GROBA, gevestigd in Nederweert, groeit uit tot een wereldwijde ‘cheese processing expert’. Het bedrijf, genomineerd voor de Limburg Export Award, is een pionier in de ontwikkeling en productie van kaasverwerkende machines en is actief in maar liefst zestig landen. GROBA maakt volop gebruik van mogelijkheden en ondersteuning die organisaties zoals Keyport bieden aan ondernemers in deze regio. Een tip vanuit GROBA: als je als ondernemer ergens van wakker ligt, neem dan contact op met de business developers van Keyport. Zij weten meestal de weg naar een passend antwoord.

Eigenaar en managing director Robin de Groot vertelt: “Bij GROBA werken ruim vijftig mensen. Zij zijn o.a. werkzaam op de afdelingen constructie, assemblage, engineering, sales, service, administratie en inkoop. Onze klanten zijn grote zuivelconcerns, kaasverwerkers en voedingsproducenten.”

Voor de start van dit bedrijf gaan we 45 jaar terug. “Mijn vader maakte bakkerijmachines. Een vriend van hem vroeg of hij ook een machine kon maken om kaas mee te snijden.” Dat was het begin van de mechanisatie van kaasverwerking voor de voedingsindustrie in Nederland. “De kazen worden eerst gerijpt en daarna zijn wij aan de beurt. Raspen, snijden, verwerken, ontkorsten en ontfoliën. Grote kans dat die blokjes of dat zakje geraspte kaas dat jij uit de supermarkt haalt door een GROBA-machine is verwerkt.”

In de afgelopen 45 jaar verhuisde GROBA via Neeritter, Grathem en Ittervoort naar Nederweert. “Wij waren een van de eerste bedrijven die zich na de crisis eind 2015 vestigde op bedrijvenpark Pannenweg II. En dat bevalt uitstekend. Het is een mooi park met een actief parkmanagement. Goed bereikbaar vanaf de A2, midden in de regio waar 90 procent van onze medewerkers vandaan komt én waar veel van onze toeleveranciers gevestigd zijn. Het ondernemersklimaat is hier goed!”

Kennismaking met Keyport-projecten
Robin richt zich op het commercieel aansturen van de organisatie. Voor de interne organisatie werd Paul Pouwels als managing director aangetrokken: “Zelf kom ik niet uit deze regio, dus ben ik begonnen met het bouwen van een netwerk om mensen en bedrijven te leren kennen. Zo kwam ik voor het eerst in contact met Keyport, waar men bezig was met de oprichting van het MakeTech Platform: een cluster van maakbedrijven uit de regio die met elkaar van gedachten wisselen, een kijkje in elkaars keuken nemen en uitdagingen samen oppakken. Een van die uitdagingen is de aanwas van jong talent voor een baan in de techniek. Daar zetten we ons als bedrijf al jarenlang actief voor in.”

Om het vonkje voor techniek over te brengen, moet je op tijd een zaadje planten. GROBA doet dan ook mee aan rondleidingen voor de techniekcoördinatoren van het primair onderwijs. “Het is belangrijk dat leerkrachten weten welke bedrijven hier zitten en wat ze doen”, vindt Paul Pouwels. “Daarnaast zijn we nu met Spark Tech Lab in Weert in gesprek over een concrete opdracht. Wij geven dan een gastles op school, de kinderen krijgen een rondleiding in ons bedrijf en in de tussentijd gaan ze in groepjes onder begeleiding aan de slag op het techniekatelier. Niet alleen met zagen, lassen of timmeren, ook design thinking, planning en budgetteren komen aan bod. Talent wordt daar ontdekt.

Cobianne Lodder, manager HR & Organization Development bij GROBA vult aan: “Om ook de leerlingen van het voortgezet onderwijs in contact te brengen met ons vakgebied, komt het Technasium van het College uit Weert binnenkort langs om te kijken waar zij mee aan de slag kunnen.”

Zelf studeerde Cobianne technische bedrijfskunde, woonde in Baexem en zocht in die tijd een stageplek. “Toen ik op LinkedIn een oproep plaatste voor een nieuwe uitdaging werd ik door GROBA benaderd.” Ook collega Maarten is na zijn afstudeerstage bij GROBA gebleven. Dat is inmiddels twintig jaar geleden. Hij groeit nu, van de functie projectmanager, door naar de functie manager Advise & Consultancy.

Verbinding met medewerkers van de toekomst
Dat een leuke stageplek van invloed is op je latere loopbaan, dat blijkt! Belangrijk dus om jezelf als bedrijf in de regio te laten zien. Vandaar dat Cobianne GROBA presenteerde op de banenmarkt in het stadhuis in Weert. Ook nam ze deel aan het Keyport Meets Festival op 1 november jl. “Een ideale kans om met jongeren in gesprek te gaan en ze met VR-brillen te laten zien wat ons bedrijf doet en welke carrièrekansen we bieden. Daarnaast zijn we uiteraard zichtbaar met een gratis bedrijfsprofiel op het online platform van Keyport Meets – Regio in je Rugzak.”

