Op zaterdag 2 juli jl. vond in Weert de eerste editie plaats van de 12-uurs wandel-estafette Lopen voor Hoop om aandacht te vragen voor kanker en geld in te zamelen voor onderzoek. Het event, dat geheel door vrijwilligers werd georganiseerd in Park aan de Bron, is de opvolger van het in 2021 opgeheven SamenLoop Weert, dat onder de vlag van KWF Kankerbestrijding werd georganiseerd.

Toen KWF bekendmaakte te stoppen met het ondersteunen van de SamenLopen, besloot het voormalig organisatieteam Weert door te gaan en richtte ‘Stichting Weerterland weert kanker’ op. De eerste activiteit was de 12-uurs wandelestafette Lopen voor Hoop. In totaal waren er 767 deelnemers en werd er een bedrag van
€ 54.153,70 aan donaties binnengehaald. Organisator Léon Stultiens is verheugd over het verloop van de dag: “Ik ben zeer tevreden over de speciale sfeer van saamhorigheid en verbondenheid én natuurlijk ook over de geweldige opbrengst”, vertelt hij. “Anders dan voorheen gaat het volledige bedrag nu naar Limburgse wetenschappelijke onderzoekers, het Toon Hermans Huis Weert en andere Limburgse goede doelen. Vanuit KWF ging het grootste deel naar onderzoeken in de Randstad, dat is nu verleden tijd. Doordat onze hoofdsponsor, Ronde Tafel 146 Weert, de organisatiekosten volledig op zich neemt, gaat werkelijk elke euro naar Kankeronderzoekfonds Limburg en het Toon Hermans Huis Weert.”

Kankeronderzoek
Jaarlijks overlijden er wereldwijd miljoenen mensen aan kanker. Daarom is het volgens Marcel Bourgonje, senior fondsenwerver bij Kankeronderzoekfonds Limburg, belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek blijft plaatsvinden. Het Kankeronderzoekfonds Limburg is een van de goede doelen waar de opbrengst van Lopen voor Hoop (90%) heengaat. De overige 10% gaat naar het Toon Hermans Huis Weert. De inkomsten van het Kankeronderzoekfonds Limburg (zo’n 900.000 euro uit donaties, sponsoring, schenkingen en werving) worden weer besteed aan onderzoek in het Maastricht UMC+ en partnerziekenhuizen in de regio. Een vooruitstrevend onderzoek dat momenteel in het Maastricht UMC+ plaatsvindt en waar het gesponsorde geld aan bijdraagt, is het killercelonderzoek.

“Je kunt deze cellen zien als soldaten in je lichaam die de ‘slechteriken’ uit de weg ruimen”, legt Bourgonje uit. “De slechteriken zijn in dit geval kankercellen. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem en voorkomen dat we ziek worden. Maar soms weten kankercellen deze goede cellen te omzeilen. Onderzoekers in Maastricht maken daarom in het laboratorium extra sterke killercellen. Het doel is ze in de toekomst aan patiënten te geven bij wie de eigen killercellen niet goed werken. Zo kan de behandeling van eerst beenmerg- en borstkanker, maar later ook andere kankervormen, worden verbeterd.”

Bourgonje zegt dat het belangrijk is dat er gelddonaties blijven gaan naar onderzoek in het Maastrichtse ziekenhuis. “Mensen vragen zich vaker af waarom er geen geld rechtstreeks naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Roermond, Weert of Venlo gaat. Dat zijn partners van het ziekenhuis in Maastricht. Het onderzoek wordt in Maastricht uitgevoerd en daar hebben vervolgens de andere Limburgse ziekenhuizen ook profijt van.”

Vervolg
Volgens de voorzitter van Lopen voor Hoop was het event een groot succes en zal het in 2025 een vervolg krijgen. Stultiens: “Het is een dag waarop stil wordt gestaan bij de ziekte kanker en we het leven vieren. Wij hebben veel positieve reacties gekregen. Op de gepubliceerde foto’s zie je alleen maar blije mensen. De deelnemende teams maken sfeer en brengen kleur en de muzikale omlijsting van Weerter artiesten maakt het tot een feestje van. Onze eregasten (ex-)kankerpatiënten zeggen dat ze door de grootte van het event en alle mensen die meelopen het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan. ‘Samen in strijd tegen kanker’ is dan ook een mooie slogan die hier goed bij aansluit. We lopen kanker de wereld uit, in saamhorig- en verbondenheid.”

Kijk voor meer informatie op www.lopenvoorhoop.nl •

www.kankeronderzoekfondslimburg.nl