectuurlijk Weert
Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.