Erwin Boom (jurylid Lodewijk van der Grinten Prijs en wethouder Economie van Venlo) en Peggy Leurs (voorzitter Lodewijk van der Grinten Prijs en eigenaar Tuincentrum Leurs). Fotografie: Rob Weijers

Nu veel ondernemers alle zeilen moeten bijzetten om te overleven, heeft het bestuur van de Lodewijk van der Grinten Prijs besloten de editie van 2020 niet door te laten gaan. De vrijgekomen tijd wordt door het bestuur nuttig besteed door te bouwen aan de toekomst. Hoe maak je de ondernemersprijs nog inspirerender voor een grotere groep, zodat jonge mensen met potentie voor Venlo kiezen om hier hun carrière op te bouwen?

Tekst: Wesley Hegge

Een uitverkochte Maaspoort, zenuwslopende ontknoping en adembenemende show. De Lodewijk van der Grinten (LvdG) Prijs is voor ondernemend Venlo een jaarlijks hoogtepunt en een van de belangrijkste zakelijke netwerkevents. Het was dan ook een moeilijk besluit om de editie van dit jaar te annuleren.

Overtreffen van verwachtingen
“In juni hebben we de knoop doorgehakt”, zegt Peggy Leurs, sinds vorig jaar voorzitter van het bestuur. “Dat was op tijd, maar de organisatie vergt ieder jaar een intensieve voorbereiding. Hoewel de winnaar pas in december bekend is, worden de kandidaten in het voorjaar al benaderd. Enerzijds heeft het besluit dus een procesmatige achtergrond. Anderzijds hebben we ons afgevraagd: is dit überhaupt de tijd voor een prijs die bekendstaat om feestelijkheden?”

De founders van de prijs, LLTB, Océ, Ondernemend Venlo, de gemeente Venlo en MKB-Limburg, respecteren de keuze. Onder het mom van stilstand is achteruitgang buigt het bestuur zich dit jaar over de toekomst. Leurs: “Mijn voorganger Mike Noldus heeft een stevig fundament gelegd. Als nieuwe voorzitter wil ik een toegevoegde waarde bieden door mensen te blijven verrassen en inspireren. Ik vergelijk het met de kerstshow in ons tuincentrum. We zijn constant bezig met het overtreffen van de verwachtingen van de klanten. Dat willen we met de LvdG Prijs ook.”

Ze is de derde generatie van het familiebedrijf Leurs Tuincentrum. Het voorzitterschap past bij haar manier van ondernemen. “Ik wil mensen met elkaar verbinden en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo helpen we scholen en verenigingen. Twee jaar geleden hebben we tweeduizend gratis planten uitgedeeld bij verzorgingstehuizen.”

Ervaringen
De founders vaardigen allemaal een jurylid af die de genomineerden van de prijs beoordelen. Wethouder Erwin Boom (Economie) neemt namens de gemeente zitting in de jury. “Onderdeel van de beoordeling is een bedrijfsbezoek. Ik herinner me een aantal bijzondere bezoeken, zoals die bij Caroz van Rudy Claessens. Hij is een logistieke dienstverlener en werkt vanuit een kantoor. Daar is natuurlijk weinig spannends te zien. Om ons te verrassen, ontving hij ons in een boksring. De Britse bokser Anthony Joshua is zijn inspiratiebron en daar had hij zijn presentatie op afgestemd door quotes van hem erin te verwerken.”

Ook het bedrijfsbezoek bij de Hermans Groep van Roy Hermans heeft indruk gemaakt. “Hij heeft verschillende bedrijven, waaronder dagrecreatiepark Fun Valley in Maastricht. Roy heette ons welkom op het dak. Dat ligt vol met zonnepanelen. Zo liet hij zien hoe duurzaam zijn bedrijf is en het bood tegelijkertijd een geweldig uitzicht over het park.”

Toekomst
Momenteel bevindt het bestuur zich midden in het proces om te komen tot een toekomstvisie. Leurs: “Er ligt een uitdaging in het betrekken van jonge mensen bij de prijs. Het is belangrijk om studenten aan te spreken, zodat ze geïnspireerd raken door de ondernemers in Venlo en na hun studie bij een van de bedrijven willen komen werken. Dat zou kunnen door de inzet van social media bijvoorbeeld. De inspirerende mensen zijn overigens ook vaak ondernemers die op de achtergrond blijven. Hoe kun je hen in de schijnwerpers zetten zodat je een mix krijgt tussen bekende en onbekende ondernemers? Op die vragen hopen we binnenkort antwoorden te krijgen.”

www.venlo.nl | www.lvdgprijs.nl