Door de combinatie van gedegen vakmanschap en moderne machines heeft Wullems Constructie & Plaatwerken een stevige plaats veroverd binnen de toeleveringsbranche van machine- en apparatenbouw. Geen gladde praatjes, maar weten wat je kunt en doen wat je zegt. Die mentaliteit kenmerkt het familiebedrijf uit Weert. De derde generatie wordt warmgedraaid om het metaalbedrijf op termijn over te nemen.
Door Wesley Hegge
In de entreehal prijkt een bronzen borstbeeld van Piet(je) Wullems. Hij richtte in 1960 een bescheiden smederij op. De onderneming verhuisde in 1979 naar de huidige locatie op het industrieterrein Kanaalzone 2 in Weert. Zoon Jan nam in 1986 het bedrijf over, dat toen vier personeelsleden telde. Onder zijn leiding groeide Wullems Constructie & Plaatwerken uit tot een dynamisch metaalbedrijf met 25 medewerkers.
Investeren
Drie jaar geleden is er flink geïnvesteerd in nieuwbouw. “Daarmee hebben we de productie en interne logistiek geoptimaliseerd”, vertelt Jan, die voor de gelegenheid nette kleding heeft aangetrokken. Het liefst draagt hij zijn overall. Jan is nog regelmatig in de hal te vinden, want als het nodig is, helpt hij graag een handje mee. Wullems levert halffabricaten voor onder andere de machine- en apparatenbouw, betonindustrie, zandwinning en milieusector. De meeste klanten bevinden zich in een straal van honderd kilometer. Maar er wordt ook geëxporteerd naar Duitsland en België. Jan: “Voor de machine- en apparatenbouw maken we hoogwaardig plaatwerk en lassamenstellingen. Dat zijn veelal kleine series en enkelstuks. Van een beugeltje en fundatiebalk tot hoogwaardig zichtwerk in beplating van machines.”
Samen met zijn vrouw Ricky en zoon Jeffrey laat hij het vernieuwde bedrijf zien. “Doordat het klantenbestand groeide, hebben we in het verleden steeds hallen aangebouwd”, zegt Ricky, die de financiële administratie verzorgt. “Op een gegeven moment huurden we bij de buurman een loods. Met heftrucks reden de medewerkers op en neer. We hebben toen de knoop doorgehakt en besloten tot nieuwbouw over te gaan: een hal van 1000 vierkante meter, een nieuwe ruimte voor de werkvoorbereiding, een wasruimte en een kantine. Daardoor zijn we gereed voor de toekomst.”
Jeffrey, die vier jaar geleden het bedrijf instapte en werkzaam is als werkvoorbereider, legt uit wat de voordelen zijn: “De vrachtwagens die komen laden of lossen rijden aan één kant de hal binnen en aan de andere kant weer naar buiten. Het laden en lossen van de materialen en goederen gebeurt nu bovendien overdekt. Door de nieuwe hal is de hele logistieke doorstroom van het bedrijf verbeterd. De werkvoorbereiding zit dichter bij de werkvloer, de medewerkers hoeven minder meters te maken en verliezen minder uren aan intern transport.”
Dynamiek en vakmanschap
Door in beweging te blijven en te durven investeren, weet Wullems zich voortdurend te ontwikkelen. Jan: “Natuurlijk zijn er ups en downs, maar we hebben de recessie goed doorstaan, zonder mensen te hoeven ontslaan. We merken dat het nu economisch beter gaat. Het aantal opdrachten neemt fors toe.” De rondleiding leidt langs een machinepark waarin de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd: onder meer een lasersnijder met snijafmetingen van vier bij twee meter, geavanceerde CNC-machines en kantbanken. Ook softwarematig is er geïnvesteerd in een nieuw ERP-systeem. Dat leidt tot efficiëntere processen, een betere planning en meer inzicht in de operatie. De combinatie van geavanceerde machines en het vakmanschap van de medewerkers ligt ten grondslag aan het succes van het bedrijf. “We werken met zetters, lassers, bankwerkers, werkvoorbereiders, laseroperators, CNC-programmeurs die stuk voor stuk echte vakmensen zijn. Neem de lassers, die zijn hoog gecertificeerd en kun je overal voor inzetten.”
Familiebedrijf
Er heerst een gevoel van saamhorigheid. Tussen het werken door wordt er veel gelachen. “Het voelt als een grote familie”, zegt Ricky. “Alles kan besproken worden. We proberen klaar te staan voor de medewerkers, ook in het weekend.” Voor de familie Wullems gaat het werk altijd door. Jeffrey wordt geleidelijk klaargestoomd om het bedrijf op termijn over te nemen. Het is voor hem een droom die uitkomt om zijn vader en opa achterna te gaan. “Van kleins af aan heb ik gezegd dat ik bij pap wilde gaan werken. De diversiteit van het werk en de omgang met mensen spreken me enorm aan. Elke dag is anders. ”
Eigen product: bospadenschraper SWO1
De rondleiding eindigt bij een SWO1, een apparaat dat achter een tractor bevestigd kan worden. Daarmee kan bosbeheer op een efficiënte manier boswegen onderhouden. Jan: “We zijn een toeleverancier, maar enkele jaren geleden is per toeval het idee ontstaan om deze zogenaamde bospadenschraper te ontwikkelen. Een kennis die contacten heeft in de Duitse bosbouw vertelde hoe men daar de wegen onderhield: met één schild achter de tractor. Jan zag hier een uitdaging en vroeg zich af of dat op een andere manier kon. Want doordat er maar één schild was, moest men een paar keer op en neer rijden om het grind opnieuw te verdelen.” De SWO1 die Wullems heeft bedacht, heeft vijf schilden. Daardoor hoeft men maar één keer de weg af te rijden om het grind te verdelen. Er is grote belangstelling voor het product. “Inmiddels hebben we er meer dan zestig van verkocht. Verschillende Duitse deelstaten hebben ze aangekocht. Ook verkopen we de SWO1 in Zwitserland, Oostenrijk en Paraguay. De komende tijd willen we Scandinavië veroveren. In die landen is bosbouw een belangrijke activiteit en de overheden willen de onverharde bospaden goed onderhouden.”