Limburg is een van de provincies waar de vergrijzing het hardst toeslaat. Daardoor neemt in de provincie het aantal mensen dat getroffen wordt door kanker de komende jaren fors toe. Kankeronderzoekfonds Limburg steunt hoogwaardig medisch-wetenschappelijk onderzoek. Steeds meer bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze sluiten zich aan bij Business Vrienden, een bovenregionale bedrijvenclub met een bijzondere band.

Door Wesley Hegge

Health Foundation Limburg, Maastricht UMC+ en KWF Kankerbestrijding hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen kanker. Onder de naam Kankeronderzoekfonds Limburg zetten zij zich in om geld voor onderzoek in te zamelen. Elke euro die in Limburg wordt opgehaald, wordt ook hier besteed.

EnCoRe-studie
Onderzoeker Martijn Bours legt uit hoe belangrijk de financiële bijdrage van het Kankeronderzoekfonds Limburg is. De Weertenaar is betrokken bij de EnCoRe-studie, een wetenschappelijk onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ dat de gevolgen van dikkedarmkanker (colorectaalkanker) in kaart brengt. Bours: “In Nederland krijgen meer dan 13.000 mensen jaarlijks de diagnose dikkedarmkanker. Het is daarmee een van de meest voorkomende vormen van kanker. Gelukkig overleven steeds meer mensen de ziekte door effectievere behandelmethoden en vroegere opsporing.”

NAAM Marcel Bourgonje FUNCTIE Senior Fondsenwerver bij Kankeronderzoeksfonds
Limburg GEBOREN OP 10 juni 1972 in Vaassen WOONT IN Vaals RELATIE MET Gitta VRIJE
TIJD Mountainbiken, muziek, wandelen

Na afloop van de behandeling ervaren veel patiënten echter gezondheidsproblemen zoals chronische vermoeidheid, neuropathie en depressiviteit. Dat heeft invloed op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. De EnCoRe-studie (dat staat voor Energie voor het leven na ColoRectaalkanker) biedt handvatten om de levenskwaliteit te verbeteren. Bours: “De studie loopt sinds 2012 en er nemen inmiddels al 500 mensen deel. Het wordt uitgevoerd door een veelzijdig team van onderzoekers, medisch specialisten, diëtisten en verpleegkundig specialisten.”

Dat brengt hoge kosten met zich mee. “Niet alleen qua personeelskosten, maar ook bijvoorbeeld de huisbezoeken voor onderzoeksmetingen zijn kostbaar. Van de bijdrage van Kankeronderzoekfonds Limburg leasen we onder andere auto’s om de patiënten door heel Limburg te bezoeken.”

De studie heeft al concrete resultaten opgeleverd. Zo is recentelijk onderzocht of er een verband bestaat tussen het gebruik van voedingssupplementen en de vermoeidheid die men ervaart. De eerste resultaten suggereren dat supplementgebruik geen invloed heeft op vermoeidheid in de eerste twee jaar na behandeling voor dikkedarmkanker. “Maar het onderzoek is nog lang niet klaar. Het is nog onduidelijk of supplementen een gunstige of ongunstige werking hebben op de gezondheid van dikkedarmkankeroverlevers. Ook onderzoeken we hoe voeding en beweging hierbij een rol spelen. We willen het onderzoek opschalen naar 1000 deelnemers. Zonder geld van het Kankeronderzoekfonds Limburg is dit einddoel onmogelijk te halen. Sterker nog, dan zal er voortijdig gestopt moeten worden met het werven van deelnemers voor het onderzoek en met het uitvoeren van de onderzoeksmetingen.”

Financiële ondersteuning
Jaarlijks wordt zo’n 800.000 euro opgehaald. Fondsenwerver Marcel Bourgonje vertelt op welke manieren dat gebeurt. “Er zijn donateurs die maandelijks een bedrag naar keuze schenken. Verder zijn er mensen die zelf acties organiseren. Om een lokaal voorbeeld te noemen: Jan Levels uit Stramproy heeft een pompoenfestijn op touw gezet om geld in te zamelen. Tot slot is er ook Business Vrienden, een bedrijvenclub van 80 ondernemers die twee keer per jaar samenkomt.”

NAAM Martijn Bours FUNCTIE Onderzoeker EnCoRe-studie bij Maastricht University GEBOREN OP 31 juli 1975 in Weert WOONT IN Weert GETROUWD MET
Esther VADER VAN Floor en Pleun VRIJE TIJD Tennis bij NTC’72 in Nederweert en hardlopen

Het geld wordt verdeeld over vier Limburgse onderzoeksprojecten: longkanker, borstkanker, dikkedarmkanker en killercellen. “Het geld gaat onder meer naar software die werkt met algoritmes waarmee de ontwikkeling van tumoren in de borst voorspeld wordt. Met betrekking tot de studie naar killercellen die in 2002 is opgestart, waarbij gezonde immuuncellen de kankercellen direct aanpakken, is het bijna zover dat er klinisch onderzoek gedaan kan worden.” Onlangs vroeg een lid van de Business Vrienden aan Bourgonje waarom de onderzoeken zo lang duren. “Het lijkt soms enorm traag te gaan voor de buitenwereld”, erkent hij. “Toch gebeurt er ontzettend veel. Onderzoek naar kanker is nou eenmaal aan strikte regels gebonden, omdat je zeker wilt weten dat iets werkt voordat je het toepast op patiënten.”

Lid worden
In dit nummer van het Zakenblad roepen Bourgonje en Bours ondernemers op lid te worden van de Business Vrienden. Twee keer per jaar krijgen de leden een rondleiding door bijvoorbeeld een laboratorium waar killercellen gekweekt worden. Dat geeft een uniek inkijkje. Bours: “De ondernemers zijn erg onder de indruk van wat ze zien en horen. Het is dan ook een compleet andere netwerkbijeenkomst dan men gewend is. Je bent op een heel ander niveau, emotioneler, met elkaar in gesprek. Daaruit ontstaan warme, langdurige relaties tussen ondernemers.”

Heb je interesse om verder te praten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Marcel Bourgonje via telefoonnummer 043-4077369 of via info@kankeronderzoekfondslimburg.nl voor een afspraak.