Rob van Oene: ‘De Maakindustrie is meer dan techniek; het biedt jongeren veel ontwikkelingsmogelijkheden’

Land van de Makers is een vereniging, als onderdeel van Ondernemend Venlo, waar bedrijven uit de Noord-Limburgse maakindustrie samenwerken aan belangrijke kennis- en innovatieprojecten. De achterliggende gedachte is dat het collectief belangrijker is dan de losse schakels. Door de juiste kennis en ervaring te bundelen, wil de vereniging de aangesloten bedrijven nog beter op de kaart zetten.

‘In dit gebied zijn voldoende marktleiders gevestigd die fantastische producten maken’

Rob van Oene, managing director bij Mifa Aluminium BV en bestuurslid bij Land van de Makers, benoemt het belang van dit samenwerkingsverband, maar vertelt ook over de uitdagingen waar de vereniging mee te maken heeft. Een belangrijke reden voor het opzetten van de vereniging was de onbekendheid van de sector. “In en rondom Venlo draait het toch vaak om logistiek en agrofood. Wij wilden ons beter laten horen om arbeidskrachten van alle niveaus aan te trekken en voor de regio te behouden. In dit gebied zijn voldoende marktleiders gevestigd die fantastische producten maken, zelfs op hoog internationaal niveau.”

Vier pijlers
Binnen het Land van de Makers staan vier pijlers centraal: nieuwe technologieën, circulariteit, procesverbetering en Human Capital. Van Oene is verantwoordelijk voor deze laatste pijler. Hier gaat het om de vraag: hoe binden en boeien we talenten in deze regio? “Talent is een breed begrip. Het kan een starter zijn, maar ook een student of een persoon met veel talent die al jaren actief is, maar nooit echt binnen de sector is doorgegroeid. Als bedrijven met elkaar overleggen, merk je dat er veel gezamenlijke thema’s spelen, waarbij we elkaar kunnen helpen en versterken. In deze regio zijn toch veel unieke spelers gevestigd die het verdienen om gezien te worden. Het is belangrijk mensen duidelijk te maken dat hier veel mooie banen bij gezonde bedrijven te vinden zijn.”

Meer zichtbaar maken
Volgens Van Oene was Mifa Aluminium B.V. in het begin ook onbekend in deze regio. Dat is anno 2023 duidelijk beter. “Veel maakbedrijven hebben de handicap dat ze op een industrieterrein gevestigd zijn, een plek waar de gemiddelde burger niet snel komt. Daarom is het belangrijk om ons op andere wijze meer zichtbaar te maken. Maar we zijn er nog lang niet. Het zijn veel verschillende bedrijven die allemaal iets unieks maken. Verkoop dat maar eens goed. Je kunt Venlo niet vergelijken met de regio Eindhoven, waar veel hightech te vinden is en dat zich profileert als Brainport. Wij maken profielen voor onderdelen van machines en vliegtuigen. Maar je hebt ook een bedrijf als Leolux dat leidend is binnen de meubelbranche; ook dat is maakindustrie. Zo zijn er diverse marktleiders. We hebben elkaars hulp wel nodig, maar het is misschien lastig om te verenigen.”

‘De bedrijven helpen elkaar bij het uitwisselen van personeel en bij het delen van vacatures.’

Human Capital
Bij de start van het Land van de Makers werd goed nagedacht over eenheid, slogans, invulling van de website en meer. “We willen de mensen laten zien wat wij te bieden hebben en hoe wij de aangesloten bedrijven kunnen ondersteunen.” Human Capital is volgens Van Oene een pijler waar volgens hem veel mooie ontwikkelingen uit zijn voortgekomen. “We hebben bijvoorbeeld een collegiale in- en uitleen. Dat is belangrijk vanwege de seizoensinvloeden waar sommige bedrijven mee te maken hebben bij hun orderportefeuille. Tijdens dalen kun je medewerkers uitlenen aan andere bedrijven waar op dat moment meer behoefte aan personeel is. Ze blijven overigens gewoon bij het eigen bedrijf op de payroll. De ander krijgt gemotiveerde medewerkers die direct inzetbaar zijn.”

