Wethouder economie van de gemeente Weert, Martijn van den Heuvel, refereert in zijn column aan het belang van toekomstproof ondernemen. In deze tijd van robotisering en automatisering is verbinding van het onderwijs met de arbeidsmarkt belangrijker dan ooit. Hoe Keyport ondernemers en onderwijs dichter bij elkaar brengt, las u in de vorige editie van het Zakenblad. Daarin aandacht voor nieuwe leeromgevingen zoals het Centrum voor Innovatief vakmanschap (CIV) en de projecten op basis- en voorgezet onderwijs. Dit keer meer over: Hoe speelt Keyport in op robotisering, automatisering en ‘een leven lang leren’? En hoe kan het bedrijfsleven daarop aanhaken?

‘Bij de connected learning bijeenkomsten is dat heel concreet’, aldus programmamanager Ton Hagelstein. ‘Gewoon aanmelden en je laten inspireren!’ Doel van deze bijeenkomsten is immers het verbinden van (MKB) ondernemers in een open innovatienetwerk.

Het exo-skelet in de praktijk

Connected learning bijeenkomsten

Hagelstein vervolgt: ‘Tijdens de Connected Learning bijeenkomsten leren MKB-bedrijven van de kennis en praktijkervaringen van andere bedrijven die voorloper zijn binnen een bepaald thema. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking met het onderwijs en de overheid. Mooi is dat we dit samen met Brainport doen. Daarmee bieden we bedrijven uit de Keyportregio toegang tot het businessnetwerk van Brainport.’

Over robots en exo-skelet

Dit voorjaar was er een eerste Connected Learning bijeenkomst over robots. Is een robot, cobot of AGV systeem alleen interessant voor grote bedrijven en lange productielijnen? Die vraag stond centraal en aan de hand van een gerichte praktijkcasus werd het antwoord al snel duidelijk: hier liggen volop kansen, zeker voor het MKB!
Eind augustus organiseerde Keyport een sessie over de exo-skelet. Een exo-skelet (uitwendig skelet) is een omhulling/harnas, die het lichaam daar ondersteunt of versterkt waar het belast wordt. En dat kan een oplossing zijn voor werknemers die zwaar, veel staand of voorover gebogen werk moeten doen. Tijdens deze bijeenkomst konden bezoekers de exo-skelet zelf uitproberen en vertelde Elkerliek Ziekenhuis over hun ervaringen. Aan de hand van de praktijkcasus van Sunrise Medical, wereldleider in rolstoelen en scootmobielen, kregen de deelnemers concreet inzicht in hoe en waar een exo-skelet de arbeidsintensiteit van hun productieproces kan verminderen.

Meer weten over deze bijeenkomsten?
Kijk dan op www.Keyport2020.nl/connectedlearning.
In oktober staan er nog twee connected learning bijeenkomsten gepland.

Over sensoring en virtual reality

Want wist je bijvoorbeeld dat Nederland toonaangevend is als het gaat om de ontwikkeling van sensortechnologie. Van sensoren in je smartphone tot sensoren in zelfrijdende auto’s. Het zorgt voor steeds betere interactie tussen de reële en de digitale wereld. Maar wat kan Sensoring (IoT) voor de MKB ondernemer betekenen?

Woensdag 17 oktober The Innovation Playground Roermond

Sensoren zijn inmiddels vele malen kleiner, nauwkeuriger en voordeliger geworden. Daarmee neemt ook het aantal toepassingen exponentieel toe. Tijdens de bijeenkomst op woensdag 17 oktober lichten we die nieuwe mogelijkheden toe en laten we ondernemers aan het woord die sensoring geïmplementeerd hebben in hun productieproces.

Woensdag 31 oktober Blue Tea Ittervoort

Op 31 oktober gaan we in op wat de virtuele wereld een bedrijf kan bieden. Wat zijn nu precies de verschillen tussen Augmented Reality, Virtual Reality en Digital Twin? En wat kan een MKB ondernemer daar mee? Guido van Gageldonk van Unit040 is het boegbeeld op het gebied van Digital Twin in Zuid-Nederland en hij zal uitleggen hoe je 3D modellen kunt inzetten voor R&D, productie en trainingsdoeleinden. Aansluitend zal gastbedrijf Blue Tea uit Ittervoort ingaan op hoe zij bedrijfskennis tot leven brengen met virtuele trainingssimulaties, serious games en gamification applicaties. Een manier om werk- en bedrijfsprocessen doelgericht te ontwikkelen, borgen en over te dragen in de organisatie. Hoe leuk dat is en hoe efficiënt het werkt, dat ervaar je die middag zelf.

Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan op:
www.keyport2020.nl/connectedlearning
Heb je nu al een gerichte vraag over de toepassing van Internet of Things binnen jouw bedrijf of organisatie? Doe dan mee aan de Dutch IoT Challenge.

Dutch Internet of Things Challenge

In de Dutch IoT Challenge worden middelbare scholieren en mbo-, hbo- en wo-studenten uitgedaagd om na te denken over innovatieve toepassingen op het gebied van IoT. Daarbij werken ze intensief samen met Limburgse onderwijs- en overheidsinstellingen en met het bedrijfsleven uit de Keyportregio.

Oproep aan bedrijven

Bedrijven uit de zorg, agri, maakindustrie en logistiek en ook overheden met een innovatieve uitdaging kunnen zich nog aanmelden. De top 20 ideeën worden uitgenodigd voor het Dutch IoT Challenge finale event aan het eind van het jaar in het Spark Tech Lab Weert. Daar presenteren de finalisten hun innovatieve ideeën voor een specialistische jury. De winnende teams ontvangen naast leuke prijzen ook een ticket om -in samenspraak met de partnerbedrijven en instellingen- hun innovatie verder door te ontwikkelen.

Meer weten of aanmelden, kijk dan op: www.dutchiotchallenge.nl of neem contact op met Project-manager Luc Lebens via luc@soapbox.nl of 06 42443704.