Munttheater, Theater de Huiskamer, Paterskerk en Franciscus Huis Weert lanceren de gezamenlijke website www.evenementenlocatiesweert.nl. Het doel: beter vindbaar zijn voor bedrijven en organisaties die een congres, symposium of ander evenement willen organiseren in Weert. Nu alle locaties volledig corona-proof zijn, vinden er steeds meer evenementen plaats.

Tekst: Wesley Hegge

Weert heeft alles in huis om de meest uiteenlopende evenementen te organiseren. Dat begint natuurlijk met de aanwezigheid van diverse evenementenlocaties, die elk hun eigen mogelijkheden en unieke ambiance hebben. Deze zijn gesitueerd in een karakteristieke stad, met veel aanbod op het gebied van culinair genieten. Een stad die bovendien goed bereikbaar is en beschikt over meer dan genoeg parkeerplaatsen.

Gezamenlijk
Er vinden dan ook regelmatig congressen, symposia en workshops plaats. Maar dan vooral georganiseerd door bedrijven en organisaties uit de regio. Om beter vindbaar te zijn in de rest van het land, hebben vier evenementenlocaties het initiatief genomen een website te lanceren. “Dus als bijvoorbeeld een medewerkster van een bedrijf uit Den Haag de opdracht krijgt om een evenement te organiseren in het zuiden van het land en op internet gaat zoeken, komt ze uit bij deze website”, zegt Rian Schonkeren (Franciscus Huis Weert). “Daarop staat een overzicht van wat Weert te bieden heeft.”

De gezamenlijke propositie moet zorgen voor meer aanvragen. Liesbeth Maes (Paterskerk): “Eenmaal op de website kan men zelf kiezen welke locatie geschikt is. De keuze is vaak gebaseerd op het soort evenement en waar een bedrijf of organisatie voor kiest wat betreft uitstraling en setting. Het maakt voor ons niet uit voor welke locatie uiteindelijk gekozen wordt. Het is winst als voor Weert gekozen wordt. We trekken samen op om de stad in de kijker te zetten.” Brigitte van Eck (Munttheater): “De website gaan we ook gebruiken om mensen door te verwijzen. Stel, het is niet mogelijk om bij ons iets te organiseren op een bepaalde datum, dan kun je op de website gemakkelijk alle alternatieve locaties bekijken. Zo zorg je dat het binnen Weert blijft.”

Corona
De weg naar meer samenwerking werd al voor corona ingezet. Renate Toorop (Theater de Huiskamer): “De lancering komt op een moment dat er weer meer georganiseerd wordt. Elk van ons heeft maatregelen genomen. De uitdaging is om zowel te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM als ook de sfeer te behouden. Daar zijn we allemaal goed in geslaagd.”

In het Munttheater (foto) is dat gedaan door intieme zitjes in te richten met elk een eigen kapstok. Van Eck: “De gasten worden ontvangen, naar hun tafel begeleid en daar worden ook de drankjes geserveerd na afloop van de voorstelling. Zo hebben de gasten niet het gevoel dat ze binnen een corona-aangepaste omgeving zitten. Sterker nog, we gebruiken het gegeven van de anderhalvemetersamenleving om de gast met nog meer egards te ontvangen.”

Bij alle locaties is de maximumcapaciteit aan bezoekers omlaag gebracht. Door alle voorzorgsmaatregelen wordt er langzaam weer meer georganiseerd. Ook verenigingen, zoals koren en harmonieën, laten hun optredens doorgaan. Er is duidelijk behoefte om samen te komen. Cultuur speelt hierin een belangrijke rol. In Weert zijn voldoende locaties waar ook grotere gezelschappen weer samen kunnen komen, met inachtneming van alle maatregelen.