GROBA heeft geregeld stagiaires in huis. “Het prettige van ons bedrijf ten opzichte van grote bedrijven als ASML en Philips is die familiaire cultuur”, zegt Cobianne. “Je wordt hier warm ontvangen, je bent onderdeel van het hele proces én je weet wat jouw bijdrage is. Dat blijkt belangrijk voor de motivatie en de carrièrekeuze die jongeren maken.”

“Onze lat ligt hoog”, vertelt Robin de Groot. “Wij gaan voor de positie van ‘cheese processing expert’, want dát is nodig als je ziet in wat voor een veeleisend en complex speelveld wij werken. We onderhandelen wereldwijd met belangrijke spelers over contracten, tegelijkertijd doen we zaken met de kaasboer en het maakbedrijf in de buurt. Op alle fronten, in elke rol, voor iedere medewerker streven we naar die expertpositie. Dat betekent ‘het alledaagse buitengewoon goed doen’, daar zetten we vol op in.” Cobianne vervolgt: “Dat doen we met modern werkgeverschap. Het zijn immers onze mensen die het doen, daar gaat onze aandacht naar uit. We hebben na de COVID-19-periode een blijvende thuiswerkregeling ingevoerd. Om ervoor te zorgen dat onze mensen lekker in hun vel zitten heeft GROBA, als enige Limburgse mkb’er in de maakindustrie, een subsidie in de wacht gesleept.” Dit project, genaamd ‘Innovatieve interventies voor het versterken van de mentale vitaliteit van medewerkers’, wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Dit is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg. “Het gesubsidieerde budget gaan we gebruiken voor een vitaliteitsprogramma, ondersteund door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het vitaliteitsprogramma gaat in januari 2023 bij GROBA van start in samenwerking met EHERO en JECKX. We beginnen met een nulmeting in januari. Gaandeweg zijn er allerlei workshops, trainingen en interventies en het doel is dat iedereen er aan het eind van het jaar op vooruit is gegaan. Klaar om samen onze ambitie te realiseren.”

Innovatief ondernemen
“En die ambitie is gericht op groei door innovatie”, vervolgt Robin. “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. We willen onze producten nog beter gaan afstemmen op de markt en meer samen ontwikkelen met klanten. Van ‘buikgevoel’ naar toepassen en onderbouwen met data, om daarmee onze toppositie te behouden en te versterken.”

Die ambitie was aanleiding voor een tweede locatie aan de overkant van de weg. Pouwels: “Op deze locatie hebben we het GROBA Innolab ingericht. Hier staan prototypes van machines opgesteld, kunnen we testen én nieuwe technologieën ontwikkelen.”

Op 18 november jl. was GROBA de gastlocatie van de ontbijtbijeenkomst die Keyport samen met de gemeente Nederweert organiseerde. Ruim dertig ondernemers uit de omgeving waren te gast en kregen na afloop een rondleiding door GROBA en het Innolab. Voorafgaand waren er een aantal korte pitches over de vraag hoe Keyport ondernemers begeleidt in de uitdagingen die spelen.

Zoek samenwerking met Keyport
“Wij doen mee aan diverse Keyport-projecten, dus we vinden het leuk om gastlocatie te zijn en het aanbod van Keyport met praktijkvoorbeelden te kunnen ondersteunen”, aldus Paul Pouwels. “Het past bij onze cultuur om de samenwerking met mensen en ondernemers uit de omgeving op te zoeken. Zo laten we onze bedrijfskleding wassen door Westrom en zijn we betrokken bij de pilot ‘Verduurzaming Pannenweg’, waar we met ondernemers samenwerken aan de energietransitie.

Ook het inzamelen van afval en het recyclen ervan doen we waar mogelijk samen. De aanzet daarvan lag bij de Keyport-pilot ‘Afval voor de een is grondstof voor de ander’. Landelijk zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe circulaire businessmodellen, dat doen we samen met andere bedrijven uit de keten.”

“Ondernemen in deze regio is kansrijk en toekomst-bestendig”, besluit Paul Pouwels. “Alle ingrediënten om als bedrijf te floreren zijn aanwezig, mits je je openstelt en de samenwerking opzoekt. Dit geldt ook voor kleine bedrijven die willen groeien of aan de slag willen met duurzaamheid, digitalisering of innovatie. En voor ondernemers die wakker liggen van hoge prijzen of op het punt staan om strategische keuzes te maken. Ga in gesprek en maak gebruik van alle mogelijkheden die er zijn. Naast de instrumenten die Keyport zelf biedt, werkt men ook nauw samen met partners als LIOF, de Brightlands Campussen, het hbo en Universiteit Maastricht. Het geeft je toegang tot kennis, netwerken en financieringsmogelijkheden. Dus mijn advies is: zet die eerste stap! Maak je bedrijf zichtbaar in de regio, neem eens deel aan een workshop of inspiratiesessie en zet zelf de eerste stap. Dat brengt je verder!”