Onder luid applaus komen ze binnen. Honderden VMBO scholieren uit de regio Weert en Roermond. Tijdens het Beroepenfeest maken ze kennis met het bedrijfsleven. Op zoek naar een match voor de Doedag, een eerste kijkje in de keuken bij een bedrijf uit de regio.

Waarom?
VMBO-leerlingen vinden het vaak lastig om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. En bedrijven hebben moeite om de toekomstige mede werker te bereiken. Het door Keyport ondersteunde project VMBO On Stage werkt aan een groot en duurzaam netwerk tussen de VMBO-leerling en het bedrijfsleven. Renske Cox, projectleider bij Keyport opent het Beroepenfeest in Roermond: “Met VMBO On Stage helpen we leerlingen om doelgericht keuzes te maken voor hun werkloopbaan. En we geven het bedrijfsleven de kans om zich ‘op tijd’ te profileren bij de medewerker van de toekomst.”

Achtbaanbouwer Vekoma doet goede zaken tijdens Roermond On Stage. “Maar liefst 6 van de 10 die zich bij ons melden, willen gaan lassen. En dat is top, want er is een tekort aan lassers. Ze zijn van harte welkom op onze achtbaanschool. Daar leiden wij onze medewerkers verder op. Klaar om bijvoorbeeld in China een van onze achtbanen op te bouwen.”

Ook de Interduct Groep opereert in een niche markt; de mechanische ventilatietechniek. Online Marketeer Lotte van der Weyde vertegenwoordigt het bedrijf op het Beroepen feest: ”Wij hebben zes bedrijven in Ittervoort, één in Zwolle en één in Loosdrecht. We werken lande lijk aan de meest uiteenlopende projecten: van de Zuidas in Amsterdam tot aan de lokale woning bouw vereniging. Momenteel werken er bij ons zo’n 135 FTE en 100 ZZP’ers. Om onze ambitie na te kunnen streven zijn wij altijd op zoek naar gepassioneerde collega’s voor functies zoals werk voorbereider, project leider, productiemedewerker of calculator. Doordat we merken dat er een krapte is op de arbeidsmarkt, proberen we dit een stap voor te zijn. Vandaar dat wij graag actief meedoen met bijvoorbeeld techniek bijeenkomsten van het Kwadrant en het Beroepenfeest. Vandaag hebben wij al een aantal meisjes enthousiast gekregen voor techniek en logistiek. Hopelijk worden dit er in de toekomst nog meer.”

Lees verder onder de afbeelding.

Doedag bij Thijs Logistiek
Transportmanager Will van Hoeij van Thijs Logistiek ontving op donderdag 28 februari een aantal VMBO scholieren voor de Doedag: “De meeste bedrijvigheid start bij ons pas ná 17.00 uur. Maar de leerlingen komen natuurlijk overdag. En wat kun je ze dan laten zien? Om ze toch een goede indruk te geven, heb ik zelf een spel ontwikkeld, dat we de leer lingen tijdens de Doedag laten spelen. Dan gaat het om planning, efficiency en rekenen, het hele logistieke proces komt aan bod. Zo krijgen ze op een leuke manier een realistisch kijkje in de keuken. De winnaar krijgt een mooie miniatuur vracht wagen van ons. Dan blijven we ook daarna nog onder de aandacht.”

Naast VMBO On Stage is Thijs Logistiek op allerlei manieren actief om de brug tussen onderwijs en bedrijfs leven te slaan. Als partner van het Centrum voor Logistiek Vakmanschap geven ze gastlessen op school, ze ont wikkelen samen met SG Philips van Horne een onderwijs module voor het keuzevak logistiek en werken binnen de e-Fulfilment Hub aan het e-fulfilment maturity model voor het HBO.

Werkt duurzame inzetbaarheid van eigen personeel?
Toch wordt ook het eigen personeel niet vergeten. Thijs Logistiek is in gesprek met project leider Renske Cox van Keyport. “Binnen het project Quintastics werken we met een inspirerende Talent Scan. Die geeft heel snel zicht op het talent dat je in huis hebt en hoe je daar als organisatie zo goed moge lijk mee om kunt gaan. Met nieuwe rollen of andere taken, bijvoorbeeld. Zo kun je heel gericht werken aan duurzame inzetbaarheid, het benutten van talent en het vergroten van werkplezier!”

Een van de speerpunten van Keyport is het optimaliseren van de arbeidsmarkt. Meer weten? Bezoek Keyport.nl