Snel schakelen
Ook Mifa maakte zelf gebruik van deze samenwerking op het gebied van Human Capital. Zo nam het tijdelijk een aantal productiekrachten over van Vostermans Companies, specialist op het gebied van ventilatieapparatuur. Personeel dat vergelijkbaar werk bij de eigen werkgever uitvoert. “Als je in de reguliere arbeidsmarkt gekwalificeerd personeel wilt vinden, dan is dat lastiger. Dankzij deze constructie kunnen we snel schakelen om een piek op te vangen. Dat doen meer bedrijven. Het is een andere manier van elkaar helpen. Er zit geen detacheringsbureau tussen en je werkt met faire tarieven. In totaal zijn er ongeveer vijftien leden van het Land van de Makers die bij deze pijler intensief samenwerken.”

‘Dankzij bedrijven uit de maakindustrie zijn er voldoende carrièremogelijkheden’

Kandidaten delen
Behalve het uitwisselen van personeel, helpen deze bedrijven elkaar ook bij het delen van vacatures. “Als wij een inkoper zoeken en weten dat een collega-bedrijf daar eveneens mee bezig is, dan kunnen we de goede kandidaten die bij ons net buiten de boot vallen, toch bij elkaar aanprijzen. Ja, aan één kant zijn we een soort van concurrenten van elkaar, maar we helpen de ander ook door deze informatie te delen. Soms zijn er meerdere goede kandidaten die bij een ander bedrijf goed passen. Na overleg met de kandidaat kun je de cv delen.” Van Oene noemt nog een voorbeeld van samenwerking op het gebied van Human Capital. “Hier werken in het weekend studenten die na verloop van tijd een vaste baan zoeken. Als wij daarvoor niet voldoende ruimte hebben, leggen we ze voor bij een ander bedrijf uit de maakindustrie. Zo blijven ze binnen de regio actief in plaats van dat ze vertrekken naar een ander deel van het land. Blijf daarom niet op je eiland zitten, maar zoek de samenwerking met andere bedrijven uit de maakindustrie. We hebben elkaar hard nodig op de lange termijn.”

Prettig leefklimaat
Maar behalve het aanbod van aantrekkelijke functies is er meer nodig om de regio Noord-Limburg aantrekkelijk te maken voor goed geschoold personeel. Buiten bedrijven dienen ook overheden, opleidingsinstituten en andere instellingen hun bijdrage te leveren, zodat studenten hier komen studeren en ook blijven. Dankzij het prettige leefklimaat. “We moeten inderdaad de krachten bundelen. Er zijn goede stappen gezet, maar er valt nog veel winst te behalen. Je kunt als bedrijf individueel lijntjes leggen, maar bij samenwerkingsverbanden kan dat nog sterker. Organiseer events of kennisbijeenkomsten om scholieren in aanraking te laten komen met techniek en ze te enthousiasmeren. Dat levert misschien niet direct morgen iets op, maar in de toekomst zullen meer jongeren voor techniek kiezen. Hierbij gaat het verder dan alleen techniek, we hebben ook mensen nodig van andere opleidingen, zoals HR en sales. Wij hebben dus mensen nodig van andere opleidingen. Dankzij deze bedrijven uit de maakindustrie zijn er op allerlei fronten voldoende carrièremogelijkheden. En als de nieuwe generatie het niet via het reguliere onderwijs leert, dan kan dat ook bij bedrijven zelf. Kijk naar onze eigen Mifa Academy. Wij verzorgen praktische opleidingen waar mensen van ons eigen bedrijf, maar ook van andere organisaties, kunnen leren. Praat met elkaar, dan kom je verder.”

www.landvandemakers.nl

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks