Toekomstproof ondernemen

Sommigen vrezen dat automatisering en robotisering alleen maar banen kost. Zeker, een aantal type banen gaat verdwijnen. Maar daar komen ook nieuwe banen voor in de plaats. Nieuwe banen vragen echter ander gekwalificeerde werknemers. Deze ontwikkeling hebben we zien aankomen, maar toch heeft ‘men’ hierop niet vroegtijdig kunnen anticiperen, zo lijkt.
De ontwikkelingen op de werkvloer gaan ook steeds sneller waardoor nu wel duidelijk is dat ‘een leven lang leren’ ingebakken dient te worden in onze maatschappij. We kunnen niet meer om het bij – en omscholen van werknemers heen.
Misschien nog wel belangrijker en waar vooraf keuzes kunnen worden gestuurd: onze toekomstige werkenden oftewel scholieren. Zij staan aan het begin van hun carrière en dienen op jonge leeftijd een belangrijke keuze te maken voor hun toekomst. Kunnen ze dat geheel zelfstandig? Moet een opleiding alleen leuk zijn of moet deze ook perspectief bieden?
Ik pleit ervoor dat het onderwijs flexibeler wordt ingericht om (sneller) aan de behoefte van het bedrijfsleven te kunnen voldoen. De behoefte van het bedrijfsleven moet meer centraal staan. Grenzen stellen aan het instromen van scholieren bij bepaalde beroepsopleidingen hoort daar ook bij. Op die manier voorkomen we een overvloed aan professionals in een bepaalde sector, en daarmee dus werkloosheid onder jongeren. Daarom is verbinding tussen ondernemers, onderwijs en overheid ook zo belangrijk.
Ook in Weert hechten we veel waarde aan die verbinding. Ons programma heet niet voor niets ‘Weert koerst op verbinding’. Op regionaal niveau is Keyport dé verbinder. Keyport geeft ondernemers een kans om samen met onderwijs en overheid te ondernemen. Op die manier kunt u uw bedrijf toekomstproof maken. Een mooie kans die ook nog eens tijd en geld bespaart. Want als overheid dragen wij binnen Keyport graag ons steentje bij aan het toekomstproof maken van uw bedrijf!

Martijn van den Heuvel
Wethouder Economie gemeente Weert

www.weert.nl