Wijngoed Thorn
Harry Vorselen

Je bent eerste hoornist van het Radio Symfonie Orkest en wordt wijnboer. Een aandoening aan zijn lippen maakte Harry Vorselen, eigenaar van Wijngoed Thorn, ongeschikt om op het hoogste niveau te blijven musiceren. Zijn wereld stortte in. Wat nu? De jonge muzikant combineerde historische kennis van zijn omgeving met nieuwe mogelijkheden die de klimaatverandering bood. Het kan raar lopen.

“Rond 2000 werd de klimaatverandering actueel en hoorde je steeds meer dat Nederland een wijnland kon zijn. Ik wist dat Thorn vroeger wijngaarden had, denk aan het plein ‘De Wingerd’. Daar was wijnbouw voor de adellijke stiftdames. Waarschijnlijk miswijn”, lacht Harry Vorselen, die met zijn vrouw Mieke, zijn moeder, schoonvader en enkele seizoenarbeiders op het wijngoed werkzaam is.

Fascinatie
De ommezwaai naar wijnboer in 2001 was moeilijker geweest als er geen grond in de familie was geweest, bekent hij. “Experimenteel heb ik 600 stekjes Auxerrois aangelegd. De eerste oogst bleek verbazingwekkend goed. Met een vriend en collega van Aldeneyck, Karel Henckens, ben ik vervolgens naar de wijnbouwschool in Bernkastel-Kues gegaan. Daarna heeft de wijnbouw me niet meer losgelaten: je begint steeds meer kennis te vergaren en gaat meer aanplanten.”
De productie, omvang van en kennis in het wijnbedrijf zijn nog steeds in stijgende lijn. Wijn maken is voor Harry eenzelfde uitdaging als muziek maken. “Net zo als het fascinerend is om steeds meer te willen weten over verschillende componisten en stromingen, wil je dat ook over alle facetten van wijn en wijnproductie. Ook qua ritme en uitdaging is er veel gelijkenis. In de muziek geldt: je bent zo goed als je laatste concert. Dat geldt ook bij wijn: als de ene jaargang op de markt is, ben je al weer bezig met het volgende jaar.”

Harry Vorselen (47)
• Geboren in Ittervoort, getrouwd en drie kinderen
• Opleidingen: Conservatorium Maastricht, Uitvoerend musicus hoorn en Orkestdirectie; SLVA (Staatliche Lehr- und Versuch Anstalt) Bernkastel-Kues
• Sinds 2001 eigenaar familiebedrijf Wijngoed Thorn
• Dirigent Junge Bläzer Philharmonie Nordrhein-Westfalen
• Wijnvoorkeur: hangt af van de gelegenheid en tijdstip. In de middag een Auxerrois, bij een diner met wild een Pinot Noir
• Wijntip: Vivino wijnapp

 

Droogste gebied
Wijn wordt voor 80% in de wijngaard gemaakt, verklaart Harry. “Buiten de standaard zorg in de wijngaard ontbladeren we de druivenzone en halveren de trossen. Dat kost opbrengst, maar levert wel een enorme kwaliteitsverhoging op. Bovendien hebben vooral de pinots dichte trossen. Door ze te knippen kan een tros zich beter en gezonder ontwikkelen.”
Een ander mooie bijkomstigheid voor de productie van mooie wijnen is de ligging van Thorn: het ‘terroir’. “We leven in het droogste gebied van Nederland en op kiezelsediment van de Maas. Ideale omstandigheden voor wijnbouw. Dit jaar is het weer ook erg gunstig. De druiven drogen helemaal in. Ik verwacht een superkwaliteit.”

Ondernemersrisico
Als hij in 2001 het ondernemersrisico had geweten, was hij er nooit aan durven beginnen, vertelt Harry eerlijk. “Je rolt erin. Het geluk was dat we grond hadden voor drie wijngaarden in Thorn en een in Panheel. Als ik de uren tel, vraag ik me nog steeds af waarom ik het doe. Het is een passie. Je wordt er niet rijk van. Je moet er bovendien niet te oud aan beginnen”, vindt hij. “Je hebt niet zoveel kans om goede wijn te maken. Als je 40 keer wijn maakt, is het op.“
Op zes hectare produceert Vorselen circa 35.000 liter per jaar, goed voor zo’n 45.000 flessen Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Dornfelder, Pinot Noir en een speciale Pinot Gris Berenauslese. Flessen vanaf 10 euro tot 20 euro.

Maken naam
Het bedrijf begint langzamerhand vruchten af te werpen. De begininvesteringen waren hoog. Zonder grond kost de aanleg van een hectare rond de 25.000 euro, exclusief arbeidsuren. “We zijn trots op de resultaten. We maken naam in de regio en ver daarbuiten. We leveren veel aan de Limburgse gastronomie, in Thorn zelf, aan toeristen, in Nederland via horecawijnimport Bart, in België, Engeland en een beetje in Duitsland en Zwitserland.” De Pinot Gris won goud in Straatsburg en de Pinot Noir zilver op een prestigieus concours in Zwitserland. Onlangs werd Vorselen uitgenodigd voor een wijnproeverij in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ambitie
Het is zijn ambitie om steeds betere wijnen te maken. Riesling en Pinot Noir hebben nog potentie om, naarmate de stokken ouder worden, in kwaliteit te groeien. “Het is de kunst om een goede combinatie te vinden van traditie en moderne technologie, zonder te overmechaniseren, anders wordt de wijn te klinisch. Je moet vooral de natuur haar werk laten doen.”

www.wijngoed-thorn.nl