MKB Kredietunie
MKB Kredietunie

MKB-ondernemers in Noord-Limburg beschikken vanaf 2 maart over een nieuwe en toegankelijke vorm van financiering. De MKB Kredietunie brengt kredietgevende en kredietvragende ondernemers bijeen. Voor veel MKB-ondernemers in Noord-Limburg komt daardoor financiële ondersteuning een stuk dichterbij. De MKB Kredietunie wordt dit jaar uitgerold over de hele provincie. MKB Midden-Limburg wil nog voor het einde van 2015 de eerste kredieten verstrekken.

De MKB Kredietunie is een coöperatie van kredietgevende en kredietnemende leden. Ze voorziet in een alternatieve financieringsvorm inclusief coaching aan ondernemers om het sociaaleconomisch weefsel in de regio te versterken en de werkgelegenheid te stimuleren. De MKB Kredietunie is van, voor en door Limburgse MKB-ondernemers. MKB-Limburg wil hiermee de Rabobank niet opnieuw uitvinden. “We gaan samen met de banken kijken hoe we het ondernemersklimaat voor het MKB kunnen verbeteren. De MKB Kredietunie schept ruimte om te ondernemen”, zei Paul Verhoeven, voorzitter van MKB Noord-Limburg tijdens de oprichting in de Venlose Innovatoren.
Sinds de kredietcrisis zijn banken terughoudend in het verlenen van krediet aan het midden- en kleinbedrijf. Een goed business plan en gezonde financiële resultaten in het verleden bieden geen garantie meer voor krediet. “De pijn zit in het verkrijgen van werkkapitaal. Door de regelgeving kunnen banken dat bijna niet meer financieren. Voor een ton krediet moet een bank al een hoog percentage vragen om quitte te draaien. Daarom regelen we dat nu zelf: bedrijven stoppen geld in een pot en verdelen dat over andere bedrijven. Bovendien krijgt men een coach. Bedrijven stellen hun kennis ter beschikking zodat andere kunnen groeien.”

Elkaars kracht benutten
Ook andere banken kunnen bij de MKB Kredietunie aanhaken. Dik Hak, directeur Rabobank Venlo: “De Kredietunie is een volgende stap in de nieuwe financieringspraktijk. Wij kunnen echter niet altijd de rol van coach vervullen. We kunnen wel gebruik maken van elkaars kracht en co-financieren op basis van de plannen die de ondernemer samen met de coach heeft opgesteld. De Rabobank brengt dan de helft van het gevraagde bedrag in, de Kredietunie de andere helft.” De bank brengt bovendien kennis en expertise van kredietprocessen in.
De Provincie Limburg hangt een financieel vangnet onder de MKB Kredietunie van 10 miljoen euro. Ze wil bovendien 20 miljoen euro steken in een MKB Leningenfonds voor co-financiering van kredieten en 30 miljoen euro in de stimulering van innovatie in het MKB. De Kredietunies staan dicht bij de ondernemers, vindt statenlid Jeu Titulaer. “Vandaar dat we graag een pakket van 60 miljoen euro uittrekken om het MKB op gang te helpen.”
Zowel de kredietgevende als kredietnemende ondernemers worden lid van de Kredietunie en hebben beiden stem, ongeacht het geld dat de kredietgever heeft ingebracht. Beiden zijn verantwoordelijk. Degene die het geld inbrengt, heeft er belang bij dat de kredietvrager het geld zo slim mogelijk benut.
Ondernemers die lid willen worden van de coöperatie kunnen instappen met een minimale inleg van twee ledencertificaten ter waarde van 2500 euro elk. De leden stellen zelf het rentepercentage en dividend vast. MKB Midden-Limburg start nog dit jaar een Kredietunie.

We kunnen wel gebruik maken van elkaars kracht en co-financieren op basis van de plannen die de ondernemer samen met de coach heeft opgesteld