Rolf Derckx interviewt Léon Smolenaars

Zorg, zang en… kungfu

Rolf Derckx (36) van Aldor B.V. in Weert geeft het stokje door aan Léon Smolenaars (38), sinds 1 januari 2015 mede-eigenaar van Tandartsenpraktijk Smolenaars in Weert. De twee generatiegenoten hebben elkaar leren kennen op de middelbare school en “in die goede oude happy hour-tijd” bij Café De Brouwer. En hoewel de goedlachse tandarts vorig jaar bekendheid verwierf als Jan in de musical ‘Rogstaekers-De Legende’, achterhaalt Derckx nog vele andere talenten bij de nieuwe estafettedeelnemer.

Stel jezelf eens voor aan Zakenblad Regio Weert.
“Ik ben geboren op 26 juni 1976 in Weert en ben opgegroeid in Ospel. Tot en met de middelbare school heb ik in Ospel gewoond. Daarna ben ik op kamers gegaan. Na mijn opleiding tandheelkunde in Nijmegen ben ik negen jaar geleden samen met mijn vrouw Veronique Smolenaars naar Weert verhuisd. We hebben twee kleine kindjes, Julie (5) en Joost (3), en sinds 1 januari 2015 zijn we de eigenaar van Tandartsenpraktijk Smolenaars.”

Wanneer heb je Veronique leren kennen?
“Tijdens onze studietijd. Veronique heeft eerst mondhygiëne gedaan en is daarna doorgestroomd in tandheelkunde. Toen ik in mijn derde jaar zat, is zij het eerste jaar ingestroomd. Het vonkje sloeg meteen alle kanten op.”

Kom je uit een ondernemersfamilie?
“Nee. Mijn grootvader was slager en mijn vader heeft altijd boekhouding gedaan. Mijn vader woont overigens nog in Ospel. Mijn moeder is in augustus 2013 overleden.”

Waar heb je gewerkt vóór Tandartsenpraktijk Smolenaars?
“Tijdens mijn studie heb ik in de weekenden gewerkt als tandheelkundig medewerker in een praktijk in de Zeeuwse gemeente Kortgene. Veronique komt daar vandaan en werkte er al als mondhygiëniste. Ook heb ik na mijn afstuderen kort in Vaassen gewerkt, ben ik acht jaar in dienst geweest bij Tandartspraktijk Niessen in Heythuysen en was ik bijna tien jaar werkzaam bij Tandarts Vos in Weert. Als zzp’er moet je dan ook op meerdere plaatsen werken. Het grootste probleem voor zzp’ers is dat ze soms zonder werk kunnen zitten, maar als je in onze branche normaal je werk doet, heb je dat probleem niet. Tegenwoordig zie je veel ketens ontstaan. Daarin is men altijd naarstig op zoek naar tandartsen, dus de vraag is er altijd.”

En hier zat voorheen Tandarts­praktijk Gorissen?
“Klopt, wij hebben de praktijk van tandarts Elmar Gorissen samengevoegd met tandarts Van de Laar, die er helemaal mee is gestopt. Elmar Gorissen werkt nog anderhalve dag bij ons in de praktijk, omdat hij het gewoon te leuk vindt om te stoppen. Heel prettig: hij kent de mensen, wij leren hen beter kennen en zij ons ook. Zelf werk ik hier vier dagen van elk tien uur. ‘Stoeltijd’ zeg maar. Daarnaast draai ik nog diverse administratieve uren, zo’n 20 uur extra per week. Verder heb ik op donderdag voorlopig papa-dag.”

Je bent zanger van de band ­Guarantee. Is muziek maken ook je grootste hobby?
“Ja, maar ik maak niet alleen op vrijdagavond muziek met de jongens, we zitten ook gezellig met elkaar voor een babbeltje en een biertje. Ik maak muziek met mijn beste vrienden en dat doen we al bijna 25 jaar met heel veel plezier. Daarnaast was ik vóór mijn studietijd fanatiek sporter. Ik trainde vijf à zes keer in de week en heb tevens lesgegeven in vechtsport. Sinds twee à drie jaar heb ik de vechtsport weer opgepakt. Dat doe ik nu twee dagen in de week.”

Welke vechtsport is dat dan?
“Kungfu. Wat Bruce Lee deed, doe ik ook. Je kunt je daar volledig op storten, je hele lijf mee losmaken en tot het naadje gaan. Verder heb ik ook een tijdje fanatiek gesquasht.”

“Veronique en ik genieten van de heel kleine dingen des levens. Het geeft ons een gevoel van geluk en dat lijkt mij voldoende: gelukkig en gezond zijn”

Even terug naar de muziek. Heb je nooit erover gedacht om daar ­verder in te gaan?
“Nou, ik denk dat de spoeling heel erg dun is in de muziek. Als je daar tegenwoordig in wilt doorbreken, dan moet je óf heel veel juiste mensen kennen óf je moet ontzettend goed zijn en iets extra’s kunnen bieden. Alleen kunnen zingen, is vaak niet voldoende. Er moet een randje aan zitten en je moet er een beetje goed uitzien. Zo is het helaas tegenwoordig.”

Nooit gespeeld met de gedachte om auditie te doen voor een programma als The Voice?
“Sterker nog, die heb ik gedaan op de dag dat mijn zoon Joost is geboren. Ik kwam daar binnen in een volle zaal met duizenden mensen en gaf aan dat mijn vrouw die dag bevallen was, maar dat ik alsnog auditie wilde doen. Ik zat er nog geen tien minuten en werd meteen naar voren gehaald. Daar is het ook gestopt; ik ben net niet op tv gekomen. Maar nee: ik heb nooit de ambitie gehad om in de muziek door te breken, want je bent altijd aan het werk als andere mensen vrij hebben. Ik houd van mijn vrije tijd.”

Velen kennen jou van de musical ‘Rogstaekers-De Legende’.
Hoe heb je dat ervaren?
“Als iets heel positiefs, in alle opzichten. Ik heb daardoor heel veel leuke mensen leren kennen en kijk er met heel veel plezier en trots op terug. Ik speel ook nog regelmatig mijn rol van Jan samen met mijn dochtertje Julie. Zij zet dan de dvd op en dan is zij Mieke en spelen we het hele verhaal nog een keer af.”

Hoe zien Veronique en jij de toekomst van de praktijk voor jullie?
“We zijn in een praktijk gestapt die behoorlijk druk en groot is, waar weinig ruimte is voor uitbreiding en we in de toekomst onze handen vol aan zullen hebben. Patiëntenwerving is niet nodig, we moeten het hebben van de mondelinge reclame. Ons streven is dat we mensen een huiselijke sfeer kunnen bieden, een plaats waar ze zich op hun gemak voelen. Dat is niet snel zo bij een tandarts, maar ik heb het gevoel dat we daar heel goed mee aan de weg timmeren. Als we dan straks 65 of 70 jaar zijn en ons afscheidsfeestje geven, dan hoop ik dat de Poort van Limburg tot de nok toe vol zit en mensen ons komen uitzwaaien.”

Moet ik nog steeds twee keer per jaar naar de tandarts?
“Niks moet, alles mag. Het is ook individueel afhankelijk. Sommige mensen kijken naar een koekje en hebben meteen een gaatje. Anderen eten de hele dag door en hebben niks. Hopelijk behoor jij tot die laatste categorie.”

Haha. En heb je eventueel privé nog wensen?
“Nee. Veronique en ik genieten enorm van onze weekendjes weg en gaan lekker een keer ergens uit eten. We genieten van de kleine dingen des levens. Het geeft ons een gevoel van geluk en dat lijkt mij voldoende: gelukkig en gezond zijn. Je ziet heel vaak dat mensen zich spiegelen aan anderen; aan wat ze hebben en kunnen. Ik heb daar geen last van. Op dit moment ben ik een gelukkig en tevreden mens. Alles gaat zoals het moet gaan.”